En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Hampus Nordahl

september 16th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Veckorna rusar förbi och det är redan lördag vilket innebär att det är dags för en ny intervju. Denna veckans huvudperson är Hampus Nordahl.

Vem är då Hampus?

Mitt namn är då Hampus Nordahl och en del vet kanske vem jag är på grund av min pappa Christian Nordahl.
jag är 17 år och för övrigt en glad grabb ifrån Helsingborg. Jag går på restaurangprogrammet på
Rönnowska skolan här i Helsingborg och man skulle kunna säga att jag är lite nördig när det gäller mat. Älskar att fördjupa mig i äldre oortodoxa matlagningstekniker och jag tror väl lite att det är därför jag tycker det är så kul med att laga mat med öppen eld.

 

Hur kom du in på grillintresset, det är inte din pappa (Christian) som haft ett finger med i spelet?

Min pappa har mer hela handen och inte bara ett finger med i spelet. Hade det inte varit så att han tvingade mig att slå en bearnaise eller fick mig att stå ute i pissregnet och vakta grillen när jag va mindre hade jag nog inte haft den här passionen för mat som jag idag har. Vi åt alltid väldigt gott när jag var liten och tanken av att kunna laga bättre mat än farsan har alltid drivit mig framåt haha.

Vad har du lärt dig av din (pappa) Christian?

Min pappa har lärt mig väldigt mycket. stekgrader, hur man sköter en grill. kontrollerar temperaturen på kolet, På grund av honom sitter bearnaise receptet i ryggraden. Hade nog till och med kunnat göra det med en ögonbindel om man får vara lite kaxig. Men också att uppskatta chansen att få läsa till kock och få jobba med det man brinner för. Alla får inte den chansen. Inte bara inom den här branschen.

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

Utanför restaurangbranschen har jag inte så mycket andra intressen. Jag går i skolan och jag jobbar med mat. Men som många andra ungdomar sitter jag gärna framför datorn på min fritid om jag lyckas slita mig från köket haha.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Som jag sa innan så beror alltihopa egentligen på min far. Utan hans mat som ung hade jag nog inte hållit på med det här på samma sätt som jag gör idag.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Jag har många men mitt allra bästa är nog första gången jag stod på FIR och vi grillade hel gris. Det var första gången jag såg en hel gris (slaktad såklart) och pappa visade hur man förberedde både röken och svinet. Då var jag 16 år och det kan ha varit en av de bättre helgerna jag haft.
Ett annat var när jag jobbade ett par nätter på Holy Smoke BBQ förra sommaren.
Det var mycket slit men det gav dubbelt så mycket kunskap.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

I framtiden hoppas jag kunna starta en restaurang med lite inspiration av grill/BBQ något i stil med Ekstedts. Där håller dem på med mycket analog matlagning. Alltså kommer all värme från vedeld. Och det är något jag tycker är sjukt intressant. Att få göra något annorlunda och oväntat i min matlagning betyder mycket för mig.

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Jag och farsan har ett lag tillsammans som vi kallar för Pigwings BBQ. Vi har inte tävlat sådär jätte mycket men det är något vi vill göra om möjligheten ges.

Hur går det för er?

Man kan säga att vi är under utvecklingsfas.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Mycket inspiration hittar man såklart som många andra på BBQlovers.se och deras facebook-grupp. Men jag kollar också mycket på Youtube och instagram på rätter som är gjorda av kockar i ett restaurangsyfte och försöker få detta att funka på grillen. En grym sysselsättning.

Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

Jag var på FIR detta året med Team BBQlovers och som vanligt var det otroligt kul. Det var jag, Christian Nordahl, Clas Westerlund, André Lind och min flickvän Maria Carlström som var där detta året. Jag älskar evenemanget och Martin som startat denna fina mötesplats är ett geni. Att se så mycket folk uppskatta det man gör när man gör det med kärlek rör en långt in i kroppen. Kommer definitivt vara tillbaka för FIR 2018.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Det som gör mig till en duktig grillare skulle jag säga är att jag vågar ta risken att förstöra middagen för hela familjen, och det har hänt haha. Men man måste våga testa nya grejer. annars kan man omöjligt utvecklas och bli bättre. Släng köttabiten i kolet, det värsta som kan hända är ju att du får åka o köpa en pizza. Men även det är ju gött ibland.

Hur ofta grillar du?

Inte så ofta som jag hade velat tyvärr.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Det har jag faktiskt, detta året hade Clas och pappa tagit med sig en engångsgrill och ett paket dennisgrillare till mig som ett litet skämt. Jag skrattade, slet upp paketen och tände fyr. slängde på lite havskräftor och det blev hur bra som helst. Man kan grilla bra på allt.

Vad lägger du helst på grillen?

Allra helst en mörad köttbit. En entrecote eller en ryggbiff är nog favoritdetaljerna. Skaldjur är också fantastiskt trevligt på grillen. Havskräftor med ett chilismör och lite pressad citron över är svårslaget.

Hur många grillar har du hemma?

Hemma hos mamma har jag bara en weber 47:a. Det är lite tricksigt att grilla större stycken på den men det går. Hos pappa är det lite mer välutrustat. där står en UDS och en weber 57:a. Hos en kompis till pappa har vi också en dubbelbarrel smoker med massor av yta. Men den är för stor för att ha på vår lilla lägenhetstomt.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Flintastek är en helt outforskad detalj för mig så det vågar jag inte svara på. Men ett tips från ungdomen är – Google har svar på allt haha

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Det är en jäkligt svår fråga om man frågar mig. Jag tycker inte att det borde vara så. man eller kvinna spelar ingen roll utan jag vet en del kvinnor som levererar jäkligt bra käk från grillen. Det handlar kanske om intresse och att det för många är främmande och verkar svårt att lära sig.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Idolen är helt klart Niklas Ekstedt. Tycker han har en jädra skön stil och jag älskar hans typ av mat. Mycket nordiska smaker vilket jag tycker är intressant.

Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

Mörningspåsen har ju hamnat i många trådar på forumet så jag skulle säga att man mörar mycket av sitt kött själv hemma. Det är lätt, intressant och smakar fruktansvärt gott. Så det tror jag kommer slå hårt.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Förrätten skulle bli pilgrimsmusslor marinerade i vitvinsreduktion med chili och lime. Serverade i sitt skal med lite av marinaden på toppen.
Till varmrätt blir det Pigwings BBQ SM babybacks med äppelsirap glaze och elotez majs.

Desserten hade blivit grillade persikor med en hemmagjord pilsnerglass.
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Vegetariskt är något som jag är väldigt väldigt dålig på så tyvärr har jag inte det. Men jag skulle jätte gärna fördjupa mig mer.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Havskräftor på engångsgrill är väl rätt konstigt?

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

jag har faktiskt aldrig stoppat egen korv innan men jag vet att pappa har grejer hemma så det är något jag absolut ska göra en dag där tiden finns till.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Det absolut bästa man kan göra är att nörda ner sig totalt. Läs alla forum du hittar och ta med dig det ut till grillen nästa gång. Ha tålamod och förstå att man kan inte lära sig allt på en dag. Knowledge is key!

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling kryddad med en rubb. Alltså en torr kryddblandning. Många tror att man ska gnida in en rubb men det enda det gör är att flytta runt smakerna och ger klumpar och ojämn smak. Coata istället din råvara och klappa in rubben. Lyft upp och skaka av den överblivna rubben för en jämnare smak. Detta är alltid bättre än t.ex marinader när man grillar kyckling i mitt tycke.

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

Det klassiska är väl potatis i alla dess former, men jag säger picklad rödlök. Det funkar till exakt allt och är så oerhört gott.

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin, Öl alla dagar i veckan

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas MatthiassenVem är Andreas Mathiasson? 😉

Weber /Landmann

Kött /Fisk

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *