Vi började lördagen med att sjunga för Alice och ge henne paket.
Allt eftersom dagen gick så började vi fixa med maten och vi hade planerat att bjuda på lite olika saker: Kyckling, Lammkotletter, halloumi, några hemmagjorda korvar, ”kycklingbollar inlindade i bacon”, potatisgratäng, tomat och koriandersalsa, sallad och något nytt dagen till ära grillat naanbröd.
Min kära syster var hemma från Barcelona för att vara med och fira Alice 5 års dag. Angelica, Alice och Tina började duka och pynta vardagsrummet och det var girlanger och ballonger överallt, jättefint!
Alice som fick en Anna och en Elsa-klänning bytte klänningar under dagen, sötnos! Här är hon med sin Elsa-klänning:
Nu måste jag komma till själva grillandet annars så blir Jens och ni andra grillare otåliga haha!
”Kycklingbollarna”: Detta är ett recept som är hämtat från BBQ-lovers och Anders Lejonbjörn, där heter de baconbomber.
Du behöver:
500 g Färsk kycklinglårfilé
Rökflis (hickory eller Mesquite)
3 paket Bacon
2 dl Riven stark ost jag använde Västerbottenost
1st grillad paprika i olja, hacka fint (vi skippade detta)
4 st chilimarinerade vitlökar, hacka fint (vi skippade detta)
8st skivor inlagda Jalapeños , hacka fint (vi skippade detta)
1 st större slev
Rub:
2 msk Salt
1 msk vitpeppar, malen
1 msk svartpeppar, malen
0,5 msk vitlökspulver
0,5 msk koriander, torkad
0,5 msk mörk muscovadosocker
Mopp:
50 g Smör
4 msk Kinesisksoja
0,5 st Citron pressed
Gör så här:
Blötlägg rökflisen.
Blanda rubben. Platta ut kycklinglårfiléerna, blanda dessa med rubben i en lämplig bunke, ställ in den i kylen i minst en timma.
Hacka dessa ingredienser fint: paprikan, vitlöken, jalapeñon, lägg dessa i olika skålar.
Ta en stor slev, lägg 3-4 st bacon i kors så du täcker sleven.
Pensla på med en stark BBQ-sås.
Lägg nu i en av lårfiléerna och tryck ut den ordentligt.
Lägg i en nypa med ost, vitlök och paprikan i den första.
Vik över lårfilén så att hacket blir inbakad i filén.
Vik sedan över baconändarna så att det blir täckt.
Vänd nu sleven om och ta försiktigt ut bomben ur sleven.
Nu är det bara att börja om med nästa bomb.
Prova nu att fylla den med ost, vitlök och jalapeño. Som ni märker kan man fylla den med vad man gillar allra mest eller det man har hemma.
Supergott!!
Det grillade Naanbrödet: Hämtat från tidningen Hembakat.
Ingredienser:
5 g jäst
2 dl mjölk
1 ½ tsk salt
2 tsk strösocker
1 tsk bakpulver
1 dl mild naturell yoghurt, 3 procent
1 ägg
2 msk olja, naturell
8–9 dl vetemjöl
Garnering:
smält smör
pressad vitlök
persilja
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den över jästen. Blanda
tills jästen har löst sig.
2. Tillsätt salt, socker, bakpulver, yoghurt, ägg och olja. Avsluta med mjölet, lite i taget. Knåda
ihop till en smidig deg.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
4. Tänd grillen. Dela degen i 6–8 bitar och kavla ut dem till avlånga bröd, ca 25 x 8 cm.
5. Låt bröden jäsa i ca 20 min under bakduk på ett bakplåtspapper.
6. Grädda bröden direkt på grillgallret, någon minut på varje sida. Tiden varierar beroende på värmen.
7. Pensla bröden med en blandning av smält smör och vitlök. Strö över persilja.
Bröden är allra godast att äta när de fortfarande är varma. Alla gillade dem och det var verkligen inte sista gången vi gjorde naanbröd på grillen! Jag skar upp dem i lite mindre och behändigare storlek. Våga testa!!
/Caroline
Leave a Reply