En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Björn Johansson

Nästa person ut i intervjuserien är ingen mindre än skaparen av BBQ Lovers, Björn Johansson.

4

Du är grundare till det omtalade forumet på Facebook, BBQ Lovers grillforum, hur och när kom du på att starta detta?

Jag grundade BBQLovers Grillforum en fredagkväll i februari 2013 då jag upplevde att ett annat grillforum jag hängde i innehöll för mycket tjafs och tråkningar. Till slut fick jag nog och tänkte att jag provar att starta ett eget med anknytning till min blogg som då varit aktiv i ca 1 år.

Redan första kvällen strömmade det in medlemmar och det blev snabbt ganska stort och än idag trillar det in nya medlemmar varje vecka.

Tanken var ett forum bara byggt på glädje, inspiration och kamratskap. Det är något jag upplever än idag varje gång jag loggar in på forumet trots att vi är över 5000 medlemmar. Detta är en riktigt häftig känsla och jag tycker att vi som admins allt som oftast har ett ganska tacksamt jobb, då det är sällan vi behöver ingripa och tillrättavisa folk. Där ska även mina kollegor i admingruppen ha en stor eloge för att det flyter på så bra. Jag, Anders lejonbjörn och Mia Wallin har ett mycket tajt och bra samarbete trots att vi bor på olika orter.

2

Du har ju en bra hemsida också bbqlovers.se, där du lägger ut en massa roliga och spännande recept, hur får du inspiration till dessa recepten?

BBQLovers.se startades från början för att skriva om grill och BBQ för företaget jag jobbade för då. När vi gick skilda vägar så tog jag med mig bloggen och fortsatte i sann BBQ-anda. Jag blir gång på gång förvånad vilket stort intresse BBQLovers väcker, vilket känns väldigt kul.

Min inspiration kommer främst från USA, då jag har ett stort intresse för amerikansk BBQ-kultur. Jag anser mig även vara ganska smaksäker och brukar prova mig fram med lite unika smakkombinationer som jag själv anser passar utmärkt med rök och eld. Inget är egentligen för konstigt för att lägga på grillen eller smokern.  Jag tror det hela handlar mycket om att våga och att våga misslyckas. Bloggen är ett sätt för mig att dokumentera det jag gör i en form av digitalt anteckningsblock som även är öppen för allmänheten-, och jag går ofta själv tillbaka för att se hur jag gjorde och vad jag gjorde. Man kan se BBQLovers som ett uppslagsverk, där mina lyckade försök finns dokumenterade.

3

Du driver också en sida som heterchililovers.nu, berätta lite om det projektet.

Jag ser mig själv som en entreprenör som hela tiden måste ha några kul projekt att jobba med. Vid sidan av mitt BBQ-intresse har jag alltid tyckt det varit otroligt kul att odla. Min familj har ett väldigt stort trädgårdsintresse, främst min mamma, som har en trädgård som varit med i diverse trädgårdstidningar. Så intresset har följt med under uppväxten. För några år sedan så hamnade jag i det så kallade ”chiliträsket” då jag började odla chili, vilket blir lite som en drog och varje år så blir det fler och fler sorter. Under tiden så insåg jag att grill och chili går hand i hand och jag startade ChiliLovers.nu som vid starten var tänkt som en blogg. Samtidigt fick jag kontakt med några leverantörer som kan leverera massor av kul  Annorlunda grönsakssorter inklusive chili, så bloggen blev en webshop istället där jag säljer fröer från ovanliga chili, grönskassorter och örter. Den gemensamma nämnaren är att allt vi säljer ska vara ätbart. Dessutom tillverka vi själv produkter med chili i. bland annat våra rökta chilisalter med olika smaker och vår populära snapskrydda Snaps of Satan som blivit oerhört populär.

Vi vill få folk att få upp intresset för att odla sin egen mat.

Redan till nästa säsong kommer vi utöka vår egen odling, och vi har slutit avtal med ett par handelsträdgårdar som kommer odla vår chili.

8

Hur uppkom ditt intresse för grillning?

Jag har alltid haft ett intresse för matlagning, och det var väl först när man flyttade hemifrån som osäker 19-åring som man var så illa tvungen att stå på egna ben och laga sin mat.

Först när vi flyttade ut tillradhus, där det samtidigt fanns tillgång till trädgård, så blev det mer och mer grillande.

Samtidigt jobbade jag på ett företag som sålde just kaminer och grillar, så det blev lite nytta med nöje där. Där fick man chansen att även grilla och dema på arbetstid, samt prata mycket grill med kunderna.

Det var väl först då som det stora grillnörderiet började och jag köpte alla böcker jag kom över som rör grillning och grilltekniker och i samma veva så började jag frilansa lite som demonstratör för Weber.

Sedan har det bara rullat på. Idag kan jag inte tänka mig ett liv utan grill.  idag är det för mig en pysventil från den stressiga vardagen där man kan ägna några timmar utomhus, dricka något gott och bara slappna av.

7

Vad lägger du helst på grillen? Jag föredrar en bra bit nöt, men även kyckling som jag tycker blir otroligt bra på grillen. Flankstek är en personlig favorit.

Jag grillar gärna tillbehören samtidigt. (Det finns alltid fördelar med många grillar)

Om du skulle bjuda mig och min familj på en 3 rätters från grillen vad hade du tillagat då?

Till förrätt hade jag bjudit på ekrökta räkor med en bra aioli och lite rostat bröd samt ett glas Les fumées blanches, fantstiskt vitt vin som passar utmärkt till skaldjur.

Till huvudrätt hade jag bjudit på en bit rumpstek med kappa som marinerat i en rödvinsmarinad som fått gå low & slow till 56 grader. Gärna på rotisseriet.  Till detta en klassisk bakad potatis, bakad direkt i glöden. Samt parmesangrillade sparrisar och en rödvinssås,  till detta ett glas rött, nämligen Smart Dog, Syrah

Som efterrätt serveras det körsbärsrökt brieost med bärkompott på blåbär och hallon tillsammans med valnötter.  Till detta ett dessertvin som passar utmärkt till ostar, nämligen Black Nobble.

rökt brieost

Dina råd till de som inte fastnat i ”grillträsket”. Prova, prova, prova. Testa att sätt lite röksmak på din mat med rökflis. Det blir stor skillnad. Allt blir mycket roligare på grillen. Dessutom så är det en härlig avkoppling att få gå ut till grillen både sommar som vinter.

 Vad gör dig till en bra grillare? Jag tror att min känsla för att kombinera smaker hjälper mig här, och att jag inte är rädd för att prova. Det kan inte mer än gå åt helvete 🙂

6

Nu närmar sig julen med stormsteg, vad rekommenderar du att man skall tillaga för något på grillen till denna högtid? Revben på grillen borde alla göra till jul. Tjocka, korta, långa och alla varianter. har skaffat mig en ny favorit här, nämligen sideribs med krispig svål glazade med julmustglaze. Länk till receptet: http://www.bbqlovers.se/julmustglaze/

sideribs

Sen är det tradition att göra skinka på grillen och detta går av stapeln den 23:e december varje år. Gärna på rotisseriet. Det kan även vara kul att tänka utanför boxen och tex göra lite pastrami på tex bringa, som passar utmärkt på julbordet.

Nu till några snabb frågor:

Kol /gasol Kol och gasol, det ena utesluter inte det andra.

Öl/ vin Får väl svara vin där, även om jag gillar båda väldigt mycket.

Sommar /vintergrillning Vintergrillning. Det är något speciellt med att gå ut i 10 minus, snö och solsken och tända upp.

Kött /fisk Kött även om jag älskar fisk så är en riktigt bra köttbit svårslaget.

Per Morberg /Andreas Mathiasson Enkelt, Andreas som jag tycker är en fantastiskt grillare som jag även via mitt intresse fått chansen att bli god vän med.

BBQLovers meets Junior Urias 5 1

Print Friendly, PDF & Email