En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Gustav Ahlqvist

januari 14th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Veckorna går fort och det är redan lördag vilket innebär att det är dags för en ny intervju. Denna veckans offer är Gustav Ahlqvist från Lammet o Bonden.

Vem är då Gustav?

34 år. Bor i Gråbo 30 min öster om Gbg med fru och två barn som är 3 och 6 år gamla. Lämnade livet som säljare i Gbg 2011 och sadlade om till lantbrukare då jag hittade en gård att hyra. En blandning av entreprenörskap och ett intresse för djur och natur avgjorde yrkesvalet. Uppväxt på gård i Småland.

Du jobbar på Lammet & Bonden, vad är detta för ställe undrar kanske en del?

 Jag startade Lammet & Bonden och driver det idag tillsammans med min bror Karl och  5 anställda. Vi producerar och säljer kött som har spårbarhet, sammanhang och stort fokus på etisk djurhållning och miljö. Vi säljer bara kött från vår egen gård. Vi har kor, får och grisar på gården. Alla våra djur går ute och bökar/betar. Förutom att odla foder till djuren och ta hand om dem så har vi styckning mm i vår butik på gården också. Vi erbjuder även kurser i grillning och korvtillverkning. Dessa kurser hålls av en av gårdens anställda som heter Bea Hultfeldt, (Bea har varit med i intervjuserien, läs hennes intervju här) som tävlar i grill/bbq och som är kock inom hållbar gastronomi.  

Har du märkt att intresset för kött ökat i takt med att bbq /grill intresset ökat?

Intresset för kött av hög kvalité ökar i och med ett ökat intresse för grill och bbq. Ju mer den som grillar lär sig om grill och bbq desto kräsnare blir han/hon och resultatet av det blir att det ställs högre krav på oss som producerar och säljer. Människor med intresse för grill och bbq frågor också efter nya styckningsdetaljer hela tiden vilket gör att vi som styckar måste vara på tårna hela tiden för att kunna möta de nya önskemålen. Grill och bbq är med och driver utvecklingen på ett tydligt sätt för tillfället. 

Vilken är den bästa styckningsdetaljen och hur tillagar du den?

Secreto. Lite tryffelolja och salt på och sedan en jättevarm grill och vips så har man något att äta som gästerna aldrig provat förut och som bara smälter i munnen.

Hur viktigt är det med bra råvaror?

Lika viktigt som en bra kock! Ju bättre råvara jag kan få fram desto enklare blir det för våra kunder att skapa magi på grillen! 

Det måste vara paradiset att få jobba med fint kött och sälja detta till oss grill nördar.

Jag älskar mitt jobb! Att jobba med hela kedjan från avel fram till att leverera en bra köttbit till en kund är en stor utmaning men en väldig tillfredsställelse. Grillnördarna är en väldigt viktig kundgrupp för oss. Vår produktion av feta nötkreatur är en nisch som vi har dels för att de passar för att sköta om naturreservat och vårda biologisk mångfald.  Den andra nyttan med dem är att de blir fantastiska att lägga på grillen. Många människor har dock fettskräck fortfarande. Grillnördar har ju dock väldigt sällan fettskräck utan snarare fettkärlek. Intresset för det feta köttet i kombination med att välja naturbeteskött gör att många grillnördar ofta äter nötkött som både är etiskt producerat och som  bidrar till ökad biologisk mångfald vilket ju är väldigt positivt. Min passion för att få fram bra kött är oftast mist lika stor som grillnördens passion för att grilla. När två passionerade människor med gemensam nämnare möts blir det glädje! Våra kunder är (näst efter vår avelstjur Jakob) det viktigaste och  vi har. 

Vad krävs det för att få fram bra kött /djur?

Bra kött handlar förenklat bara om fem parametrar; ålder, ras, kön, utfodring och mörning. Gör du dessa fem rätt så blir köttet i regel bra. Att producera bra kött handlar ofta om att dra ner lite på tempot i produktion, gå tillbaka mer till ursprungliga foderråvaror  och producera med ett större djuretiskt fokus. En egenskap som tex. marmorering är genetisk och då spelar val av ras väldigt stor roll. Av dessa anledningar blir bra kött alltid dyrare. 

Vi korsar våra suggor med durocgalt för att få bättre marmorering på grisköttet och drar dessutom upp slaktvikterna jämfört med normal produktion. Förutom detta så är det så att en gris som får gå ute och böka och äta gräs smakar mycket mer än en gris som lever hela sitt liv på betongen. Hur den som kallar sig för köttintresserad fortfarande i dessa tiden köper kött från grisar som aldrig har haft jord på trynet är för mig en gåta! Grill och bbq kräver feta nötkreatur. Vi har angus och hereford, dessa är naturligt feta och när man dessutom bara föder upp dem på gräs får man ett väldigt fint kött från dessa djur, särskilt från äldre kor och stutar.

Vad säljer ni mest av nöt, lamm eller gris kött?

Överlägset mest nöt, förutom vid påsk och till jul. 

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Vi har en anställd som heter Bea Hultfeldt som tävlar i grillning/bbq och som verkligen kan skapa fantastiska måltider på en grill. (Min kunskap och passion är att ta fram en riktigt bra råvara till den som skall grilla.) Jag hade bett henne köra secreto först, sedan picanha till huvudrätt och sedan grilla jordgubbar mm till efterrätt. Medan Bea fixade maten skulle jag och du och din familj ta en promenad på en timme i hagarna och prata med korna och klappa lammen och titta på grisar som badar gyttjebad. Jag skulle ge dig en inblick i en sorts köttproduktion du aldrig sett förut! En produktion utan långa transporter och som inte sker bakom lyckta dörrar! Efter vår promenad skulle vi äta gött tillsammans! 

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

 Jag har testat. Provat att göra julkorv bland annat. Det är svårare än man tror det där. När det kommer till kryddning av lammkorv säger jag bara vitt vin och fänkål. Jag har själv snålat med fettet någon gång: ödesdigert misstag. Sen har jag ett knep till; om man ändå har en sugga över som inte är så gammal så kan man ta alla karréer, kotletter och filéer på henne så har man bra råvara. Råvarorna är alltid a och o. 

Grillar du ofta, hur ofta isåfall?

Svår fråga. En eller 2 gånger i veckan sommartid. Min fru grillar bättre än mig och jag jobbar för det mesta så det är hon som står för den mesta matlagningen. Älskar att elda så det blir en del korvgrillning och matlagning på Murikka också.

Vad tror du blir 2017 års kött trend? Någon styckningsdetalj du tror många kommer att efterfråga.

Fler kommer fråga efter flap, picanha, tomahwk och tritip. Tritip borde slå igenom i år, fler borde grilla den. Det är fortfarande väldigt få BBQ-människor som vågar gå loss på lamm, antar ett det finns en del fördommar mot lamm samt kunskapsluckor om hur man skall göra. Det finns ju mer än racks på ett lamm liksom! 

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin mjölk

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson känner ingen av dem. Mathiasson verkar mer sympatisk dock.

Kött /Fisk KÖTT

Weber /Landmann 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *