En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Grillpappan

augusti 13th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då var jag tillbaka igen med mina intervjuer efter några veckors semester. Denna veckans intervju är med en kille som kallar sig ”Grillpappan” på instagram och på Facebook. På riktigt heter han Christian Carlsson, vem är då ”Grillpappan”?

grillpappan-i-moerker

Jag är 41 år och gift med Mirja. Vi har tre barn: Kasper, Linn och Emma och bor i Bjärred i Skåne.

Du driver en Facebook sida som heter Grillpappan, de flesta kanske känner dig mer som det, hur kom du på idén med Grillpappan?

Grillpappan är egentligen uppdelad på bloggen grillpappan.se, Facebook och Instagram. Jag är en entreprenör och intresserad av att lära mig nya saker och testa olika idéer. Jag har drivit olika internetsiter och ville testa en blogg men en blogg kräver att man uppdaterar frekvent för att det ska bli bra. Därför funderade jag på vilket ämne jag skulle blogga om och kom fram till grillning då jag älskar att laga mat och grillar ofta.

01bf1658a35918f81cd7f8384e096d40ecccc32951-1024x1365

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag har alltid varit matlagningsintresserad och älskar att grilla. Jag är även intresserad av kost och idrott och vill äta och leva bra. Att grilla är ett bra sätt att tillaga maten på och det går att få spännande smaker som man inte får i en ugn eller på spisen.

cote-de-boeuf

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag har ett stort driv av att lära mig och bli bättre på allt jag gör. Jag är inte rädd för att misslyckas och det gäller även i min grillning. Jag testar gärna att grilla olika råvaror och kombinera dessa på olika sätt. Sen gillar jag också att inspireras av ”vanliga” recept och göra grillrätter av dessa.

grillade-musslor

Vad lägger du helst på grillen?

Det jag är sugen på  Det kan variera men något jag tycket blir väldigt gott är kycklinglårfilé som är smaksatt med ingefära, vitlök, chili och lime. Äts med färsk koriander.

Hur många grillar har du hemma?
Jag har två grillar: en Kamado Joe och en bärbar kolgrill.

grilladsallad-1024x1024

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Först och främst så köp inte sådan där färdigmarinerad, man har ingen aning om vad för skumma ämnen som finns i marinaden. Köp en egen och marinera i en marinad som du själv gör baserad på vitlök, soja, rosmarin, dijonsenap, salt och peppar. Sen grillar man på ganska het direktvärme, vänd ofta så inte köttet bränns och fortsätt tills innertemperaturen är ca 68-70 grader. Sedan låt vila en stund innan den skivas upp.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Tommy Myllymäki är helt klart en person som jag inspireras av inom all matlagning.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Till förrätt skull ni få grillade skaldjur t.ex havskräftor, bläckfisk, pilgrimsmusslor med lite goda såser och ett glas bubbel till.
Till varmrätt hade jag bjudit på tjocka skivor av grillad entrecote som sedan skärs upp i härliga mindre skivor och läggs på en grillad surdegsmacka med en god tartarsås till. Ett gott Bordeauxvin till det.
Till efterrätt blir det grillad ananas med glass och lime. Ett kallt Sauternesvin blir det till efterrätten.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetarianskt, har du något förslag på recept?

Absolut! Jag älskar att grilla grönsaker men ofta som tillbehör. En rätt jag gillar är grillad zucchini med fetaost, receptet hittar du här: http://grillpappan.se/grillad-zucchinisallad-med-tsatsiki

grillspett-med-lamm-halloumi

Vilka briketter använder du oftast?

Jag köpte en Kamadogrill i våras och sedan dessa använder jag bara grillkol. Men dessförinnan körde jag antingen Webers- eller ICAs briketter beroende på hur länge jag skulle grilla.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Hrmmm, jag brukar säga till mina barn att inget är konstigt, bara annorlunda  men en gång grillade jag och några vänner en sockerbeta…det var en sen midsommaraftonskväll….

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag älskar korv! Bland det godaste vi vet är hemmagjord lammkorv som bbq-grillas med rök. Här finns receptet: http://grillpappan.se/hemlagad-lammkorv

korv

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig.
För det första som med allting nytt så är det bara svårt därför att du inte har tränat tillräckligt mycket så våga testa och våga göra fel. Om du bara grillar ett par gånger om året och alltid har gäster vid dessa tillfällen så ska du kanske inte ge dig på att grilla fiskfilé som absolut inte får gå för länge eller entrecote i skivor som lätt kan börja brinna och kan vara svåra att få en bra innertemperatur på om du inte är van. Ta en mer förlåtande detalj som kycklinglårfilé eller fläskkarré eller helgrilla ett större köttstycke under lock på indirekt värme med en termometer i köttet så du kan se när det har rätt temperatur. Sen har jag sett många som börjar grilla alldeles för tidigt på kolbädden så det slår upp massor av lågor och det blir kolbitar av maten (eller tvärtom att det inte är tillräckligt varmt så man ”kokar” råvaran istället). Låt kolen brinna en stund så att det blir en fin glöd. Det gör inget om det slår upp lågor ibland men man ska inte ”elda klart köttet” eller koka det.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Är det kanske en mindre begåvad kyckling?  med rubbad kyckling menas man nog en kyckling som kryddats med en rub. En rub är en blandning av olika kryddor som du pudrar på köttet och försiktigt klappar in i råvaran.

helgrillad-kyckling

Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?
Jag tror vi kommer att få se mer grillade grönsaker av olika slag.

img_3480-1024x1365

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Kol – annars skrattar ju grannarna åt dig 
Öl/ vin Öl före maten. Vin till maten.
Sommar /vintergrillning
Per Morberg /Andreas Mathiasson

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *