En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Anita Billan Billfors

januari 28th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

För andra veckan i rad är det en kvinna som svarat på frågorna i intervjuserien, det hör verkligen inte till vanligheterna. Här kommer intervjun med Anita ”Billan” Billfors.

Vem är då Anita?

Kallas ofta Billan, fyller 61 till sommaren. Familjen består av sambo, tre vuxna barn, sonhustru, måg, fyra barnbarn, två bonusbarnbarn och ett gäng kattor. Uppvuxen i Göteborg ( Hisingen, Frölunda och Björlanda) Bor sedan unga år i Sundsvall, flyttade 1997 in med familjen i ett rött enplanshus med plats för grillar, växthus, köksträdgård, badtunna mm. Har även ett skogstorp tolv mil västerut där jag vilar ut mellan varven.
Arbetar sedan tidigt 80-tal heltid som sjuksköterska på barnklinik, de senaste 12 åren med avancerad hemsjukvård för barn och ungdom.
Intresserad av att pilla med fröer och odla, mest chili och annat ätbart. Är en allätare som mår bra av att både äta och laga god mat, såklart god dryck därtill. Är musikberoende och allätare även där bortsett från dansbandsmusik som jag inte tål, grät floder för några år sedan när Lars-Kristerz så grymt slaktade Purple Rain!
Gillar att elda och laga mat ute. Har en liten matsida på Fb ” Billans primo mat” och inom kort släpps en hemsida som nu är under konstruktion billans.se

Hur uppkom ditt grillintresse?

Om man som jag är en ”utemänniska” som gillar att laga mat är det självklart att man hamnar vid grillen.

Vad roligt med en kvinna i intervjuserien, varför är det så få kvinnor som grillar?

Har inget bra svar på den frågan. Skulle vara intressant att höra vad manliga grillers har för tankar kring det…….(den frågan skall jag ta med mig).

Hur ska ni kvinnor ta större plats och få grilla mer?

Vi får nog helt enkelt vässa armbågarna och ta mer plats, inte vänta på att bli insläppta. Vi behöver synas och höras mer.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Har så många fina minnen runt eldstaden att det blir svårt välja ett. Minns tex en sommardag för några år sedan när son med fru som på den tiden var bosatt i Växjö ordnat grillkalas hemma hos mig med livemusik, underbart! Jättetrevligt minne också förra våren när jag fick chansen att vara med i ett litet lag och grilla på Sundsvalls eventet SIR, Skvadern i Rök. Sedan är det ju helt magiskt att i ensamhet sitta ute på järnsängen under segelduken i sommarnatten och vakta Ms Primo och brisketen.

Är du med i något BBQ lag?

Nej. Har haft funderingar på att få till ett tjejlag, men det är ont om tjejer i närheten. Den ende jag lyckats få med mig är min dotter som också trivs vid grillen. Får väl bilda ett familjeteam istället tillsammans med dotter och männen i mitt liv.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Är med i många grill/BBQ forum och andra matforum. Fast den mesta inspirationen får jag när jag bläddrar i min bautastora samling av matböcker och tidskrifter, somnar alltid med nån matnyttig litteratur i min hand. Jag lagar ofta ”vanliga” maträtter på grillen och muurikkan, allt blir godare och bättre av att lagas utomhus.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Är jag en duktig grillare?! Är nog en ganska duktig amatör-matlagare som trivs med att laga mat ute och en fena på få ihop råvaror och att sätta smaker.

Hur ofta grillar du?

Varierar, men i snitt minst 3-5 dagar per vecka. På sommaren kan det bli både lunch, mellanmål och middag på grillen.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Tveksamt om det slutat lyckligt men nått försök med korv samtidigt som jag svurit har jag gjort

Vad lägger du helst på grillen?

Allt! Tycker mycket om fisk och skaldjur . En redig bit entrecote eller en kotlett från linderödsvin gör mig glad. Tror att jag grillar mer vegetariskt än många andra.

Vad finns det för framtidsplaner när det gäller grillning / BBQ

Inspireras av andra, ha kvar lusten för det goda och förhoppningsvis kunna inspirera andra. Och försöka få till ett litet BBQ lag på hemorten.

Hur lyckas man med flintastek på grillen?

Man beställer en okryddad, ostressad flinta. Rubbar med egna kryddor, indirekt och elda på.

Hur många grillar har du hemma?

Hemma i stan: en Primo XL, en Weber Performer de lux, en Muurikka, en murad grill och en bärbar finfin picknickgrill. På torpet: en Weber 57, en hembyggd trärök som behöver lite översyn och ett antal mer eller mindre uttjänta gamla klotgrillar. Vad blir det? Typ 8-9 st

Vilken är din stora idol inom grill / BBQ?

Har ingen idol men jag har en stor förebild och inspiratör, det är Christer Karlsson, elektrikern från Imnäs. Sedan har jag en egen Primo-PT vid namn Mathias Guzen Gustavsson som stöttar mig med råd och tips . Båda alltid lika trevliga, hjälpsamma och kunniga. Får väl kalla dom för mina idoler då!

Nu när det flesta har plockat in sina grillar för säsongen, vad tycker du om att grilla på hösten/vintern. Kan du försöka övertyga någon som endast grillar på sommarhalvåret? Varför skall man grilla på vintern?

Det är mycket lugnare att grilla på vintern, man slipper trängas med folk och ölen blir inte varm. Dessutom behöver ju såklart näring och god mat året runt oberoende av årstid så det är bara att ta på sig termodressen, pannlampan och pallra sig ut!

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du då gjort?

Börjar med att bjuda på blåmusslor med chili, scharlottenlök, fänkål, vitlök, persilja och vin såklart.

Därefter en fin köttbit av vilt, en liten potatiskaka med chevre och en vinsås. Alternativt en rökig lax på planka

Avslutningsvis lite grillad frukt med honung o chili och glass.

Det är mycket prat om att man ska grilla vegetariskt, har du något förslag på recept?

Kolla på vanliga recept för ugn och spis. Det går alldeles utmärkta att göra på grill istället, blir bara godare

Vad är det konstigaste du grillat?

Inte konstigt direkt men lite ovanligare, känguru och struts

Jag försöker få igång en grupp på Facebook där man ska byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rentav aldrig testat?

Det har hänt, senast nu före jul. Gjorde en salsiccia-snurra av Linderödsvin, recept från Franzens korvbok

Vad har du för råd till nya grillare? Hur ska de bli lika duktiga som dig?

Var inte rädd för att misslyckas, tänd grillen ofta och ta det varsamt med temperaturen.

Vad tror du blir 2017:s grill trend?

Närproducerat och kallrökning

Vad är en rubbad kyckling?

Halvgalen?

 Nu till snabbfrågorna

KOL / Gasol

ÖL / Vin

Sommar / Vintergrillning

Per Morberg / Andreas Mathiasson

Weber / Landman

Kött / Fisk allätare

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *