En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Andreas Mathiason

januari 30th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Nästa offer för i intervjuserien är ingen mindre än Andreas Mathiason. Andreas behöver kanske ingen större presentation, för er som inte vet vem Andreas är kommer först en liten presentation:

Andreas

Andreas Mathiasson 35 år. Född och uppvuxen i Romelanda men numer bosatt i Stenungsund. Sambo med Anya och vi har barnen Leia och Charlie och den jävla katten.
Grillintresset har jag haft så länge jag minns, tog fart ordentligt när vi köpte vår villa 2007. Sedan dess har det bara eskalerat och blivit en livsstil. Eldar väldigt mycket i kaminen när jag inte får grilla 🙂

11062705_723810604417683_928145785431167238_o 11022584_635967083202036_2232636809411732808_o

2013 vann du TV4:s grillmästarna, vad har det betytt för dig?

När jag sökte till Grillmästarna tidigt 2013 såg jag det som en kul grej att göra och det fanns inga planer på att byta karriär. Men detta förändrades fort efter att jag vann.
Dörrar öppnades, intresset för grillning ökade dramatiskt (inte för att jag inte va intresserad innan). Men istället för att gilla att grilla, så blev mitt liv grill! Därefter gick allt snabbt framåt, Europamästare 2014 tillsammans med Svenska Grillandslaget och flera VM guld året därpå. Det har förändrat mitt liv fullständigt!

733793_276361625829252_969228601_n

Varför tror du att du vann tävlingen?

Jag, Per och Henrik som gick till Final är mycket duktiga grillers och matlagare. Vid Finalen så hängde det bara på smådetaljerna och jag gjorde helt enkelt bäst ifrån mig, både på upplägg och smak.

Polhemsgrillning-1
Foto: Conny Norén

Grillmästarna, ett nytt program på TV4 skulle sändas sommaren 2013. Jag sökte till detta och fick komma på audition. Ödmjuk som jag är kunde jag aldrig drömma om att jag skulle bli antagen som deltagare, ej heller att jag skulle sopa hem hela skiten. Men det gjorde jag! Med en plats i grillandslaget och vinstsumma på 100.000:-, där mer än hälften gick till skatteverket, drog jag och landslaget till Polen för att försöka ta EM-Guld, vilket vi gjorde. Med ett EM-Guld i bagaget åkte vi sedan hem och jag och Johan Drevhage beslutade oss för att slå våra påsar ihop och Grill & Event Sverige AB grundades. Vi hade inget att förlora. Världen stod öppen för oss. Vad kunde gå fel? Som en vis man en gång sade; Av tio farhågor är det minst nio som aldrig blir verklighet. Så vi körde!

Vi gjorde en verksamhetsbeskrivning och en affärsplan. I planen fanns det en viktig punkt, det var nämligen att Johan skulle komma med i Grillmästarna nästkommande säsong och minst gå till final. Vi såg ljust på framtiden, vi hade nämligen för avsikt att skriva den själva. När denna del i planen hade gått som planerat så sa Johan upp sin anställning på Mölnlycke Trä. Idiotiskt tyckte många, att lämna en fast, trygg anställning och börja grilla. Kan detta funka? Svaret är ”ja”. Idioterna har många gånger helt rätt.

Själv är jag tjänstledig nu, och trots allt grillande är jag fortfarande som ett barn bak i bilen.
Vart ska vi? Är vi framme snart?
Och den ständiga frågan jag ställer mig hela tiden är, vad skall vi grilla idag?

Jag vet att jag är en sjuk man, och visst lider jag av brikettlunga, hickoryfeber och grilltångsarmbåge. Men jag är hellre lite sjuk än inget alls. Hur många grillar jag nu äger vet jag inte, har tappat räkningen. Men en sak är ett faktum, den som har flest grillar när han dör, vinner!

Vad gör dig till en så bra grillare som du är?

Jag brinner för detta, som vi säger i grillbranschen 🙂 Och när man är tillräckligt intresserad av något och går ”all in” så blir man duktig. Jag gör inget annat än att grilla. När jag är ledig så grillar jag alltid för att koppla av och ha det gött. Och på jobbet så grillar jag ju också =). Blir man inte bra då så kanske man skall byta hobby.

IMG_5564
Foto: Oscar von Hoffmann

Vad lägger du helst på gallret?

På sommarhalvåret, Entrecote och kyckling tillsammans med en citronhalva. På Vintern, Beefribs och brisket.

Skärmklipp 2016-01-06 11.50.35

Du och Johan Drevhage driver ett företag, berätta lite om det.

JD Grill & Event startades av Johan som en hobbyverksamhet, långt innan jag träffade honom. År 2009 träffades jag och Johan för första gången efter att ha snackat på Weber-Grillklubben Grillvännerna på Facebook. Jag hängde med honom på lite grillgigg emellanåt, det va ej så ofta det skedde på den tiden och nästan alltid så va kunden någon god vän till Johan eller nära bekant. Entreprenör som jag är, så tyckte jag att Johan skulle marknadsföra sig bättre och bygga upp detta, vilket jag hjälpte honom med. Jag skapade en hemsida, mall för visitkort mm. Efter vinsten i Grillmästarna va det dags att sluta ”leka” och göra detta till en riktig verksamhet och Grill & Event Sverige AB grundades där vi äger 50/50 Jag och Johan. Numer åker vi runt i vårat moderskepp ”husbilen” i hela Sverige och grillar för företag samt privatpersoner på alla möjliga tillställningar och lever på detta. Vi har även nyligen startat en webshop vid namn Backyard Hero BBQ Shop, där vi säljer sånt vi själva använder när vi grillar och produkter vi kan stå för. Men att driva ett företag och en grillfirma är minst sagt inte bara glamoröst. Det är ett jädrans slit på utrustning fram och tillbaka, disken skall vi inte tala om. Det blir sena kvällar och helgjobb och brikettlungan är ett faktum. Men vi jobbar med det vi älskar, vi grillar hela tiden!

11986596_721795254619218_1371372254611903886_n

Vilka råd har du till de som vill utveckla eller bli en bra grillare?

Gå med i Weber-Grillklubben på Facebook. Den ger och skapar inspiration till alla nybörjare. Det va så det tog fart för mig.

12108272_729612300504180_4885927462603958113_n

Många ”svenska grillare” gillar att grilla flintastek, vad är ditt tips för att lyckas med denna köttbiten?

Gör dom verkligen fortfarande det? Men flintastek är faktiskt gott, om man köper den omarinerad. Men har man kommit över en färdigmarinerad av misstag tycker jag man kan skölja den noggrant, kleta in den i dijonsenap och rubba med din favoritrubb för fläsk. grilla sedan indirekt och kör den direkt mot slutet.

10659287_718935551571855_4014712730003138156_n

Vad är det konstigaste du lagt på gallret?

Tycker inte det finns något konstigt att lägga på gallret. Allt funkar. Dock har jag haft min son Charlie i en 57a som jag inredde lite gött med täcken och kuddar när han vad spädbarn. Mycket finare än den där vaggan Anya köpte.

grillspett

Hur många grillar har du hemma?

I Skrivande stund har jag 9 grillar/smokers monterade och en helt ny 67’a från Weber som ligger ouppackad 🙂

Polhemsgrillning-68
Foto: Conny Norén

Om du skulle bjuda mig och min familj på en tre rätters middag tillagad på grillen, vad skulle du göra då?

Grillade Ostron med champagne och anchochilismör samt grillad hummer med rökt saffranssmör och vitlöksbröd till förrätt.

 Côte de boeuf med hemslagen bearnaise spetsad med chipotle till varmrätt.

Kaffe och cognac till efterrätt.
”Gillar inte sötsaker så mycket”

Polhemsgrillning-6
Foto: Conny Norén

Nu till lite snabb frågor:

Kol /gasol
Öl/ vin
Sommar /vintergrillning
Kött /fisk
Per Morberg /(Andreas Mathiasson har jag haft som alternativ  i andra intervjuer) Johan Drevhage, Johan Drevhage, såklart! Jag älskar ju den korpulente fan.

10842100_605150406283704_8047843277924898535_o

Trap the smoke

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *