En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Hans Roos

november 12th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Veckorna går fort och nu är det lördag igen och då är det dags för en glödhet intervju. Denna gången med Hans Roos.

Vem är Hans Roos undrar kanske en del av er.

hans

Jag är 46 år och bor i västra Göteborg, närmare bestämt i Fiskebäck. Här bor jag i radhus ihop med min blivande fru Malin, min son Alfred fyra år och min bonuspojk Lucas som är tio år.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Fick en grill av mina svärföräldrar i födelsedagspresent när vi flyttade in i huset för snart fem år sedan, jag grillade då mest på helgerna och i stort sett bara på sommarhalvåret. För drygt två år sedan började jag fundera på vad jag skulle grilla istället för fläskytterfilé och kotletter mm som jag hade tröttnat rejält på, började leta på nätet och hittade då både BBQlovers och Weber-Grillklubben. Då kan vi snacka om en helt ny värld som öppnade sig och jag har sen dess varit helt hooked.

gyros

Var du med  i FIR 2016 (Fästning i Rök) vad tycker du om detta evenemanget? Vad kan man göra bättre?

Jag var med på FIR både 2015 och 2016, första året körde jag gyros på rotisserie och i år blev det olika varianter av tacos ihop med mina kompisar från bbq-laget Pirates BBQ. Martin Söderström gör ett fantastiskt arbete med FIR men till nästa år behöver vi nog avlasta ännu lite mer för att han inte skall gå under själv.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Den största upplevelsen är nog när jag fixade en bbq-afton för ett gäng kompisar och serverade 13 rätter från grillen. Kan säga att det var ett gäng hyfsat mätta grabbar efter sista rätten.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag vill bli en bättre grillare, lära mig nya tekniker och framför allt testa på nya råvaror. Har grillat på en del fester och tycker det är roligt när jag får chansen, så det gör jag gärna fler gånger.

bbq-team

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Jag är med i bbq-laget Pirates BBQ, mina lagkamrater är Johan Kullberg, Joakim Odehed och Johan Johansson.

Hur går det för er?

Vi har varit med på två tävlingar, den första tävlingen gick inget vidare men andra gången tog laget revansch och fick flera bra placeringar varav brisket på 8:e plats och pulled pork på 10:e plats av cirka 30 lag. Dock kunde jag inte delta i tävling nr två som var i Oslo, kanske därför det gick så bra för grabbarna?

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag söker hela tiden efter nya smaker och är inte rädd för att testa nytt. Framför allt  inte rädd för att misslyckas, vilket hänt flera gånger och då har maten åkt rakt ner i sophinken. Jag googlar och tittar på youtube en hel del för att vidga mina vyer.

ribs

Hur ofta grillar du?

Sommartid blir det i alla fall fem dagar i veckan och då på helgen kanske både lunch och middag. Vintertid blir det cirka tre dagar i veckan.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Inte så ofta jag använder engångsgrill, men det går utmärkt att brassa korv och hamburgare på en engångsgrill när man är på utflykt eller åker till havet.

kott

Vad lägger du helst på grillen?

Jag grillar det mesta men favoriten är helt klart flapmeat, secreto Iberico och lammracks. Skulle vilja grilla mer fisk men det blir bara inte av.

Hur många grillar har du hemma?

Jag har en 57:a, en 67:a, en weber Q3200 och jag köpte mig nyligen en Primo.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Jag skulle krydda med rub och sen köra den reverse sear och avsluta på het grill för att få till snygga grillränder. En het chimichurri att hälla över vid servering är gott. Alltid hört att den bästa flintasteken är den där benet sitter så mycket i mitten som möjligt, men vet inte om det är så sant.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Jag tänker speciellt på Anders Lejonbjörn, Johnnie Lippens, Matthias Gustavsson och framför allt Martin Söderström då dessa killar inspirerat och hjälp mig att utvecklas inom grill och bbq.

lamm

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Först hade jag grillat musslor som sen fått gotta sig i smör, vitlök, chili och champagne. Till huvudrätt hade jag bjudit på lammracks med smaker av fänkål, mynta och vitlök. Efterrätt hade jag bjudit på en hemmagjord hallon- och lakritssemifreddo ihop med grillad persika.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Jag tycker blomkål och spetskål är väldigt gott, brukar låta det gå länge så det blir ganska så mjukt. En annan favorit är majskolvar penslad med majonnäs och sen toppad med manchegoost. Sen är marinerade champinjoner en favorit här hemma just nu.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Det skulle nog vara krokodil tror jag, kul detalj att grilla men ingen större smaksensation. Jag har även en bit känguru i frysen som jag ännu inte kommit på vad jag ska göra med.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag har aldrig testat att göra egen korv men skulle gärna lära mig det.

kott2

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Det är viktigt att testa sig fram och inte vara rädd för att misslyckas. Ta hjälp av alla duktiga grillare på grillforumen på Facebook. Googla gärna på grill och bbq samt titta på youtube-klipp, finns hur mycket som helst.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

De gånger jag kör hel kyckling så klipper jag upp den och kör den så kallad Spatchcock, gnider in en go rub och låter den sen gotta sig ihop med lite rök i min Primo.

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning Sommar men måste säga att det är en riktigt go känsla att klä sig ordentligt och stå ute och grilla vintertid.

Per Morberg /Andreas Mathiasson Andreas känner jag och han är duktig

Weber /Landmann

Kött /Fisk

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *