Bea Hultfeldt är veckans intervjuoffer, Vem är då Bea?
Bea Hultfeldt, 52 år, bor i Fjärås i Norra Halland, kock inom hållbar gastronomi. Gift sedan 10 år med Kristian, en dotter på 27 år som också är kock, en son på 11 år. Har två barnbarn, en på 6 år och en på 5 år. Jag jobbar som säljare och produktutvecklare på Lammet och Bonden utanför Göteborg i huvudsak men också i en fiskvagn lite extra. Vurmar mycket för närproducerad mat och med så få tillsatser som möjligt i t ex charkprodukter, kött köps t ex aldrig utländskt. Lagar mat med råvaror som följer säsongen och det som vi har att erbjuda här i landet till största del. Visst, kan vi inte producera här, som t ex bananer och citrus, så köps det men då till största del ekologiskt. Har en liten kennel och föder upp norska buhundar.
Jag tycker det är kul med utmaningar, därför jag tackade ja till att delta i BBQ-VM förra året i team FIRE.
Hur uppkom ditt grillintresse?
Jag har grillat i många år. Min första Weber, en 47:a, köpte jag 1989, efter att ha förbrukat ett antal billiga öppna grillar som rostade sönder. Älskade känslan av att gå tillbaks till ursprunget med matlagning, även om jag inte gjorde allt på grillen pga platsbrist på den. Den hängde med ända fram till för 4 år sedan. Växlade upp till en Performance 2005, ett val som jag inte ångrat, den används flitigt. Men tittar jag på mitt grillande idag så ser det helt annorlunda ut än back in the 80:s, som tur är kanske ;).
Varför är det så få kvinnor som står vid grillarna?
Det undrar jag också faktiskt. Har funderat en del på det, men inte kommit på svaret. I vårt hem är det jag som står för all matlagning, oavsett om det är vid spisen eller grillen. Visst, det har säkert med intresse att göra bl a, och i mitt fall är matlagning ett stort intresse och har alltid varit. Men jag tror att kvinnor inte riktigt velat ta platsen vid grillen, kanske t om tagit lite semester från den vardagliga matlagningen under sommaren när mannen är hemma och vill gå tillbaks lite till ursprunget med matlagning över eld.
Hur skall ni kvinnor ta mer av den andelen?
Vi får nog helt enkelt ta mer plats, något som en del kvinnor tycker är lite svårt. Vi som är grillare behöver visa oss mer lite överallt, både i egna trädgården och i media, t ex i bbq-grupper på fb, FIR, på tävlingar, vilket inte alltid är helt lätt. Men vi jobbar på att få fler tjejer vid grillen. Det var bl a därför jag startade BBQ-tjejer vid grillen tillsammans med Mia Wallin och Petra Gustavsson. Och hoppas att det blir ett rent tjejteam på Fästning i Rök, det hade varit kul.
Du verkar gilla att göra egen korv, vad är det som är så spännande med det?
Det är något jag är uppvuxen med. Höjdpunkten på året var tillagning av julmaten tillsammans med farmor och pappa, och då speciellt att få vara med och göra julkorv. Vi gjorde Värmlandskorv och en annan julkorv och allt gjordes från grunden när julagrisen köptes. Fick vara med och stoppa i köttbitarna i kvarnen och sedan fjälstervändning och själva stoppningen. Att hitta rätt balans mellan kött/fett/kryddor är ju lite av en utmaning och när man hittar den och man når ett bra resultat med en korv som vid tillagningen bara är så god, ja det gillar jag. Och det kommer bli mer korvstoppning på jobbet, där jag gjorde ca 150 kg julkorv i julas. Så det är en utmaning vilket är väldigt sporrande.
Jag har skapat en grupp på Facebook som nu är uppe i över 200 medlemmar, vad tror du om denna gruppens framtid? (För er som inte gått med i gruppen, finner ni länk till den här: https://www.facebook.com/groups/816156858494284/
Tror att, när den kommer igång ordentligt med recept och lite beskrivande av tekniken av korvstånkning, så har den en blomstrande framtid. Bra korv, där du vet vad som ingår, är på stark frammarsch. Och visst är en riktigt god korv fantastiskt gott. En välkryddad salsiccia t ex, mmmmm.
Hur många grillar har du?
Inte mer än 3 just nu. 2 Weber 57:or och ett litet portabelt klot för t ex strand- eller skogsgrillning. En keramisk står på önskelistan, högt upp.
Vad är det bästa du vet att grilla?
Kött! Ett riktigt bra kött, t ex en tomahawk eller en picanha. Eller en stor fläskkotlett med svål från utegående gris är inte fel det heller. Visst, det är gott med fisk och skaldjur också, men en köttbit är nummer ett.
Vad är hemligheten med ditt grillande?
Det vet jag inte egentligen. Kanske att jag testar smaker och tekniker, allt för att utvecklas och få fram de optimala smakerna. Är inte rädd för att misslyckas och kan därför testa lite udda smakkombinationer.
Vilket är ditt favorit tillbehör till grillat?
Potatis eftersom det går att variera så mycket och köra på grillen också.
Vad är det konstigaste du grillat?
Finns det något konstigt 😉 ? Skulle nog i så fall vara helgrillad get. Blev fantastiskt gott men en klart udda grillning var det.
Vad tror du kommer att bli nästa fluga när det gäller grillning /bbq, förra året var det mycket pulled pork.
Hmmmm, den är inte lätt. Kan vara kallrökning, t ex bacon, eftersom det är så gott som omöjligt att hitta ett bra bacon i butikerna idag. Och kallrökning en utmaning, vilket de flesta grillare gärna vill ha. Men kan också bli egentillverkad korv.
Om du skulle göra en tre rätters middag till mig och min familj, vad skulle du göra då?
Då skulle det bli musslor körda i wooken med vitlök, chili, varmrökt sidfläsk, tomater och örter, serverade med en skiva vitlöksbröd till förrätt. Ett glas mousserande till det.
Till varmrätt en mixed grill med feta- och citronfylld lammslaksida, en örtkryddad picanha med ringlad chili/örtolja och en salsiccia med rödvin och rosa ostronskivling i. Till det en råraka med rotsaker, lite rostade guldbetor med smulad feta och lätt rödvins- timjansky. Dryck blir en inte alltför tung amarone.
Till dessert en kolafylld mini chokladfondant med saltstänk, serverad med en halloncoulis och en riktigt god vaniljglass.
Nu till snabb frågor:
Kol /gasol Kol absolut
Öl /vin Inget av det egentligen, möjligtvis ett mousserade vin. Cola Zero är mer jag ;). Är ingen storkonsument av alkohol alls.
Sommar /vintergrillning Måste jag välja? Vinter en utmaning, men sommar oftast behagligare att hänga vid grillen under tiden.
Per Morberg /Andreas Mathiason Gillar Morberg, men grillningsmässigt blir han slagen av Andreas.
Leave a Reply