En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Daniel Olsson

november 26th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Lördagstraditionen fortsätter, denna veckan har jag grillat Daniel Olsson med en massa frågor.

Vem är Daniel Olsson?

aviary-image-1474732750008_resized

Jag heter Daniel Olsson, är 33 år gammal och bor ihop med min sambo Carina, vår golden retriever Glaze och katten Makkz i en villa utanför Sölvesborg. När jag inte grillar jobbar jag som elektriker eller renoverar på huset. Startade även företaget Grillbiten i höstas som går ut på att jag kommer ut på fester eller företagsevent och grillar åt dom. hoppar även in lite o grillar till andra cateringfirmor när det behövs.

img_20160615_164124_resized

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag köpte huset redan när jag var 22 så helt naturligt blev det en samlingsplats för alla kompisarna, och det lättaste och trevligaste sättet att utfodra alla var att skaffa en grilltunna och så fick var och en ta med sig vad dom ville äta. Då var det störst grillyta för pengarna och minst en flaska tändvätska per grillning som gällde. Efter några år och några billiga kolgrillar och en no-name gasolgrill som aldrig kom upp i temp skaffade jag mig en Weber 57cm klotgrill våren 2012, läste på och upptäckte vad man kan göra med en grill. Intresset tog fart och ett par år senare kompletterade jag med en Weber Q3200 gasolgrill och det spårade ur totalt, såg ingen anledning till att stå inne och laga mat längre.

img_20160429_194514_resized

Var du med  i FIR 2016 (Fästning i Rök) vad tycker du om detta evenemanget? Vad kan man göra bättre?

Har tyvärr inte haft möjlighet att besöka FIR innan men inför 2017 känns det som att det är lika spikat i kalendern som Sweden Rock Festival.

img_20161110_163147

Vilket är ditt bästa grillminne?

Svårt att välja bara ett men jag kommer ihåg känslan första gången när jag lyckades få ihop en trerätters själv till 22 st och alla var kanonnöjda med maten. Ingen hade provat flapsteak innan.

img_20160702_170349

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag vill fortsätta utvecklas och lyckas med att hitta rätt balans mellan att driva Grillbiten samtidigt som det ska vara lika kul och avslappnande att gå ut och tända upp grillen en vardagskväll hemma utan att det känns som ett tvång. Bbq och grillning går ju ändå ut på att ha kul och älska det man gör och samtidigt bara njuta av nuet.

img_20160708_190013

Är du med i något BBQ lag?

Nej inte ännu, kanske framöver, måste först se hur mycket det blir med Grillbiten

Om du inte är med i något BBQ lag så skulle du vara intresserad av att starta ett? Vi kunde haft ett lag från Blekinge?

Jag hade gärna varit med. Det låter som ett kul projekt, kanske inte redan i år. Måste som sagt se  hur mycket jag har att göra med Grillbiten, men framöver kanske. Det hade dock varit trevligt att träffas och grilla lite och snacka igenom det 🙂

Du driver grillbiten.com, hur går det för dig?

received_10154719102077259

Mycket bättre än vad jag hade hoppats på och mycket av det har jag Peter Wilke att tacka för. Han fick mig att tro på mig själv och gav mig en spark i röven så jag kom igång. Jag startade Grillbiten i augusti och sedan dess har det varit fullt upp. Planen var aldrig att starta eget utan mer att kanske att säga ja till dom förfrågningar jag fick om att komma och grilla på fester. Efter ett par lyckade grillningar träffade jag Peter på en festival och det slutade med ett provjobb som ledde till mycket mer samtidigt som förfrågningarna började växa och komma från flera företag så det var bara till att skaffa sig en F-skattesedel så man kunde hänga på. Nu har jag varit med Peter och vedgubben.com på ett par festivaler och vi har även kört ett stort cateringjobb ihop och det har funkat bra samtidigt som vi har sjukt kul ihop.
Under hösten har jag kört några mindre jobb själv men också ett gig till 30 st  och än så länge har allt gått bra. Utöver samarbetet med vedgubben träffade jag matstudio-bbq ifrån Helsingborg vilket lett till att jag åkt med dom och hjälpt dom hålla i ett par grillkurser som företagsevent. Jag har också fått bra kontakt med Anna Skipper på Big Green Egg Sverige så vi får se vad som händer i framtiden.
Har tyvärr fått säga nej till ett par julbord nu innan jul pga en nyopererad axel, det hade varit både lärorikt och kul annars, och förhoppningsvis gett lite extra pengar i kassan.
Jag har redan fått några förfrågningar om jobb till nästa säsong så det ser bra ut, går allt bra är tanken att skaffa mig en egen smoker på hjul så småningom. Det är mycket jobb och det går många timmar inför varje jobb men så länge man tycker det är kul känns det rätt bra att dra in lite extra pengar på sin hobby, det kanske inte blir så mycket pengar över i slutet men förhoppningsvis ska det betala utrustningen iallafall som ständigt utökas 🙂

img_20161001_190314

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag tycker det är kul och älskar det jag gör, läser på, frågar och lyssnar på dom som kan och sen provar jag mig fram tills jag får det resultat jag vill ha.

img_20150724_141915_resized

Hur ofta grillar du?

3-5 dagar i veckan, ibland mindre men oftast fler

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

img_20160817_181057

Inget jag brukar använda men ett par korvar ska väl funka

Vad lägger du helst på grillen?

img_20160418_182210_resized

En fin bit entrecote, fast just nu kör jag mycket kyckling eller ribs, ribs är alltid rätt och pizza…

Hur många grillar har du hemma?

img_20160628_183143

2 st Weber 57 otp

1st Weber Q3200

1 st Uuni s2 pizzaugn

1 st Big Green Egg XL med divide&conquer ifrån big joe

och för tillfället har jag även en släpmonterad goldsmoker ifrån vedgubben i trädgården.

edited_1472109807592

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Det är nog ett par år sen jag körde en flinta, men jag blir lite nostalgisk när någon bjuder på det så jag hade nog kört den ”svensson-style” direkt på hög värme och vänt den ofta, flintastek ska smaka flintastek 🙂

img_20160924_163717

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Får nog svara Mathias ”bb_guz” Gustavsson på den. Jag gIllar hans val av kött och hans stil på tillagningen. Annars finns det många på forumet (BBQ Lovers) som sitter på riktigt mycket kunskap som jag är mycket imponerad av.

Nu när de flesta har plockat in sina grillar för säsongen, vad tycker du om att grilla på hösten/ vintern? Kan du försöka att övertyga någon som endast grillar på sommarhalvåret? Varför skall man grilla på vintern?

Jag gillar att vintergrilla trots att det blir lite mer omständigt utan rinnande vatten och att man oftast får stå där ensam. Fördelarna är att det är lättare att hålla en stabil låg temp i grillen vid långgrillningar men framförallt att ölen håller sig kall.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

fb_img_1479845694194

Till förrätt hade vi samlats runt uunin och slängt ihop några pizzor tillsammans samtidigt som vi druckit lite och småätit av pizzatoppingen. Det är rätt trevligt när alla får vara med och bestämma vad som ska vara på pizzan och alla får en varsin bit av varje pizza. Det brukar även bli en del skratt när pizzorna ska bakas och gräddas.

Till huvudrätt blir det ett par tjocka bitar entrecote, reverse sear, ihop med lättrökt potatisgratäng och en rödvinsås.

Till sist, grillade/flamberade bourbon-marinerade persikor med glass till efterrätt.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Tyvärr inte, men jag tar gärna emot förslag. Fram till i våras var min ide på nåt vegetariskt baconlindade grönsaker, så där finns mycket att lära sig.

img_20160924_203743

Vad är det konstigaste du har grillat?

Råkade lägga in min maverick 733 en natt när jag var uppe och justerade tempen på en brisket. Den har nu formen av en banan, men den funkar än.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

img_20161023_161819

Jag har bara provat göra korv en gång, smaken blev bra men konsistensen blev lite väl lös. Ska definitivt testas fler gånger. Då körde jag texas hot links från Crambys bok ”kött, rök och kärlek”

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Ha kul, läs på, våga fråga och lyssna på dom som kan. Prova dig fram och våga misslyckas men ha en plan B om det skulle skita sig.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Ett säkert kort som alltid går hem. Rubba den och tillaga den hur du vill, på snurra, uppfläkt eller på ölburk, det blir gott hur du än gör

img_20161010_191646

Nu till snabb frågorna:

20160929_121431_resized

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson

Weber /Landmann

Kött /Fisk  men skulle vilja grilla mer fisk

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *