En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Anneli Kullberg

februari 25th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Efter att ha varit på semester förra helgen är jag nu tillbaka igen men en ny intervju, denna gången är det Anneli Kullberg som suttit i grillhörnan och svara på mina frågor.

Vem är då Anneli?

Anneli 47 från Göteborg. Bor i lägenhet med stor uteplats där gasol är enda tillåtna grillmetod. Bor med 18-årig son som inte delar grillintresset men gärna äter och ”snapchattar” maten.

Var du och besökte FIR2016? Vad tyckte du om eventet? Kommer du att besöka FIR2017?

Jag besökte FIR första gången 2015 och gillade eventet skarpt. FIR 2016 var fantastiskt trots lite regn. Jag gillar konceptet med olika teman och detaljer. Jag hoppas få vara med och grilla på FIR 2017 med brorsan (Johan Kullberg). Först tänkte jag försöka starta ett eget tjejlag, typ taco Bellas eller nåt i den stilen, men tiden finns inte.

Varför tror du att det är flest män som står vid grillen? Hur skall det bli mer kvinnor som tar sig ut till grillen?Kanske för att dom bara kan göra en sak i taget och allt kringarbete kräver en kvinna som kan rådda logistiken ha ha ha. Jag både grillar och råddar så kanske är jag fel person att fråga. När kvinnor fattar att man slipper diska så kommer de ta över grillen.

Hur uppkom ditt grillintresse?

1994 fick jag genom min far kontakt med killen som hade agenturen för Weber i Sverige. Han behövde någon som kunde åka runt i Västsverige och demonstrera Webergrillar. Jag var i Upplands Väsby en dag för utbildning och glömmer aldrig hur han innan vi gick in la på en stor fläskkarré på grillen och 2 timmar senare lyfte locket och där låg den perfekt grillad runt om. Det var ett Joe Labero ögonblick, för jag visste att ingen lämnat kontoret för att vända på steken.

Det var min första inblick i indirekt grillning och jag blev fast där och då. 1994-2004 hängde 47:an med. Benen var lösa, askfångaren borta men en jäkligt bra grill. Föreningen jag bodde i tidigare investerade på min inrådan i en 57:a. Jag tror det var vid det laget brorsan började grilla lite seriöst och inspirerade mig att också ta ut svängarna. Alltså, jag grillade på min 47:a när han fortfarande byggde kojjor i skogen och vill gärna tro att HAN fått sitt grillintresse från MIG.

När jag sedan flyttade in i min nuvarande lägenhet införskaffade jag en Q3000 och den går varm året runt. Vissa veckor på sommaren både till lunch och middag. Eftersom jag gillar långgrillningar har jag nu fått ryktet ”hon som kokar sitt kött innan hon grillar det” men jag kan leva med det.

Vilket är ditt bästa grillminne?Det var nog sommaren 1995 när jag och en väninna spenderat hela dagen på stranden och på vägen hem bjöd in ca 15 pers på grillning på innegården på Vasaplatsen och råddade ihop egen bbq sås, coleslaw och fläskkarréer på typ 2 timmar. Orädd och inte så överambitiös vilket resulterade i en härlig kväll.

Är du med i något BBQ lag?

Nej jag supportar gärna brorsan men har varken tid eller resurser att vara med i ett lag än så länge.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Gillar att grilla billigt kött gärna på ben. Blir inspirerad när jag besöker Lammet och bonden eller varje gång jag pratar med brorsan och Weber Grillklubben är en outtömlig källa till inspiration.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag känner på mig vilka smaker som passar till vad och kan känna smaken i munnen innan jag börjar blanda ihop kryddor osv. Oftast så kör jag på känn. Man behöver våga och testa.

Hur ofta grillar du?Nu på vintern kanske 1-2 gånger i veckan, och då blir det oftast snabba grejer, pizza, hamburgare och tacos. Har haft några Airdines i januari med grilltema och grillat iberico ribs och pulled pork. På sommaren 5-7 gånger i veckan. Skönt att slippa diska.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Ja, det gäller ju att man låter det brinna lite så den hemska smaken av tändvätska försvinner. Tror jag lyckats bäst med kycklingfilé som jag delat på mitten så de var tunna, sedan marinerade och snabba att grilla.

Vad lägger du helst på grillen?Min absoluta favorit är lägg. Fläsklägg eller lammlägg. Och givetvis kokar jag det först. Rubba och sen på grillen med någon god glaze. Gillar att experimentera och inte följa recept. Det godaste jag gjort var vinkokta lammlägg och sen grillade med en coffeerub från Don Marco, perfekt till tacos.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Någon gång så bor jag väl i ett litet hus med ett utekök och kan köra shortribs, brisket och röka mitt eget bacon. Än så länge fortsätter jag experimentera.

Hur många grillar har du hemma?

1 st Q3000. Kanske kan smyga in en mini-kamado i sommar när grannarna inte ser.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Hörbarhet nolla, hörbarhet nolla. Vet ej, aldrig testat faktiskt.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?Slap-that-meat-Nusr Et. Grillens Jonny Depp. Gillar det teatraliska.

Nu när de flesta har plockat in sina grillar för säsongen, vad tycker du om att grilla på hösten/ vintern? Kan du försöka att övertyga någon som endast grillar på sommarhalvåret? Varför skall man grilla på vintern?

Det är gott att grilla pumpa, gärna med ricotta, lite honung och salvia. Annars grillar jag mest middagsmaten, mycket tacos blir det. Det är mysigt att grilla på vintern. Bor man i lägenhet och har grannar på båda sidor som skakar på huvudet när man kommer ut i mysbyxor, tofflor och pannlampa så blir väl vem som helst övertygad om vintergrillning.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?Baconlindad löja som man doppar i Hak’s Pineapple Habanero till förrätt. Grillat lammlägg och tacos. Och pommes tartine till efterrätt. Den funkar bra att grilla.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Finns massor av grönsaker som är goda när man lindar dem i bacon.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Fläskpannkaka. Blev sådär, behöver ordentlig värme.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Vi skulle göra vildsvinskorv en gång jag och brorsan. Jag ”råkade” köpa fjälster á la falukorv så dom blev inte så snygga, och inte så jättegoda heller. Men provar gärna igen.

Vad har du för råd till nya grillare?Allt handla om mod. Våga prova och testa och gå med i Weber Grillklubben på Facebook så finns en outtömlig källa av inspiration, råd och hjälp.

Vad tror du blir 2017:s grill trend?

Udda detaljer direkt från bonden och vegan. Eller kanske vardagsmat. Funderar på kåldolmar, borde vara smaskens på grillen.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En sån man precis nackat som springer omkring huvudlöst i gräset

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson

Weber /Landmann

Kött /Fisk

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *