En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Grillad lammytterfilé med ört och smörslungade primörer samt chevrekräm.

januari 25th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in Lamm | Nypotatis | Sås | Tillbehör

Sitter ni och funderar på vad ni skall äta till middag till helgen? Då kan jag kan jag varmt rekommendera denna rätt..

Lamm är en favorit hemma hos oss. När det gäller kryddning och hur man grillar lammet har jag fått hjälp av snälla Anders Lejonbjörn på Nordicsmoke.se , han ställer alltid upp och svarar på min frågor.

Ingredienser för Lammytterfilé, 4 port.

 

600 g lammytterfilé
Salt
Timjan
Rosmarin
Salvia
Vitlökspulver
Lite chiliflakes

Ört- och smörslungade primörer, 4 port.

400 g färskpotatis, gärna små
50 g sockerärtor
100 g färsk sparris
100 g cocktailtomater
0,5 kruka persilja, finhackad
50 g smör

Ramslök- och chèvrekräm

2 dl grekisk yoghurt
150 g Chevré
salt
peppar

Gör så här:

  1. Chèvrekräm
    Börja med att blanda ingredienserna till krämen i en skål. Börja med att vispa ihop yoghurten och chèvren, tillsätt sedan ramslöken och rör runt. Smaka av med salt och peppar. Täck med plastfilm och ställ in i kylen.
  2. Lammytterfilé, putsa filén. Blanda kryddorna och gnid sedan in köttet med dem.
  3. Tänd sedan grillen och börja förbered de ört- och smörslungade primörerna.
  4. Ört- och smörslungade primörer. Börja med att förkoka potatisen cirka 10 minuter så att den nästan är klar inuti. Häll sedan av vattnet och låt svalna.
  5. Koka upp vatten i en stekpanna tillsammans med lite havssalt och lite smör. Lägg i sparrisen och låt sjuda i 3 minuter. Plocka sedan upp sparrisen och lägg åt sidan. Den skall inte vara färdigkokt.
  6. Smält sedan smöret i en traktörpanna och stek potatisen på medelvärme tills den får en trevlig stekyta, ställ sedan åt sidan och återgå till lammytterfilé.
  7. Grilla köttet lite snabbt över glöden för att sedan köra den indirekt tills den har en temp på 52 grader. Vila den i slaktarpapper eller bakplåtspapper i 30 min
  8. Sätt på plattan igen och lägg i lite mer smör, lägg sedan i sockerärtorna, cocktailtomaterna och sparrisen och sist persiljan. Stek sedan i 5 minuter på medelhög värme.
  9. Skär upp köttet i centimetertjocka skivor och lägg sedan upp primörerna och sist krämen. Toppa med en rosmarinkvist.

/Jens

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *