En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Del 4: Grundtips för en bra grillning

GRUNDTIPS FÖR GRILLNING

  1. Rumstempererat. Ta ut köttet ur kylen i god tid, minst 20 minuter innan. Rumstempererat kött får fina grillränder
  2. Tänd grillen 30 minuter innan. Med kolgrill, tänd elden en halvtimme innan du vill grilla. Grå kol är klartecknet! Tänk på att även en gasolgrill ska bli ordentligt varm innan köttet åker på.
  3. Krydda på olika sätt. En rub är blandade kryddor som du gnider in i maten innan den grillas. Glaze penslas på på båda sidor mot slutet. Vill du marinera ska du lägga köttet i marinad minst 1-2 timmar innan grillningen, gärna ännu tidigare. Har du fint kött av riktigt bra kvalitet kan du göra som köttmästarna i Argentina och framhäva smaken med enbart lite salt.
  4. Lägg inte kol i hela grillen. Lämna en liten yta där färdiggrillat kött, korv, kyckling och grönsaker kan vila. Eller tänd bara halva grillen om du vill ha indirekt värme för större köttbitar.
  5. Använd stektermometer. Du har hört det förr, men det tål att upprepas – med en stektermometer är det väldigt svårt att misslyckas. Jag skall lägga ut en lista med grilltemperaturer framöver.
  6. Fin grillyta, inte bränd! Vänd köttet då och då så att du inte bränner det, och pensla på glaze mot slutet för fin yta.
  7. Saftigt kött. Låt köttet vila några minuter innan du skär upp det, då stannar köttsaften inuti. Men lägg det inte i folie, för då fortsätter tilllagningen.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *