I söndags fick jag en tanke på att jag skulle ta och baka något och det är inget jag brukar göra. Jag visste att jag sett ett recept som jag tyckte verkade spännande och det testade jag. Kan bara säga att jag blev riktigt nöjd med mitt bak och dessa kommer jag att göra fler gånger. Är ni som jag glad för kola och choklad så rekommenderar jag verkligen er att testa detta.
Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat (jag hade inte bikarbonat så jag ersatte det med bakpulver 2 tsk)
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Fyllning : 32-35 Dumlekolor
Garnering : Strösocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner ägen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat vaniljsocker i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar.
Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar. Grädda sedan i mitten i ugnen cirka 5- 7 minuter. Det går snabbt de sista minuterna så ha koll.
Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.
Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.
Helt oemotståndliga – galet goda!
Imorgon är det fredag igen och nu när skolorna, jobbet och alla fritidsintressen är igång igen så kommer vi att fortsätta med vår ”fredagsrillning”.
Vad skall ni lägga på gallret i helgen nu när det skall bli perfekt grillväder…..vi skall köra baconexplosion!
/Jens
Leave a Reply