En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Johan Drevhage

Nästa man att ”grillas” vid intervjuserien är ingen mindre än Johan Drevhage.

10502214_10204464574322316_6532838695054755009_n

För er som lyckats undvika vem Johan är, kommer först en liten presentation:

Jag bor i Mölnlycke och är 45 år. Här verkar, och lever jag med min dotter Louise (20) och lille Winston (6). Jag tycker mycket om att lyssna på bra musik samt att umgås med folk som vågar vara sig själva. Mat, jämte musik är bland dom största glädjeämnena i mitt liv. Att sitta ner tillsammans med god mat och dryck är underbart. Det är kanske då som det är som härligast att leva.
Men snacket innan i köket är ju härligt med om man är två eller fler. ”Kolla denna kotten!” ”vi kör väl rödvinsreduktion?” ”Jag tycker 59” ”skål”

539048_10201774106982314_1600086817_n
Winston äter grillad majs.

10562962_10204421216718403_3206819004797992194_n 10321670_10204462952601774_6602138992280863157_o
Lagtävling Amerikansk BBQ med Robin, Johan & Christoffer.

Du var med i grillmästarna på tv 2014, vad betydde det för dig och din grillning att få vara med i den tävlingen?

För min grillning betydde det nästan ingenting. Grillmästarna är i första hand en tv produktion och inte en grilltävling, men att ha varit med i Grillmästarna har betytt oerhört mycket! Det blev en vändpunkt i mitt liv. Förmodligen hade den kommit ändå, fast senare. Men för mig blev det mitt livs största resa hittills, jag lever ett helt annat liv idag.

Jag kämpade med mycket med mig själv dessa veckor. Min pappa var svårt sjuk i cancer under inspelningen, och jag hade nyligen separerat. Min far hann endast se ett par avsnitt innan han lämnade oss. Dessutom hade jag och min bror sålt vår del i Mölnlycke Trä där jag jobbat sedan 1995 så allt var omtumlande minst sagt.
Det var svårt att fokusera hela tiden och det har ju ni som såg avsnitten kanske noterat. Jag träffade underbara människor under dessa veckor. Jag älskade varje dag, och lärde tycka om Stockholm som jag haft dåliga erfarenheter av tidigare i livet!

Jag sitter i skrivande stund i Moderskeppet, utanför KörvMicke och hans underbara familj i Strömstad och det är den 31/12. Klockan har passerat 02.00 och Esbjörn Svenson klinkar stilla på sin flygel. Winston sover. Michael träffade jag första gången på Landvetter flygplats på väg upp till inspelningen. Dessvärre blev hans medverkan kortvarig men vi har haft kontakt hela tiden. Jag har en hel del kontakt med många som varit med i Grillmästarna och inte bara det året jag själv tävlade, utan även från 2013 och 2015.

Grill Acrevi-18 aaaa10924804_600701073395304_7745395765081692802_n 10521533_516107995187946_6463728059906086208_n

                                                      Jimmy, Andreas och Johan.

Du driver tillsammans Andreas Mathiasson grillevent.se och nu också en webbbutik backyardhero.se, berätta om dessa satsningar?

Jag startade Grillklubben på Facebook tidigt, 2008 eller kanske 2009. Det var den första klubben för grill och BBQ intresserade och det är ju fortfarande den största Svenska grupp i sitt slag med drygt 8000 medlemmar.Tidigt noterade jag en person som var extra begåvad i gruppen och träffade honom efter en dag på Trädgårdsmässan på Liseberg. Jag hade ett gig för ett 100-tal personer samma kväll, och frågade om han ville haka på, sedan den dagen har jag och Andreas byggt upp JD Grill & Event. Vi har från början varit väldigt konsekventa med vår röda tråd men ändå lyckats vara trendsättare massor av gånger. Det senaste året har vi förutom att köra Grillmässan i Kungsträdgården även fått äran att grilla på Rickard Sjöbergs och Annikas bröllop vid Svartsjö slott i Stockholm. Men den största utmaningen var ändå Sweden Rock! Vi ser mycket fram emot SR-16!

Vi har nyligen sjösatt vårt senaste projekt, nämligen vår webshop Backyardhero.se som i dagläget är en trevande nykomling. Vi har stora visioner kring detta och har målsättningen att bli en fullsorterad webshop för just Backyard heroes.
Vi har vårt högkvarter i Grillbunkern som är belägen i Bråta industriområde i Mölnlycke. Här packas alla ordrar och vi kör även lunch med våra populära burgers när andan faller på. Detta aviserar vi alltid ut på vår JD Grill&Event sida på Fb. Ofta kommer vi över udda styckdetaljer som kan köpas på plats. Står det bil utanför är vi där och det är bara att kliva på.

Vi kommer under 2016 spela in mer TV och arbetsnamnet är ”Grilla hos stjärnorna” Mycket börjar falla på plats men eftersom detta kommer bli produktion i egen regi är det många pusselbitar som skall på plats ännu.

burger-2 992940_10201676874791570_1323309905_n
JD´s populära burgare.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Mitt grillintresse väcktes när jag 1997 blev ansvarig för Weber-avdelningen på Mölnlycke Trä, jag var nybliven villaägare och grillade endast ett fåtal gånger årligen.
På den tiden kollade folk på en som man vore kriminell när man begärde 2000 spänn för en grill och endast en av tio visste vad indirekt grillning var. Men det var inte så konstigt eftersom locket förvarades i skjulet under själva grillningen eller på gräsmattan bredvid grillen. Man visste inte att locket var nyckeln till perfekt resultat. Alla gasolgrillar som såldes var billiga Kinagrillar med lavastenar, så Webers gasolgrillar tog jag endast hem på anskaffning. Det var trögt i början. Jag började själv testa alla grillmetoder, premiären för indirekt grillning förlades lite spontant till påskafton 1997. En fin femkilos kalkon på en 47á Kompakt  Det gick inte så bra vill jag minnas, haha. Detta är historia nu.

Jag sålde den grillen till grannen Anders dagen efter, (tror fan att han har kvar den ännu, Aronsson) och köpte en riktig grill… Min första Femtiosjua! Svart, ikonisk och vacker. Nu borde dom med vita rockar hämta mig. Allt skulle grillas! Varje dag och året runt.
Och allt började stämma. Det var ju hur kul som helst. Jag började prata mat med kunderna och släppte inte iväg en enda utan att dom visste hur man grillade indirekt etc.
Jag fick ofta redan då massor av telefonsamtal hem på helgerna när det kom till grillfrågor. Jag bestämde mig för att starta Grillklubben på Facebook för att kunna förmedla kunskapen om grillrevolutionen till alla som ville höra på. Samtidigt som mitt eget grillintresse växte, så kunde jag lära ut tekniken till alla vetgiriga kunder.

scheerman11392872_10207125687408480_2755409463935837403_n

Vad tror du har gjort att grillintresset har exploderat den senaste tiden i Sverige?

Det är en hobby som hela familjen kan delta i. Man trivs att vara hemma på sina stora altaner och att få laga mat under bar himmel är en av sakerna som är djupt rotat i oss.

JD Grill och Event på Future-45
Det jobbigaste är alla grillgroupies 😉

Ge några råd till de som inte har fastnat i grillträsket ännu.

Lär dig krypa innan du börjar att gå. En gasolgrill är perfekt att börja med. Först när du behärskar den är det dags att börja med kol och briketter. Acceptera aldrig ett sämre resultat för att det är grillat. Ta dig tid och välj råvaror med omsorg.

1236966_10201970417689959_780541236_n

Vad lägger du helst på gallret?

Hel kyckling, har nog grillat 1000 st.

Vad är det konstigaste du grillat?

Krokodil kanske.

11165297_10206824978330941_3283233404008917102_n 10500253_10204360843009098_593967860263452101_n
Grillmässan i Kungsträdgården var en succé! Här, Johan efter att ha stått i tre timmar utan paus och roddar två Ranch. Man är ju lite orolig för brikettlunga efter dessa pass.

Hur många grillar har du hemma?

Vet inte riktigt, dom åker runt en del. Just nu är många på vift och jag tror att det bara är två faktiskt.

10868217_10205639227327907_2320868022310011362_n 11111601_10206912182590993_2466077322493523553_n
Detta kallar Christian Hellberg för ”Drevhages hörna”.

Om du skulle laga en tre rätters middag till mig och min familj på grillen, vad skulle det bli?

Eftersom jag jobbar med grillning så mycket skulle jag nog endast laga en rätt på grillen och bjuda på:

Ett par tre små klassiska rätter typ: Gubbröra, löjromstoast eller kanske ägg Benedictoch och beroende på humöret Grillade ostron Rockerfeller.

Till detta dricker vi genomgående Skåne och eventuellt en Melleruds utmärkta pilsner.

10418231_10204194300925650_1188314414208888081_n

Andreas matar mig med Op Anderson och löjrom i Polen, på väg mot EM och senare guld medaljen.

Jag vill att ni kommer tidigt, senast tretton.

Till main så tror jag att det får bli en fet och fin clubsteak med bea. Primörer och ett par tre flaskor rött förstås.

Dessert? Jag suger här! Jag älskar glass! Romrussin, hasselnöt och pistage mm. Mörk och ljus choklad, ett gott kaffe och något rökigt tack.

_DSC5459-2 387405e53a3270f4db97e3372538326f-pv_web-643x440

Nu några snabb frågor:

Kol /gasol  när jag hinner men gasol när tiden inte riktigt finns.
Öl/ vin  Ja tack! Och gärna i glas tack. Dricker ogärna ur burk.
Sommar /vintergrillning Sommar!
Kött /fisk Ogillar dessa snabbfrågor, måste det vara snabbsvar? Fisk…eller kött!
Per Morberg /Andreas Mathiasson  Haha! Kuggfrågor och allt! Andreas såklart!

315419_4375266667753_464526315_n 281206_2243317370353_2246128_n
Kent Drevhage, Johans älskade pappa med Lotta Engberg i Pixbo. Johan älskar att ha med sin Go Anywhere och röka ner allt och alla på stranden.

Trap the smoke

Print Friendly, PDF & Email