En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

God Jul

december 24th, 2013 | Posted by Jens Svendsen in Bakverk | Fisk

Idag är det då äntligen den 24:e december….som barnen har längtat.
Igår gjorde vi de sista förberedelserna genom att göra polkagriskola enligt detta receptet.

Polkagriskola

Ingredienser: 

100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk flytande honung
2 dl strösocker

Garnering:
100 g polkagrisar

Tillagning:
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl

Jag la även in 2 st sillar till som jag tyvärr inte har tagit någon bild på.

Pappas whiskysill:

  • 1 pkt 5-minuter sill (à 420 g)
  • 1/2 – 1 gul lök
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 dl whisky (gärna bourbon)
  • 2 – 3 lagerblad
  • 20 – 22 hela kryddpepparkorn
  • 5 – 6 stjärnanis eller kryddnejlikor
  • 10 – 12 vit- eller svartpepparkorn

Gör enligt följande: 

  1. Skala och skiva löken. Skölj sillen och skär i bitar.
  2. Blanda honung och whisky.
  3. Varva sill och kryddor i en burk. Slå på whiskyblandningen och lag från sillen så att det täcker. Vänd runt.
  4. Låt gärna sillen dra i kylskåp några timmar innan servering. Garnera med lite dill

Skärgårdssill:

skärgårdssill

  • 1 förp 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 dl finskuren gräslök
  • 1/2 dl finskuren dill
  • 1 burkar röd stenbitsrom (à 80 g)
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  1. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke. Krydda med salt och peppar.
  2. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran.
  3. Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock. Låt stå i kylen 1–2 dygn före servering.

Till sist bakade vi ett bröd, en klassisk kavring som jag tycker kan passa bra till julbordet.

IMG_1781

Ingredienser till en limpa:

3 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
1,25 msk bikarbonat
2 dl vetemjöl special
4 dl rågsikt
0,5 tsk salt

Tillagning

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smörj två avlånga brödformar (1,5 liters formar). Strö vetemjöl eller ströbröd på kanterna så att kavringen inte fastnar.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap, blanda snabbt till en tjock smet. Rör med en slev eller försiktigt med en visp. Smeten blir lös och påminner om en sockerkakssmet. Tänk på att inte vispa smeten för hårt eller köra den för länge i degblandaren då den blir seg.
4. Häll upp smeten i formarna. Fyll upp till ¾ av formen för att få höga och fina kavringar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
Med dessa recept vill jag och min familj önska er som läser och följer hemsidan en God Jul!
Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *