En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Emil Sporre

december 17th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Emil Sporre är veckan intervju offer. Jag kommer att ta ett lite uppehåll med intervjuerna under jul /nyårs helgerna. Men jag lovar att vara tillbaka igen 7/1. Hör gärna av er med tips på personer jag skall intervjua. Jag vill passa på att tacka alla er som läser och uppskattar dessa intervjuer.
Jag önskar er alla en riktigt God Jul & Ett Gott Nytt År!

Vem är då Emil?

Jag heter Emil Sporre och är 42 år gammal. Född och uppvuxen i ett samhälle utanför Örnsköldsvik som heter Husum. För 17 år sedan så flyttade jag till Halmstad där jag träffade min underbara fru Linda och tillsammans har vi två härliga barn (läs skitungar) som heter Julia och Stina som är 13 resp 11 år gamla. 2002 så köpte vi ett hus strax utanför Halmstad i en liten by som heter Vilshärad och där har vi blivit kvar.
Till vardags så arbetar jag, sedan 20 år tillbaka, inom försäljning för Helens Rör AB
Som person tror och hoppas jag att jag upplevs som en rätt lättsam och enkel person, jordnära och alltid nära till skratt

Hur uppkom ditt grillintresse?
Jag har väl alltid varit intresserad av matlagning men jag tror att det började på allvar när vi skulle renovera köket för en 5-6 år sedan. Eftersom jag är en sån som gör det mesta själv så visste jag att vi kommer att vara utan spis å ugn i minst en månad så då köpte jag en Weber Genesis S-330. Det var då jag upptäckte att man verkligen kan göra allt på grillen och sedan dess så har det bara fortsattVilket är ditt bästa grillminne?
Det måste ändå vara när jag och min kollega Klas Johansson nailade vårt första grillgig. Vi hade hittat ett par plattor öl i ett förråd så vi frågade vår chef om kunde få ta med en grill till jobbet och ha en liten afterwork. Det visade sig senare att 100 personer anmälde sig! Helvete vad det blev nervöst huxflux, vi hade räknat med max 30 typ….. Men det blev bra, vi hyrde in två ranch kettle och tog med ett par 57:or. Året efter blev det en repris och nu verkar det blivit en tradition på jobbet

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?
Nån gång har man väl drömt om att man kanske skulle gå ”all in” och köra grillgig å catering på fulltid. Men jag tror ändå att jag mår bäst av att få utvecklas i min egen takt. Skulle man ha det som jobb så blir det en massa andra krav som kan ta bort passionen är jag rädd.Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?
Jag var med och grillade på Fästning i Rök i Kungälv i år, en helt fantastisk mötesplats för alla grillers. Då hade vi ett grymt lag, WestNorth Grillers, med Christer Karlsson (Imnäsgrillarn och fadern till Burger Tuesday) i spetsen. Övriga lagmedlemmar är Klas Johansson, Niclas Edin och Per-Börje Bolund. Tyvärr så är det 110 mil mellan oss så det blir inte så många gemensamma grillningar…..

Hur går det för er?
Haha! Vi är så exklusiva att vi bara kör ett gig per år. FIR 2017 är nästa

Hur hittar du inspiration till det du grillar?
Nu har man ju grillat en hel del så jag inspireras mest av att försöka förfina och förbättra tidigare resultatet. BBQLovers är annars det enda forum man behöver för inspiration och råd. Kungligt forum där alla är välkomna, nybörjare som proffs

Vad gör dig till en duktig grillare?
Det är viktigt att lära känna sina grillar så de kan få arbeta ifred. Ett vanligt nybörjarfel är att locket åker av och på oavbrutet pga osäkerhet och nyfikenhet

Hur ofta grillar du?
Rätt så ofta, ifjol räknade jag faktiskt och det blev 224 gånger. I år valde jag att inte räkna, jag vet att jag grillat något mindre i år. Det har varit tungt grilla nu på slutet, mörkt och skitväder.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
Ja faktiskt, när jag bodde i Övik så hade jag nästan alltid med mig en engångsgrill och stekpanna när vi åkte och fiskade. Jag fyllde en petflaska hemma med pannkakssmet. Stekte först på lite sidfläsk och hällde sen på pannkakssmeten. Det är bland den godaste fläskpannkaka man kan äta.

Vad lägger du helst på grillen?


En 5-6 cm tjock hängmörad clubsteak, finns inte mycket som klår det

Hur många grillar har du hemma?


9 stycken har jag.
3 st 57:or
1 st Genesis S330
1 st Rökskåp (hemmabygge)
1 st Q3000
1 st Muurikka utekök
1 st Spirit E-300
1 st go anywhere

Hur lycka man med flintastek på grillen?
Det vete fan när jag grillade flinta senast…….

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Den person som inspirerat mig mest är Christer Karlsson i Imnäs, han har en överlägsen förmåga att ständigt utveckla och ta sitt grillande till nya nivåer. Tina Borg och Richard Falk är ju också en härlig inspirationskälla, kolla bara in deras upplägg, världsklass och förmodligen snart en bok

Nu när de flesta har plockat in sina grillar för säsongen, vad tycker du om att grilla på hösten/ vintern? Kan du försöka att övertyga någon som endast grillar på sommarhalvåret? Varför skall man grilla på vintern?
Jag brukar krokna lite när vi vrider om klockan till vintertid, då går det lite segare. Däremot tar det fart igen strax före jul för att bara öka i takt med att det blir ljusare.
Övertyga och övertyga……men vill man ta sig en öl i lugn och ro är vintergrillning ett bra tips

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Förrätten blir min paradrätt Moules marinières, sen får vi väl köra på den där club steaken jag skrev om som varmrätt tillsammans med en vitlökscreme och potatisgratäng. Efterrätten blir en irish coffe eftersom ingen orkar efterrätt efter detta


Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Min 13-åriga dotter Julia bestämde sig för att bli vegetarian i somras. Redan från början hade hon en uppförsbacke eftersom hon inte tycker om grönsaker. Så det höll bara i ett par månader….(jag som ändå försökte övertyga henne med rätter som rapsgris, lövbiff, majskyckling)

Jag har svårt att komma på någon bra vegetarisk huvudrätt men en grym sideorder är grillad spetskål med ghee och salt

Vad är det konstigaste du har grillat?
Min fru tyckte jag passerade gränsen för ätbart när jag rökte grishjärta.
(Men det är jättegott)

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Jag har gjort korv hos en kompis ett par gånger, smakerna sätter vi men konsistensen blir inte så bra, så nej, jag har inga bra tips

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Grilla på lägre temperaturer än vad du är van vid

Nu närmar det sig jul. Kommer du att grilla något till julbordet? Vad isåfall, kan du bjuda på något spännande recept?
Jag har väl inga speciella recept att bjuda på men rådet är att försöka göra allt du gör i ugnen på grillen. Skinkan, revben, Jansson etc.

Vad är en ”rubbad kyckling”
Bör väl vara fjäderfänas motsvarighet till galna ko-sjukan, eller?

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Båda, de kompletterar varandra fint

Öl/ vin
 
Sommar /vintergrillning
 
Per Morberg /Andreas Mathiasson Christer Karlsson

Weber /Landmann
 
Kött /Fisk

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *