En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Beer can chicken a´la Morberg

maj 9th, 2013 | Posted by Jens Svendsen in Kyckling

Igår på Kristi himmelsfärds afton var det som en fredag hos familjen Svendsen. Fredag betyder som ni vet att det är grillning som gäller hos oss. För er som är lediga idag kristihimmelsfärdsdag kan jag varmt rekommendera er att testa detta recptet.

Denna fredag (läs onsdag) blev det Beer can chicken, för er som inte vet vad det innebär så grillar man en hel kyckling som man ställer på en ölburk och som skall grillas indirekt. Ang indirekt grillning återkommer jag till detta i ett senare inlägg. Men kort och gott så lägger man kolen på sidorna i grillen och ställer / lägger det man skall grilla i mitten av gallret.Jag har försökt mig på att grilla Beer can ett par gånger tidigare men det har inte blivit så bra som denna gången.

20130509-060912.jpg

Färdig preppad med kryddor, smör och stående på en öl.

20130509-060940.jpg

Nu är den på g.

20130509-061003.jpg

Så här ser den ut när den är klar, ca 1 tim tog det.

Receptet som jag hittade kommer från min favorit kock, Per Morberg och hans bok Morberg grillar:

Till 4 personer:

1 stor färsk kyckling ca 1,3 kg.
1 liten burk öl 33 cl.
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk dragon
100 g smör
½ citron
½ dl olivolja
sal och peppar
3 vitlöksklyftor
½ chillifrukt, urkärnad
2-3 dl creme fraiche

  • Ta fram kycklingen i rumstemperatur och drick upp hälften av ölen (bra start på detta receptet). Stick hål i ölburken på sidorna (ovanför ölen). Pula ner örtkvistarna i bruken.
  • Smält smöret och pressa citronhalvan och gnid sedan in kycklingen med nästan all citronsaft, smöret och olivoljan. Salta och peppra rikligt både utanpå och inuti kycklingen.
  • Krossa vitlöksklyftorna. Häll det som är kvar av citronsaften i kycklingen och pilla in vitlökskrosset och chillifrukten. (Jag blandade vitlökskrosset med citronsaften och jag skar chillifrukten och blandade även den med citronsaften innan jag hällde detta i kycklingen).
  • Trä kycklingen över burken och grilla den stående i klotgrill eller i annan typ av grill med lock i cirka 1 timme. Grillkolen skall ligga på sidorna i grillen, så att kycklingen grillas indirekt. Om man vill kan man ställa en droppform under så man kan ta vara på köttsaften från kycklingen för att kunna göra en sås av den. Om man väljer att ta vara på köttsaften låt den koka ihop med creme fraiche, salta peppra.
  • Lyft bort kycklingen efter ca 1 timme, den skall vara 82 grader vid benet coh det skall komma en klar vätska från den, då är den klar.
  • Ta bort burken från kycklingen och servera kycklingen med grillade grönsaker, till exempel gul lök och morätter.

/Morberg & Svendsen

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *