En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Janne Månsson

november 5th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in Grill SM | intervju | Okategoriserade

Lördag = ny intervju på Svendsens.se Denna veckan har vi tagit pulsen på Janne Månsson. Är det någon person som ni vill att jag skall intervjua, tips mottages tacksamt via mail: jens@Svendsens.se eller via pm på Facebook.

janne2

Vem är då Janne?

Mitt namn är Janne Månsson, uppväxt i Lilla Edet där farsan serverade oss i familjen hårdgrillade karrékotletter som barn. Född 1969 och bor i dag med min fru Åsa som är kock och Isabell, 6 år i Hällingsjö, utanför Landvetter. I familjen finns 4 barn till, 19-26 år unga.

Var du med i Fästning i Rök i år, vad tycker du om det evenemanget?

I år fanns vårt Team Stagedivers på plats för andra året. Vi stod under samma tak förra året och fann varandra direkt, vi hjälptes åt med grillning och serveringen. Vi fick namnet Stagedivers av Martin då vi var placerade nästan på scenen. Vi träffades hos mig på en sjöblöt upptaktsträff i augusti där vi lade upp planen för FIR 2016, sedan rockade vi hårt på fästningen!
Jag känner Martin Söderström sedan ungdomen och fick tidigt höra Martins plan om en träff på Bohus Fästning. Vi besökte FIR 2014 och minns hur trevligt det verkade med att samla likasinnade för att bjuda på god mat. Det har ju blivit ett helt otroligt stort event med så många grillare och så många besökare, helt fantastiskt!

teamfire

Du har varit med i ett BBQ lag som heter Team Fire?

Jag klev ur det laget förra hösten då jag kände att tiden inte räcker till. Men jag hade det stora nöjet att få tävla i SM/EM/VM på Heden förra året och det gick ju riktigt bra!

För mig så har du ett väldigt snyggt klistermärke på dina grill lock, berätta om detta och hur du kom på idén?

Mitt företag är sponsor till både Frölunda Indians och HV71, då har man förmånen att få köpa lite stylade grillar till rabatterat pris. Idrott är ju engagerande och det märks bland kommentarerna när bilder på grillarna hamnar i olika FB-grupper 😉

lock

Själv är jag från Karlskrona och de leder ju serien just nu, vad tror du om årets SHL?

Så här långt så har ju både Karlskrona och Malmö överraskat positivt medans de mer etablerade lagen såsom Luleå och Skellefteå gått på halvfart. På vårkanten jagar alla klubbar poäng och säger att höstsäsongen inte är så viktig, men poängen man skaffar på hösten lägger ju grunden för hur tabelläget ser ut till våren. Sen är jag nöjd om Frölunda landar topp 3 i år, de har ju trots allt en väldigt ny trupp som behöver lite tid för att bli som bäst. Men det ser bra ut så här långt!

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag har ett nybyggt utekök med värmare där man kan husera året om, där tillbringar jag gärna helgerna med start på fredag eftermiddagarna då något rökigt low´n slow får mysa till sig. Sen fortsätter det helgen igenom. Jag vill även utveckla och bredda mina kunskaper att skapa magiska fisk och skaldjursrätter på grillen. Jag har kört Bonito, Regnbåge, Hälleflundra, Makrill och Dorado på gallret och det blir ofta väldigt gott.

utekok

Hur uppkom ditt grillintresse?

Mat är ju gott och jag köpte nog min första pelargrill 1993, då var det mest marinerad kyckling som låg på gallret. Mitt första grillminne var när morsan köpt oxfilé som syrrans kille tog hand om, här skulle grillas! Resultatet blev förkolnade, oätbara f.d köttbitar och morsan i gråt.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag tror att man utvecklas till en bra grillare om man grillar ofta och har en familj som gillar god mat. Då kommer kunskaperna och man vågar ta ut svängarna. Sen har jag en fru som är rent överjävlig i köket och då måste även jag leverera bra detaljer till våra måltider!

Hur ofta grillar du?

2-4 ggr/vecka, året om.

ryggbiff-med-fett

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

En engångsgrill är ju svår då det är begränsat vad som passar att grillas så hårt, nära glöden och med ingen plats för att vila eller att köra indirekt.

Vad lägger du helst på grillen?

Allra helst en fin, hängmörad entrecóte med ben. Magiskt! Sen älskar jag att köra paella med alla momenten inför en servering.

weber

Hur många grillar har du hemma?

5st Weber i olika storlekar och en oduglig offset-smoker i alldeles för tunn plåt. Men den är fräck där den står o rostar!

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Jacka svålen så den inte kryper ur grillen, salta, låt gå indirekt och sen brassa yta. Lite god örtolja efter tranchering, innan servering med en fransk potatissallad och en nyöppnad J.P. Chanet så är man hemma!

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Johnnie Lippens är en otrolig grillare med ett outtömligt förråd på kunskap inom allt vad mat heter. Han är en stor inspirationskälla och en underbar människa!

kott

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Halstrad pilgrimsmussla med en puré på rökt blomkål och krispiga baconbitar till förrätt.

Till huvudrätt ett svenskt, hängmörat nötkött som serveras med en jordärtspure, rödvinsreduktion och lite snabbpocherade grönsaker.

Grillad ananas med kanel och socker som karamelliserats över glöden och vaniljglass till dessert, om man orkar…

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Här har jag mycket att lära men jag brukar låta cocktailtomater i olja och salt åka med när jag grillar. Ska man lyxa till det blir det grillade färska svampar från ÖstraGärde gård i Sätila, fantastisk kvalitet och lite annorlunda sorter.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Finns det något konstigt? Konstigaste resultatet fick jag när jag skulle köra dirty steak på entrecoteskivor…Dirty steak innebär att man grillar direkt på glödbädden, detta fungerar fint på träkol, inte på kokosbriketter. Det knaprade i munnen som om jag tappat köttet på en grovkorning sandstrand…

fisk2 fisk

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag har aldrig testat men ska definitivt göra detta. Det finns otroligt fina färskkorvar som blir ljuvliga med lite ljummen rök!

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Gå med i grillgrupper på FB, se vad andra gör och utforska själv hur resultatet blir. Var inte rädd att prova nya styckdetaljer, där finns mycket glädje. Satsa på bra råvaror! T.ex. kan en tråkig ryggbiff förstöra en hel måltid om man får en stressad, seg bit.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En rubbad kyckling hos mig får en generös kryddmassage innan den hamnar på rotisseriespettet. Bästa behandlingen för en ”rubbad kyckling”!

paella

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson

Kött /Fisk

Weber /Landmann

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *