En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med initiativtagaren till FIR

december 29th, 2015 | Posted by admin in intervju

Nästa person i intervjuserien är initiativtagaren till FIR (Fästning i Rök) för er som inte vet vad det är så kommer svaret nedan i intervjun med Martin Söderström.

Vem är Martin Söderström?

12435572_10207324466603255_595099044_n

Jag bor och verkar i Kungälv med egen verksamhet. Grillarna är igång året runt. Ser grillning som avkoppling och älskar det. Tycker långgrillning och BBQ är det bästa. Är med i Grillaget Team Fir-e. Tillhör generationen grillintresserad ungdom. Mitt grillintresse grundar sig på intresse för matlagning. Sedan liten fick jag lov att härja i köket under förutsättning att jag städade upp efter mig. Grillat har jag gjort sedan 15-års ålder. BBQ lite drygt 2,5 – 3 år. Är en person som gillar att bjuda på mig själv och tror på att delad glädje är dubbel glädje!

Du är en av initiativtagarna till evenemanget Fästning i Rök (FIR), kan du berätta lite om detta och hur länge det har hållt på:

Syftet med Fästning i Rök är grillglädje och det levererade vi med råge både 2014 och 2015!
Fästning i Rök eller mer känt som FIR är en mix av 3 delar. Dels har jag besökt andra evenemang/matmässor där jag antingen tyckt att maten inte levde upp till mina förväntningar eller så har jag tyckt att priset är för högt i förhållande till vad man fått smaka på. Under vintern 2013/2014 läste jag på de olika BBQ-Forumen på Facebook att man önskade sig att vi skulle träffas för att ”grilla och tjöta”. En söndagseftermiddag dök det upp ett inlägg i en annan grupp jag är med ifrån Bohus Fästning där de efterlyste idéer. Tog chansen att skriva ihop några rader och de blev ”eld och lågor” och FIR var ett faktum!

Första året (2014) vi körde, var vi 22 tappra själar som möttes upp och stod för grillandet. Kanonväder inramade dagen och vi kunde konstatera att vi var något på spåren. Ca 400 personer kunde vi räkna in på plats under dagen.

2015-års FIR med över 1100 besökare, grillare och medarrangörer! Ytterligare ett bevis på att grill- och bbq-intresset är här för att stanna. Nu laddar vi för 2016…för varför inte köra på nytt?

12449533_10207324467363274_64323679_o

Hur får du inspiration till dina recept som du tillagar?

Det är i princip överallt, kokböcker, mattidningar, bbq-grupper på FB. Intryck från restaurantbesök och att om någon berättar att de fått något gott att äta. Till sist men inte mins, från mina lagkamrater i Team Fir-e!

Du är med i ett grill team Team Fir-e, hur har det gått för er i tävlingar mm?

12460058_10207324466643256_150897992_n

Tv jag, sedan Bea Hultfeldt, Johan Thorstensson, Boban winther, Johnnie Lippens och Janne Månsson. På bilden saknas Jonas Andersson som också är med i laget. Här firar vi NM- & SM-Guld (o inofficiell WM)-medalj på Heden från i juni vi fick även brons i sm i en gren.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Det är nog genetiskt…fanns med i beställningen alltså!

Skulle nog kalla det matlagningsintresse. Så fort jag ser eller smakar på något som ser gott ut vill jag göra det på mitt eget sätt…och flytta ut matlagningen på grillen där det är motiverat…dvs nästan alltid!

Vad tror du har gjort att grillintresset har exploderat den senaste tiden i Sverige?

Jag tror att fler upptäcker friheten av att laga mat utomhus och vilken smakförhöjare grillen ger. Tror även att många liksom jag själv sporras av utmaningen att göra så mycket så mycket som möjligt på grillen. Intresset från media gör mycket med!

12434519_10207324466563254_1637558508_n

Ge några råd till de som inte har fastnat i grillträsket ännu.

Du kan mer än vad du tror och känner du dig osäker fråga andra om tips – ”grillers” är ett hjälpande släkte som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter. Ett underbart gäng!

Vad lägger du helst på gallret?

Det senaste årets absoluta favoriter är bogbladsfilé och flapmeat från Frölunda Lilla Saluhall och tomahawker från Lammet & Bonden.

Vad är det konstigaste du grillat?

Inte så konstigt men jag var rejält spänd på att grilla hästentrecote från Närke Kött i somras. Jag gick omkring och nynnande hela dagen på – ”du är så fin min kära lilla ponny” Tills dess att min dotter sa ”-jag äter inte om du inte slutar med det där!”…Resultatet blev grymt och det skall köras igen!

Om du skulle laga en tre rätters middag till mig och min familj på grillen, vad skulle det bli?

Jag kör aldrig trerätters på grillen…man överlever inte det…Efter en rejäl köttbit med tillbehör vill man inte ha något mer på en bra stund. Förrätten består av en whisky ute vid grillen!

12434958_10207324467443276_1686955054_o

Nu några snabb frågor:

Kol /gasol  Kol
Öl/ vin  Vin till maten…en whisky före
Sommar /vintergrillning året runt…skönare att grilla på vintern
Kött /fisk  kött
Per Morberg /Andreas Mathiasson  ingen av dem …mer inspirerad av Mathias Gustavsson – Gusen    

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *