En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Jens Löök

november 18th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in Okategoriserade

Japp då var det dags igen för en intervju, denna gången har jag grillat Jens Löök med mina frågor.

Vem är då Jens?

Jens Löök, 43 år, bor i en villa i Mantorp, med fru och två barn. Ursprungligen från Jämtland, pluggade till datanörd i Umeå och sedan hamnade jag i Linköping när jag gjorde exjobb och blev kvar på schlätta. Det kan ha lite grann att göra med att min dåvarande flickvän och nuvarande fru bodde i Linköping.

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

Chiliodling, datorer / teknik / hemautomatisering. 

 Hur uppkom ditt grillintresse?

Vet inte riktigt, det har nog kommit smygande under åren. Har goda minnen av grillning från min uppväxt när vi var i stugan på somrarna och grillade på kvällarna. Sedan började jag så smått själv för ca 20 år sedan med en Weber 47:a och när vi sedan flyttade till hus och fick lite mer utrymme köpte jag en WSM 47 och började experimentera med med low and slow. Det gick inte alltid jättebra, första gången jag körde beef ribs blev de helt oätbara och var inte färdiga på lång väg, det var inte en helt optimal midsommar… 

 Vilket är ditt bästa grillminne?

Finns många bra minnen men två höjdpunkter är dels när jag vann uttagningen till Grillmästarna här i Mantorp 2014, finns fortfarande ett klipp på TV4 Play, https://www.tv4play.se/program/resan-mot-grillm%C3%A4starna/2668018  och mitt andra minne är min första brisket som blev helt fantastik bra har tyvärr inte lyckats återskapa det men skam den som ger sig 🙂

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag skulle inte ha något i mot att bli med i eller starta ett seriöst BBQ lag. Jag och några likasinnade har haft lite funderingar på att försöka göra något liknade FIR i lite mindre skala här på hemmaplan. 

 Är du med i något BBQ lag?

Nej, tyvärr inte. 

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Facebook / grillgrupper, youtube och diverse grillböcker. Tar det mest som inspiration och försöker sätta lite egen prägel på det jag grillar. 

Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

Var inte med i år. 2016 följde jag med Svensk Grillkol AB som utställare och grillade lite. Det var mycket trevligt och jag kommer definitivt att vara med i framtiden som besökare eller grillare om jag får den möjligheten.  

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag försöker vara nyfiken och testa lite egna ideér. Brukar för det mesta göra egna kryddblandningar att rubba med och koka bbqsås själv, tycker det ger en extra dimension till smaken och upplevelsen. 

Hur ofta grillar du?

Går lite upp och ner, men snittar kanske på 2-3 gånger i veckan. 

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Väldigt många år sedan jag var i närheten av en engångsgrill, så jag får nog passa på den.  

 Vad lägger du helst på grillen?

Grisbit.

Hur många grillar har du hemma?

7 tror jag, tre Weber, en Char Broil, BGE L, hemmabyggd offsetsmoker och en öppen grill från Bauhaus.    

Hur lyckas man med flintastek på grillen?

Köp en färsk som inte är marinerad, rubba men någon god rubb kör indirekt till lagom temperatur. Låt den ligga och gosa till sig med rubben en sund innan och låt den vila efter grillen.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Vet inte riktigt, blir nog lätt att männen tar över när det ska eldas och tillagas stora köttstycken.  

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Vet inte om jag har någon, skulle väl vara Aaron Franklin kanske. Och jag borde nog nämna Adam Perry Lang, hans grillböcker tog min grillning till en ny nivå.  

Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?

Mera vegetariskt, det kommer det bli hos mig i alla fall. 

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Räckor grillade på saltsten till förrätt, hel rostas caveman style serveras med grillade rotsaker, grönpepparsås en fräsch sallad och ett gott rött vin som huvudrätt. Till efterrätt grillad annans eller baconlindade bananer med hemgjord vaniljglass med en rejäl skvätt burbon i.  

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Är dålig på vegetariska mains än så länge, blomkål kan man få till gaska bra, brukar köra den hel halvt inslagen i folie på med lite smör och goda kryddor och grilla i indirekt värme tills den är mjuk. Har även kört fooled pork med jackfruit i gryta på ägget med gott resultat. 

Vad är det konstigaste du har grillat?

Körde lasagne med en ganska mycket rök i ägget en gång det var ingen hit tyckte jag (eller resten av familjen).

 Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Har tyvärr inte kommit till skott med att göra egen korv, har läst på och jag har grejer till en Assistent så att jag ska kunna göra korv men det tycks aldrig bli av. 

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Var inte rädd föra att experimentera lite och testa dig fram. Visst, första gången man gör något kan det vara bra med ett recept att titta på men försök hela tiden utvecklas sätt din egen prägel på det du grillar.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

God förhoppningsvis. 

 Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

Finns ju mycket gott men något som ofta återkommer och som jag själv tycker jag börjar bli ganska bra på är min alldeles egna hemgjorda coleslaw.

Nu till snabb frågorna:

 Kol /gasol

 Öl/ vin

 Sommar /vintergrillning

 Per Morberg /Andreas Mathiasson

 Weber /Landmann

Kött /Fisk

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *