Dags igen och nu är det Henrik Oscarsson som kanske en del känner mer som Hankstruebbq.
Vem är då Henrik:
Jag är en skåning som flyttat uppåt landet via Göteborg och Uppsala. Bor nu i Stockholm samt i ett hus i Södermanland. Jag är 47 år och familjen består av min fru och vår hund, en St Bernhard på 2 år som heter Sally. Jag är författare till boken ”Barbecue på svenska” samt den engelska versionen ”Barbecue, fire and smoke”. Jag driver idag företaget Hank’s True BBQ AB, och tillhörande webbsida.
Vad har du för andra intressen förutom grill/bbq?
Hmm, lite allmänt tekniskt intresserad, rätt händig, bra på systemutveckling (jobbar med det). Gå med hunden i skogen.
Hur uppkom ditt grillintresse?
Jag provade äkta (bra) amerikansk bbq en gång, och blev förtrollad av smaken. Jag förstod inte hur det gick till, men då tändes gnistan, och jag tänkte att det här måste jag gå till botten med. Helt och fullt. Det var 2004. Efter diverse laborerande på olika grillar tog jag tjänstledigt 5 månader 2013 för att gå ”all in” och bara grilla.
Vilket är ditt bästa grillminne?
Min första fläskkarré (pulled pork) i min egenbyggda offset smoker. Det var inte dumt alls.
Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?
Fortsätta sprida grill-kunskap och matglädje. Jag ska till Memphis i juni. Spela in fler Youtube-videor hela hösten. Förhoppningsvis släppa en ny bok till våren.
Är du med i något BBQ lag?
Nix
Hur hittar du inspiration till det du grillar?
Jag är moderator i ett amerikanskt grill-forum (AmazingRibs.com), där hittar man alltid kul idéer. Annars kläcker jag nog en hel del idéer själv. En hel del av dem smakar blä, och ibland kläcker man guldkorn.
Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?
Jag var med, det var roligt! Kul med ett så stort evenemang och massor av besökare. Superkul att träffa alla duktiga grillare och team från runt om i Sverige.
Vad gör dig till en duktig grillare?
Hmm, jag tror man får vara beredd att ifrågasätta det mesta (man gör), för att se vilka ’gamla sanningar’ som verkligen stämmer, samt vilka idéer man kan kasta i sjön. Är man beredd att ’släppa egot’ kommer man långt. Ibland svider det, men det är så man utvecklas.
Hur ofta grillar du?
1-2 ggr i veckan.
Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
Absolut, man får bara anpassa det man lägger på grillen. Det går ju inte att göra en brisket 🙂
Vad lägger du helst på grillen?
Oj, svår fråga. Men jag är svag för viltkött i olika former.
Hur många grillar har du hemma?
3 st. En klotgrill, en keramisk och en offset smoker. Alla används nästan lika mycket.
Hur lyckas man med flintastek på grillen?
Man äter den i form av julskinka istället, innan den överblivna julskinkan blir uppskivad, marinerad och benämns flintatek 🙂
Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?
Delvis är det säkert för att männen gärna ’tar’ den platsen. För kvinnors del handlar det nog inte om tid. Många kan och vill, och det är roligt. Ju fler desto bättre tycker jag.
Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Jag är för gammal för att ha idoler 🙂 Men duktiga kockar generellt inspirerar alltid. Respekt för råvaran, och en gnutta ’trolleri’, det är alltid kul att se.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Det beror på. Det viktigaste är att utgå från er. Låt mig ta ett hypotetiskt exempel. Antag att ni tycker att ”på fredagar brukar vi grilla kycklingfiléer, det är gott, men vi får inte riktigt till det”. Då skulle jag göra just det, och förmedla vad jag gör annorlunda. Eller om ni aldrig ätit grillad fjällröding, då skulle jag göra det. Inte så mycket fokus på vad jag tycker om, utan gästen. Det är roligast så.
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Absolut, det finns ett flertal vego-recept i min bok samt på hemsidan (https://hankstruebbq.se). Rökt tomatsoppa är en stående favorit.
Vad är det konstigaste du har grillat?
Kamel. Inte dumt alls, men inte så vanligt på våra breddgrader 🙂
Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Japp, jag har testat (och gått kurs). Ett generellt tips är att se till att färsen är så löst packad som möjligt i skinnet/korven. Annars blir den väldigt kompakt.
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Att lära sig temperatur-kontroll, samt att elda rätt. Kan man det är resten mycket lättare. Fler borde tända grillen utan mat, och prov-elda en gång först.
Vad är en ”rubbad kyckling”?
Det beror på om man frågar en vanlig Svensson eller en grilltok ?. För mig är det en kyckling med torr kryddblandning på.
Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?
Hmm, väldigt svår fråga. Men jag är väldigt svag för pommes frites på sötpotatis.
Nu till snabb-frågorna:
Kol /gasol
Kol, mest för att det är kul att elda. Annars spelar det mindre roll.
Öl/ vin
Vin
Sommar /vintergrillning
Spelar ingen roll, kör året runt.
Per Morberg /Andreas Mathiasson
Per Morberg, även om jag har svårt för hans tv-manér är han en mycket duktig kock.
Weber /Landmann
Spelar ingen roll. Jag moddar dem tills de blir bra (med tätningslist, termometer och annat).
Kött /Fisk
Måste man välja? Ok, då får det nog bli kött. Mest för att det finns så många olika bitar (magra, feta, fibriga osv) och därmed många sätt att tillaga dem.
Leave a Reply