En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Fam Svendsen önskar God Jul!

december 24th, 2014 | Posted by Jens Svendsen in Familjen | Fisk | Fläskkött | Sill

Ja då var det jul igen, igår firade vi julafton med alla barnen hemma hos mina föräldrar. Spänningen var stor när tomten kom, det är något visst med det oavsett ålder.

Familjen Svendsen önskar er alla läsare en God Jul!!!

Jag har gjort en del julmat och julgodis. Jag är inte riktigt vän med att koka kola mm, men en del annat klarar jag av som t.ex sillinläggningar. Sill är en sak som jag förknippar med julen, i år blev det 2 st nya sillinläggningar som jag gjorde, recept med bilder följer här nedan. Det är inte för sent att lägga in sillen nu, gör det nu så kan ni äta den i eftermiddag eller i mellandagarna.

Currysill

IMG_1036.JPG

Ingredienser:

1 förpackning 5 minuterssill
1 lite gul lök, hackad
ca 2 tsk mild curry
ca 1 tsk stark curry
2 1/2 dl créme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk flytande honung
nymalen svartpeppar
ev citronsaft
1 äpple, fintärnat
1 knippe gräslök, finskuren

Gör så här:

Hetta smör i en stekpanna och fräs försiktigt hälften av löken med curryn tills den mjuknat utan att bryna.
Låt svalna och blanda sedan med créme fraiche och majonnäs. Smaka av med honung, salt, peppar och ev lite citronsaft, tillsätt mer curry om du tycker att det behövs.
Skölj sillen och skär i bitar. Blanda sillen med curryröran, äpple, gräslök samt resten av den gula löken. Lägg i glasburk och låt den stå i kylen. Gärna i 2-3 dagar, men den går att äta samma dag också.

Blåbärssill

IMG_1040.JPG

Ingredienser:

Lag:
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit

Inläggning:
1 förpackning 5 minuterssill
2 dl blåbär, frusna går alldeles utmärkt
2 kanelstänger

Gör så här:

Koka upp ingredienserna till lagen, låt svalna.
Skär sillen i bitar
Varva sill, blåbär och kanelstänger i en burk. Häll över den kalla lagen och sätt på locket.
Låt stå några timmar men helst 1 dygn innan servering.

Igår griljerade jag vår julskinka, jag förstår på kommentarerna på Facebook att jag är nog allt lite BBQ skadad, men jag tycker det är så roligt att testa nya saker med hjälp av grillen eller röken. Jag körde skinkan på det roterande grillspetet (rotisseriet), skinkan var preppad på gammalt klassiskt vis, äggula, senap av lite olika sorter och styrkor samt en skvätt whisky och till slut lite ströbröd runt om. Den smakade gott och det kanske inte var någon större skillnad på om man gjort den i ugnen eller i grillen.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *