En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Del 3: Grillmetoder

Det finns en del olika metoder man skal använda när man grillar, de 4 vanligaste metoderna är: 50/50 metoden, indirekt grillning, direkt grillning och den cirkulära metoden. Den oerfarna grillaren använder med största säkerhet direkt grillning, men om man experimenterar lite med dessa olika varianter av grillmetoder så märker man skillnad.

Direkt grillning:

DirekteGrillning
Direkt grillning är perfekt till mindre köttstycken som ska grillas högst 15-20 minuter, t.ex. biffar, tigerräkor, hamburgare och kycklingfilé.Tänd din grill och fördela briketterna/ kolen över hela brikettgallret efter 20-25 minuter, när alla briketterna glöder och är täckta av ett tunt lager grå aska. Den jämna fördelningen ger lika stark värme under hela grillytan, och all mat grillas direkt över de glödande briketterna.

Du har med stor sannolikhet redan provat den här metoden i en vanlig, öppen grill, men i en Webergrill med lock får du ett betydligt bättre resultat. När du använder locket behåller du nämligen ångorna från maten, som blir mörare, saftigare och smakrikare. På din gasolgrill grillar du direkt genom att lägga maten rakt över de tända brännarna. Du kan till och med reglera värmen mycket exakt genom att skruva reglagen upp och ner.

Indirekt grillning

IndirekteGrillning
De grundläggande metoderna för indirekt grillning utvecklades av Weber-Stephen på 1950-talet. Då var det en sensation att man plötsligt fick möjlighet att grilla kalkon, lammstek och stora nötstekar, som ska tillagas i över 20 minuter.

En av de första och mest utbredda metoderna för indirekt grillning är denna:

När briketterna är klara fördelar du dem på brikettgallret med lika många briketter på varje sida. Mitt på gallret ska det inte finnas några briketter. Där placerar du en droppskål, som samlar upp köttsaften från maten som du lägger på grillgallret, precis ovanför droppskålen.
Kom ihåg att direkt lägga locket på grillen. Det geniala med Webergrillen är ju just att den inte bara är en grill, utan även fungerar som varmluftsugn. Och eftersom grillen står utomhus, där luften är fuktigare, blir maten saftigare och mer smakrik och du får en äkta Weberupplevelse.

50/50 metoden

5050Grilmetod
Den här metoden är perfekt för mat som först ska brynas och därefter grillas en längre tid, för att bli helt genomstekt.

När briketterna är klara lägger du dem på brikettgallret på ena sidan av grillen.

På den andra sidan av brikettgallret ställer du en droppskål, som samlar upp köttsaften. Häll gärna lite vatten i droppskålen – det hindrar köttsaften från att bränna fast och ge maten en otrevlig bränd smak. Börja med att bryna köttet, t.ex. kycklinglår eller fläskfilé, direkt över de glödheta briketterna.

Därefter flyttar du köttet till den andra sidan av grillgallret över droppskålen. Där grillas det färdigt i indirekt värme. Över briketterna kan du placera grönsaker, t.ex. potatis, paprika och majskolvar i mindre bitar.
Den cirkulära metoden

CirkulaerGrillmetiden
Den här metoden passar för riktigt stora köttstycken, t.ex. hel kalkon. Men även pizza, bröd och kakor blir perfekta med den cirkulära metoden.

Lägg de varma briketterna på brikettgallret i en ring hela vägen runt längs kanten av grillen. Gör pizzan helt klar för grillning på en bit bakplåtspapper. Lägg sedan pizzan på grillen och låt den ligga 3 – 4 minuter under locket. Därefter tar du bort bakplåtspappret och låter pizzan grillas färdig direkt på stenen i 8 – 10 minuter beroende på degens tjocklek.

Om du grillar mer än 2 – 3 pizzor efter varandra bör du byta ut stenen allteftersom. Annars blir den för varm och pizzabotten bränns. Kom ihåg att ställa en droppskål mitt på brikettgallret, så att saften från maten inte rinner ner i grillen. Häll gärna lite vatten i droppskålen det hindrar köttsaften från att bränna fast och ge maten en otrevlig bränd smak. Lägg maten på grillgallret, precis ovanför droppskålen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *