En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Birger Söderström

mars 26th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in Okategoriserade

En av medlemmarna i laget ”Grillgrabbarna” Birger Söderström är denna veckans intervjuoffer.

Vem är då Birger Söderström?

Birger Söderström, 54 år, gift och har tre barn, son 26 år, två döttrar 24 och 17 år. Jag bor i Stockholm men grillningen sker vid fritidshuset I Uttran.

grillssm.2jpg

Hur uppkom ditt grill intresse?

Jag har grillat hela mit liv men Low and Slow har jag ägnat mig åt de senaste 15 åren. Det började med att jag var hemma hos en kompis som hade en Weber 47a och han visade vad man kunde göra med den och efter det blev det en Weber även för mig.

logga vinnare

Du är med i ett bbqlag som heter grrillgrabbarna, vilka är med i det laget?

Jag, Tony Glavén, Christer Aspelin, Björn Larsson, Conny Söderström och Cecilia Söderström i olika konstellationer.

kyckling grillgrabarna

2015 vann ni guld i BBQ SM 2015, vad tillagade ni då?

Det var fem obligatoriska kategorier: Beef Brisket, Chicken, Fish (Lättrökt Lax), Pork Shoulder ( som vi gjorde Pulled pork och skivad money muscle på) och Pork Ribs. Sedan var det tre frivilliga kategorier: Homeland (vi grillade strömmingsflundra som vi lade på knäckebröd med picklad rödlök), Dessert (Grillad äppelpaj med vaniljsås) och Vegetarian (Portabelloburgare med paprika fylld av bönröra).

Ni kom på en andra plats i NM 2015 också, vad gjorde ni för något då?

NM var samma tävling fast man konkurerade med fler lag där.

Berätta lite om dessa tävlingarna.

Det var nere I Göteborg på Heden SBQA var arangör av tävlingen. Samtidig var det VM, NM och SM. Det var 52 lag från 16 länder.

unspecified

Vad har dessa framgångar betytt för dig och laget?

Det ökar viljan att se hur bra man kan bli.

priser

Vad är favoriten att lägga på gallret?

Revben av alla sorter, det är ju så gott eller Gött som mina kompisar I Göteborg säger

Vad är det konstigaste du grillat?

Grill/BBQ SM 2014 försökte vi oss på ett vegetariskt spätt med Tofu, det blev inte gott. Vi kom näst sist I den kategorin då. Men vi har blivit bättre på vegetariskt.

skinka

Vad tror du är nästa fluga för grillningen /BBQ i Sverige? Nu senaste tiden har det varit mycket Pulled Pork.

Det känns som att Vilt är på frammarsch, Vildsvin, Hjort, Rådjur mm.

Om du och ditt lag skulle laga en trerätters middag till mig och min familj, vad hade det blivit då?

Då börjar vi med en Grillad Hummer med Vitlök/Örtsmör sedan en mix grill med ribs, kyckling, brisket, pulled pork och hemstånkad chorizo tillsammans med grillade rotfrukter och fresch salad.
Till efterrätt blir det Passionsfruktsyoghurt med grillad ananas.

korv korv2

Du säger att du bjuder på hemstånkad korv typ chorizo. Kan du dela med dig om ditt bästa chorizo recept till läsarna?
1000 gr Fläskkött
250 gr Späck
180 gr Guajillo torkade chilefrukter utan kärnor eller… 120 gr Guajillo chilipulver
3,5 dl Rödvinsvinäger
6 st Vitlöksklyftor, pressade
1 st Lagerblad, fint smulat eller mixat i kaffekvarn
3 msk Mejram
3 tsk Timjan
1,5 tsk Oregano
1 tsk Svartpeppar, grovmald
4 st Kryddnejlikor, stötta eller mixade i kaffekvarn
2 st Kryddpepparkorn, stötta eller mixade i kaffekvarn
24 gr Salt, utan jod

Vad är en rubbad kyckling?

En kyckling som skiner riktigt fint. Nää.. Jag bara skoja. Det är en en kyckling som man kryddat men sin egenmixade rubb=kryddblandning.

Jag har bara grillat kött /fisk, men du har blivit bättre på vegetariskt, kan du tipsa läsarna om något spännande vegetariskt som de skall grilla?

4 stora portabellosvampar
2 msk smör eller mjölkfritt margarin
1 liten bunt gräslök
4 hamburgerbröd
2 stora gula lökar
3 msk rapsolja
1 dl öl
4 skivor ost, t ex präst eller vegansk
3 stjälkar grönkål
1 msk olivolja
0,5 citron
2 dl havre fraiche eller crème fraiche
1 klyfta vitlök
1 msk tryffelolja
salt och peppar

Gör så här 1. Ta bort foten på portabellosvampen. Hacka gräslöken och rör ihop den med smöret, salt och peppar. Ställ åt sidan.
2. Dela löken och skala den. Skiva den sedan i 0,5 cm tjocka skivor. Sätt en stor stekpanna på högsta värme. Tillsätt rapsolja samt löken. Stek i 2 minuter på hög värme, häll sedan på ölen. Salta och peppra. Stek den i ca 10 minuter tills löken är genomkokt och glansig.
3. Blanda havre fraiche med pressad vitlök, tryffelolja, salt, peppar och 2 tsk citronsaft. Ställ kallt.
4. Bryt grönkålen i mindre bitar och lägg i en bunke. Häll på 1 msk olivolja samt 1 msk citronsaft. Salta. Krama kålen tills den är mjuk och har fått en grönare färg.
5. Stek eller grilla portabellosvampen med toppen uppåt i ca 4 minuter. Vänd sedan på dem och klicka ut 0,5 msk gräslökssmör på varje svamp, grilla 2 minuter till. Lägg sedan på en skiva ost. Grilla tills osten har smält.
6. Värm bröden.
7. Lägg 1 msk tryffelkräm i botten på brödet, toppa med grönkål, portabellosvampen, löken, en till klick tryffelkräm och avsluta med brödet. Klart!

grill

Hur många grillar har du hemma?
En Weber Go-Anywhere, En Weber Performer Premium, En Weber WSM 57 cm och senaste tillskottet En Kamado Joe Big Joe. Så det blir bara fyra grillar.

kött

Nu till snabb frågor:

Kol /gasol

Öl /vin

Sommar /Vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiason

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *