Idag är det då äntligen den 24:e december….som barnen har längtat.
Igår gjorde vi de sista förberedelserna genom att göra polkagriskola enligt detta receptet.
Ingredienser:
100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk flytande honung
2 dl strösocker
Garnering:
100 g polkagrisar
Tillagning:
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl
Jag la även in 2 st sillar till som jag tyvärr inte har tagit någon bild på.
Pappas whiskysill:
- 1 pkt 5-minuter sill (à 420 g)
- 1/2 – 1 gul lök
- 1/2 dl flytande honung
- 1/2 dl whisky (gärna bourbon)
- 2 – 3 lagerblad
- 20 – 22 hela kryddpepparkorn
- 5 – 6 stjärnanis eller kryddnejlikor
- 10 – 12 vit- eller svartpepparkorn
Gör enligt följande:
- Skala och skiva löken. Skölj sillen och skär i bitar.
- Blanda honung och whisky.
- Varva sill och kryddor i en burk. Slå på whiskyblandningen och lag från sillen så att det täcker. Vänd runt.
- Låt gärna sillen dra i kylskåp några timmar innan servering. Garnera med lite dill
Skärgårdssill:
- 1 förp 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
- 1 dl majonnäs
- 1 1/2 dl gräddfil
- 1/2 dl finskuren gräslök
- 1/2 dl finskuren dill
- 1 burkar röd stenbitsrom (à 80 g)
- 1/2 msk färskpressad citronjuice
- 1/2 krm salt
- 1/2 krm peppar
- Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke. Krydda med salt och peppar.
- Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran.
- Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock. Låt stå i kylen 1–2 dygn före servering.
Till sist bakade vi ett bröd, en klassisk kavring som jag tycker kan passa bra till julbordet.
Ingredienser till en limpa:
3 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
1,25 msk bikarbonat
2 dl vetemjöl special
4 dl rågsikt
0,5 tsk salt
Tillagning
2. Smörj två avlånga brödformar (1,5 liters formar). Strö vetemjöl eller ströbröd på kanterna så att kavringen inte fastnar.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap, blanda snabbt till en tjock smet. Rör med en slev eller försiktigt med en visp. Smeten blir lös och påminner om en sockerkakssmet. Tänk på att inte vispa smeten för hårt eller köra den för länge i degblandaren då den blir seg.
4. Häll upp smeten i formarna. Fyll upp till ¾ av formen för att få höga och fina kavringar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
Leave a Reply