En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Eget bacon

juni 11th, 2015 | Posted by Jens Svendsen in Fläskkött

IMG_1367.JPG

Ni som följer sidan vet att när jag är beredskapsledig brukar jag göra något nytt projekt antingen vid grillen eller röken. I fredags var det en sådan dag men då invigde jag min UDS (Ugly Drum Smoker) när jag gjorde eget bacon. När det gäller min UDS är det en rök som man tillverkar av ett oljefat, det kommer ett inlägg framöver med information om hur jag tillverkat den och vilka delar man behöver ha.

När det gäller att göra eget bacon har jag fått ett bra recept av Anders Lejonbjörn som är glassmästare på Lejonet & Björnen och även Pit Master på Happy BBQ Pit Crew. Av honom har jag köpt nitritsalt som man skall använda när man tillverkar eget bacon. Nitritsaltet gör bland annat att man behåller sin fina färg på köttet så det inte blir grått eller dassigt. Vill ni köpa nitritsalt, hör av er till mig så ombesörjer jag detta åt er.

nitritsalt

Så här ser förpackningen ut med nitritsalt.

Gör enligt följande:

Torrsalta 1-2kg sidfläsk
200g Nitritsalt
100g socker
2dl honung
Svart peppar
Skär bort svålen på fläsket.
Blanda Nitritsalt och socker väl. Häll saltblandningen på fläsket och gnugga in det.
Lägg fläsket i en behållare eller i en påse.
Häll över honungen och strö svart peppar över.
Försegla påsen eller bunken och ställ den kylt i 7 dygn. Vänd på fläsket varannan dag.
Skölj av fläsket och torka av det med papper.
Rök fläsket på 90 grader med ett rökträ ni gillar.
Rök i två timmar eller tills fläsket är 65 grader. Vila fläsket i ett dygn i kylen.

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *