Yes, äntligen lördag igen! Greppa kaffekoppen och läs den underbara intervjun med Christer Karlsson.
Vem är Christer undrar kanske en del av er:
Jag är en lagom tjock man i 46 årsåldern. Gift med Li som jag varit tillsammans med i ett kvarts sekel. Två grabbar, 22 och 16 år, har vi fött upp. Själv är jag uppvuxen på Södertörn men flyttade upp till släktgården i Ångermanland, här i Imnäs trivs jag. Egenföretagare i elbranschen och på hobbynivå med grillning.
Hur uppkom ditt grillintresse?
Egentligen vill jag meta sutare men det finns inga här uppe. Matlagning har alltid varit en stor del av mitt liv och eftersom jag älskar att vara utomhus lagar jag därför maten där.
Grillningen började dock urarta nån gång runt 2010 och det blev inte bättre när jag gick med i BBQlovers 2014.
Förhoppningsvis kulminerade det under 2016 med 346 grilldagar.
I år blir det nog inte mer än ynka 300 dagar…
Vilket är ditt bästa grillminne?
Har inget speciellt enskilt grillminne men jag rankar första träffen med Martin Söderström och Mathias Gustavsson m.fl. på SiR 2015 samt på FiR samma år väldigt högt.
Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?
Det är ganska höga planer. Arbetet pågår för fullt med att ställa i ordning lokaler samt övrig utrustning för att kunna ta mot gäster i större skala här hemma. Nya beredningslokaler ska godkännas av kommunen innan bara. En ny hemsida ska lanseras inom kort. Tillsvidare är det bara facebooksidan ”Grillat i Imnäs” som jag lägger upp saker i.
Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?
Vi har en konstellation för FiR som vi kallar WNG Köttsmederna med Niclas Edin, Pelle Bolund, Klas Johansson och spillevinken Emil Sporre.
Hur går det för er?
Jo tack bra. I år har vi Ångermanland som tema. Bäver och surströmming i harmoni.
Hur hittar du inspiration till det du grillar?
Min hjärna funkar kanske inte riktigt som andras. Jag kan gå in i en butik och handla fläskkotletter som bara skulle rubbas och grillas. Men så blev jag sugen på schnitzel och bankade ut kotletterna istället. Sen när jag skulle hämta ett ägg så såg jag en lagrad cheddar i kylen. Så då blev det en ostfylld fläskrullad av det hela. Detta beskrev gårdagens middag.
Annars så har jag kört Burgertuesday sedan 2012 där jag testar nya smakkombinationer som kan användas i annan matlagning. Där hittar jag inspiration lite överallt, från det amerikanska valet till en doft jag känt när jag var ute och fiskade en tidig majmorgon. Sonen Simon är också påhittig och anledningen att Burgertuesday finns. Ca 175 varianter har det blivit hittills.
Har du något Instagram konto och vad heter du där isåfall?
Grillat_i_imnas heter jag där. Har inte fått riktig kläm på Insta utan föredrar fejjan.
Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?
2015, 2016 och ska dit i år igen. Underbart roligt.
Vad gör dig till en duktig grillare?
Har rätt bra koll på temperaturer och tekniker, samt att jag gärna testar nya grepp.
Hur ofta grillar du?
Jag ogrillar ca en dag i veckan beskriver det bättre.
Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
En vad?
Vad lägger du helst på grillen?
Röding. Den näst godaste fisken i Sverige. (Godast är abborre men den ska smörstekas)
Hur många grillar har du hemma?
Använder ca 8 regelbundet.
Hur lycka man med flintastek på grillen?
Man köper en gårdsgris, styckar ut skinkan, skivar den i bandsåg 3 cm och lägger på en god rubb. Grillas under lock indirekt tills den når 56 och bränn på en yta och vila upp den till 63. En fantastiskt god detalj.
Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?
Ett alibi för att dricka öl. Man måste helt enkelt få fler kvinnor att dricka öl.
Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Jonas Borsen har skrivit några bra böcker som fick mig på rätt spår för ca 5-6 år sedan.
Gert Klötzke är annars en matlagningsidol.
Guzen, Matborgen, Edsmyr, Alltid Grillat och några till gör att jag blir mer taggad att göra roliga saker
Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?
Stekhäll.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Att komma på middag hos oss blir sällan en trerätters.
Ni skulle få nånting som hittills inte sett dagens ljus. Ibland blir det bra, Ibland sådär.
Mätta och glada skulle ni dock vara när ni gick och la er.
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Nej, har aldrig riktigt förstått vikten av att grilla mer vegetariskt. Men Grillad jimbeemelon var bland det godaste jag gjort nån gång.
Vad är det konstigaste du har grillat?
Kan inte påstå att jag grillat nått udda. Kalvlever kanske.
Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Vi har gjort korv nångång här hemma. Kom på att jag inte ens gillar korv även om jag gjort den själv.
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Ha mycket mindre mängd bränsle i grillen än vad du tror. Låt maten ta tid istället. Var inte rädd för att misslyckas. Det värsta som kan hända är ju att man får ringa hem en pizza.
Vad är en ”rubbad kyckling”?
Vi har en sån i hönshuset. Tuppen Ricco. Han lockar in hönsen med att luras att det finns mat. Sen smäller han på dem.
Han är min idol!
Nu till snabb frågorna:
Kol /gasol
Öl/ vin öl
Sommar /vintergrillning
Per Morberg /Andreas Mathiasson
Weber /Landmann
Kött /Fisk
Leave a Reply