Igår var det riktigt härligt väder, perfekt grillväder! Men då kom frågan, vad skall vi grilla? Jag vill gärna testa lite nya saker när jag har god tid på mig att grilla och igår testade jag baconbomber. Det innebär i stora drag att man lindar bacon runt en kycklingfilé som sedan grillas indirekt.
Ingredienser:
Ca 500 g kycklinglårfilé
Rökflis (går så klart utan om man inte vill ha rökig smak)
3 paket bacon
2 dl riven ost gärna lite starkare
3 st finhackade vitlökar
6 st inlagada jalapeños som hackas fint
Man kan så klart variera dessa med vad man nu vill ha i sina ”bomber” paprika, champinjoner, soltorkade tomater, ja det är bara fantasin som sätter gränserna.
Rub (denna blir väldigt salt och stark, halvera för lite mildare smaker):
2 msk salt
1 msk vitpeppar (malen)
1 msk svartpeppar (malen)
0,5 msk lökpulver
0,5 msk koriander (torkad)
0,5 msk mörkt muscovadosocker
Gör enligt följande:
Blötlägg rökflisen, jag tog whisky flis.
Blanda alla ingredienserna till rubben.
Blanda kycklingfilérna med rubben minst en timme.
Gör i ordning grillen för indirekt grillning och temp på 120-130 grader.
Hacka det man vill ha i fyllningen fint, vitlök, jalapeños i detta fallet.
Ta en slev, lägg bacon 3 eller 4 skivor så du täcker sleven.
Pensla med en BBQ sås, jag tog Santa Marias original.
Lägg i en filé och tryck ut den ordentligt.
Lägg på lite ost, vitlök och jalapeno blandningen.
Vik över filén så hacket blir inbäddat.
Vik sedan över baconändarna så det täcker.
Redo för grillen.
Nu ligger de på grillen och är snart klara, baconbomberna skall ha en kärntemp på 72 grader då är de perfekta.
/Jens
Leave a Reply