En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Del 5: Grilltemperatur

Rätt innertemperatur är A och O för ett bra resultat på kött, fisk och kyckling. För kyckling och fläsk är det viktigt för att veta när köttet är ordentligt genomstekt.

Olika detaljer tar olika lång tid, och ofta varierar även storleken. Därför är innertemperaturen ett bra mått. Stick in en digital termometer i mitten av den tjockaste delen. Om köttet har ben sticker du in termometern i mitten av den tjockaste delen, intill benet. Nedan finns detaljerade listor på innertemperaturer för olika köttdetaljer och allmänna temperaturer för blodigt, medium och välstekt kött.

Innertemperatur för blodigt, medium och välstekt

Blodigt (rare) 55˚C Nöt, lamm
Medium (medium rare) 58-60˚C Nöt, kalv, lamm
Medium–välstekt (medium) 60–65˚C Nöt, kalv, lamm
Välstekt (well-done) 70˚C Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm

 

 

Innertemperatur nötkött

Biff 55-70˚C
Entrecôte 55-70˚C
Fransyska 70-75˚C
Högrev 80˚C
Nötbog 70-80˚C
Nötbringa 85-90˚C
Nötytterfilé 55-70˚C
Oxfilé 55-70˚C
Rostas 55-70˚C
Ungnötslever 60-70˚C
Ytterlår 80-85˚C
Märgpipa 80˚C
Nötfärs 70˚C
Rostbiff 58-70˚C
Ryggbiff 55-70˚C

 

Innertemperatur lamm

Lammentrecôte 58-70˚C
Lammfilé 58-70˚C
Lammfärs 70˚C
Lammkotlett 58-70˚C
Lammracks 58-70˚C
Lammstek 60-70˚C
Lammytterfilé 58-70˚C
Lammrostbiff 58-70˚C

Innertemperatur kalv

Entrecôte 60-70˚C
Kalvfilé 60-70˚C
Kalvfärs 70˚C
Kalvstek 65˚C
Kalvytterfilé 60-70˚C

Innertemperatur fläsk

Benfri kotlett 70˚C
Benfri kotlettrad 70˚C
Flintastek 70˚C
Fläskbog 70˚C
Fläskfilé 70˚C
Fläskfärs 70˚C
Fläskkarré 80-85˚C
Fläskytterfilé 70˚C
Grillspjut 70˚C
Julskinka 72˚C
Kotlett 70˚C
Kotlettrad 72˚C
Skinka 70˚C
Skinkstek 70˚C
Sidfläsk 80˚C
Köttfärslimpa 70˚C (blandfärs)

Innertemperatur vilt och ren

Renstek 58-70˚C
Hjortfile 58-70˚C
Hjortstek 65-70˚C
Rådjurssadel 60-65˚C
Rådjursstek 60-70˚C
Vildsvin 72˚C
Vildsvinsstek 72˚C
Älgfilé, kalv 65˚C
Älgkött kalv, biff 60-70˚C
Älgfilé 58-70˚C
Älgstek, fransyska 70-75˚C
Älgkött kalv, entrecôte 60-70˚C
Älgkött, biff 58-70˚C
Älgkött, entrecôte 58-70˚C

Innertemperatur fisk

Hel fisk 56˚C längs ryggbenet på fiskens tjockaste del
Lax 56˚C
Tonfisk albacore 32˚C
Torsk 56˚C
Torskrygg 56˚C
Hälleflundra 56˚C

 

 

 

Innertemperatur kyckling och kalkon

Innertemperatur kyckling och kalkon

Hel kyckling 82˚C (intill benet)
Kycklingfilé 72˚C
Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
Kycklinglår 82˚C (intill benet)
Kycklinglårfilé 72˚C
Kycklingspett med lårfilébitar 72˚C
Kycklingvingar 82˚C
Kalkon 72˚C (intill benet)
Kalkonbröst 72˚C
Kalkonfilé 72˚C
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *