En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Jimmy ”Grillfén” Grilfve

januari 27th, 2018 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då kör vi en ny intervju, denna gången är huvudrollsinnehavaren, Jimmy Grillfén, vem är då Jimmy?

Mitt namn är Jimmy ”Grillfén” Grilfve. Jag är 37 år bor i Järfälla väster om Stockholm tillsammans med min fru och vi väntar vårt första barn i februari. Jag kommer ursprungligen från en liten kommun som heter Grästorp som ligger mellan Lidköping och Trollhättan på Varaslâtta. Förhoppningsvis kan jag och barnet börja grilla ihop till sommaren. Eller när börjar ett barns intressen komma igång egentligen?

 Vad har du för andra intressen förutom grill/bbq?

Jag gillar ju matlagning i stort så det är ju inte alltid grillen som gäller även om det som kan grillas SKA på grillen. Sedan har jag en passion för fiske som dock kommit lite i skymundan sedan vi köpte lantställe då mesta tiden går åt till det.

 Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag kan inte direkt komma ihåg när det började men jag vet att jag var över hos en kompis när jag var runt 18 år och de hade en ny fin 57 cm Weber klotgrill och det grillades kyckling. Det var ju bara det att de inte grillade den som den brukade grillas hemma, direkt grillning så att det verkligen blev ”kolgrillat” med mer betoning på att det blev en bränd kolbit än att det blev en saftig och god kycklingfilé. De använde sig av indirekt grillning och vilket bra resultat det blev kommer jag ihåg. Efter det så grillade jag konstant när jag pluggade på högskolan.

 Vilket är ditt bästa grillminne?

 Jag bodde länge i lägenhet i Stockholm och lobbade i bostadsrättsföreningen varje år för att vi i alla fall skulle få grilla med gasolgrill på balkongen. Detta gick dock aldrig igenom. Jag skaffade mig en Weber 47 klotgrill som jag släpade ut i parken där jag bodde och grillade på. Intresset för att grilla kände jag var betydligt större än så och därför var vi (läs jag) bara tvungna att köpa ett lantställe där ingen skulle få bestämma hur och när jag skulle få grilla. Sagt och gjort, lantställe inköptes och grillen flyttades dit. Tog väl ungefär en månad till dess jag kom fram till att en Weber 47:a inte räckte och en Weber 57:a inköptes. Sedan köpte jag Jonas Cramby´s BBQ-bok och det där med Kamadogrill lät ALLDELES för bra och inom två månader var jag med kamado om man kan uttrycka det så 🙂 Känslan att få en sådan fulländad grill som jag tycker en kamado är får jag säga är mitt bästa grillminne. Att grillintresset sedan ledde till att jag var tvungen att köpa hus för att kunna grilla oftare är en helt annan historia.

Ett mer närliggande grillminne var när jag skulle göra ett litet filmklipp till Instagram när jag körde en ryggbiff reversed sear. Jag skulle filma när jag skar upp den men tyckte att den egentligen blev alldeles för well done så jag tänkte inte ens lägga upp klippet på Instagram. Jag hade inget annat kul att lägga upp så jag la upp den ändå. Den delades omgående av en större grillprofil i USA och fick omgående nästan 1 miljon visningar. Den har sedan dess delats massa gånger och har en bra bit över 10 miljoner visningar på Instagram och sidor på Facebook. Uppenbarligen hade jag fel i vad tittarna gillar att se när det gillar grillat kött. Var så säker på att det var medium rare-biffar som gällde.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Förhoppningsvis ska jag under 2018 kunna börja erbjuda catering och försäljning av lite rubs och BBQ-såser i mindre skala. Min dröm är att kunna livnära mig på grillningen. Jag gör även en del BBQ-videos på min Youtube-kanal och hoppas kunna fortsätta med dem i framtiden så att även mina följare kan utvecklas inom sin grillning.

Är du med i något BBQ lag? Vilket i så fall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Är idag inte medlem i något lag men planer finns med några stabila grillare att ställa upp i SM till våren, vi får se hur det går. Namnen väljer jag att i dagsläget inte namnge men håll ögonen öppna framåt maj.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Jag kollar väldigt mycket på olika grillers på Youtube. Jag har även många olika grillböcker, de flesta på engelska då amerikanerna rent generellt har bättre koll på detta med BBQ även om det har kommit några kvalitativa svenska böcker på senare tid. Jag kollar även mycket på Pinterest, där kan man hitta så mycket spännande recept.


Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemang?

Jag kunde tyvärr inte vara med på evenemanget då jag var på en egen BBQ-resa genom Texas och södra USA vid det tillfället. För alla som har möjlighet att åka på en sådan resa säger jag bara, gör det! Det roligaste var att var man än kom på olika BBQ-pits så blev man inbjuden att kolla på de olika uppsättningarna av smokers. Vilka människor, passionerade och kunniga och grymt trevliga. Tog sig tid att visa mig runt och svara på alla frågor jag hade. Det var även kul att se att BBQ görs på så olika sätt på olika ställen, från Austins briskets till hel gris i Nashville, underbart.

Vad gör dig till en duktig grillare?

 Jag gör samma sak många gånger, träning ger färdighet. Du måste inte heller vara bra på allt. Gör det som du tycker är kul istället.

 Hur ofta grillar du?

På vintern blir det kanske en till två gånger per vecka då mörkret tar knäcken på mig. Men så fort ljuset kommer tillbaka i mars blir det ett flertal gånger i veckan.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Ärligt talat så brinner väl det där tändpappret bara upp och så står man där med en otänd grill. Jag har en liten portabel Webergrill som jag tar med mig i bilen om det ska grillas på det sättet. Har ju dock sett folk som lagt på en hel flintastek på en engångsgrill, då behöver man ha bra talang tänker jag för att få det bra.

Vad lägger du helst på grillen?

Jag har blivit av devisen att jag hellre lägger 400 kr/kg för bra kött än billigt kött i större kvantitet. Jag behöver inte äta så mycket kött, utan hellre en mindre bit som är riktigt bra. Så jag köper gärna en fin bit entrecote eller ryggbiff och grillar. Annars älskar jag ju BBQ-biten med grillningen och då är ju en hel brisket oslagbart.

Hur många grillar har du hemma?

I dagsläget har jag två stycken Kamdado Sumos, en Kamado Big Joe, en Weber 57:a (som mest bara står still) och en liten portabel Weber hemma. Sedan har jag ju även en Kamado Joe Classic och en Weber 47:a på lantstället. Ja ni hör ju, det där har spårat ur för längesen men det är ju som att ha olika klubbor i golfsetet, man spelar ju inte bra golf med bara en driver.

Hur lyckas man med flintastek på grillen?

Det har jag inte ätit sen jag flyttade hemifrån. Har nog missat den kursen.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Det är väl för att de är manligt att hälla mycket tändvätska på grillen? Jag följer ett flertal duktiga kvinnliga grillare på Instagram och egentligen är det väl bara för kvinnor att grilla precis som för männen så det är bara ett aktivt val som behövs.

 Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Den som gett mig mest inspiration när jag började grilla mer mångsidigt var Jonas Cramby. På senare år när jag lärde mig att grilla på en kamado har det varit John Setzler som sköter Kamado Joe´s Youtube-kanal.

 Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?

Jag tror att trenden att köpa sig bättre grillar som en kamado eller en fet offset-smoker kommer att fortsätta.

 Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?Förrätt:

Grillade pilgrimsmusslor på spett med mycket vitlök.

Huvudrätt:

En reversed seared ryggbiff med min egengjorda extremt krämiga potatisgratäng, rödvinssås och bistrosås (jag är en riktig såskille, det ska vara sås till det mesta)och så lite blandade grillade grönsaker.

Efterrätt:

En god pecanpaj med hemmagjord vaniljglass.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Jag brukar ofta köpa zucchini, aubergine, paprika och lök som jag delar i munsbitar. Sedan slungar jag dem i en örtolja och grillar dem över direkt eld i en grillkorg. Det blir fantastiskt gott i sin enkelhet. Alternativt prova att helgrilla en rotselleri. Jag har ett grymt recept på det på min blogg.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Har nog inget spännande att delge här faktiskt. Men har ju kompisar som har grillat Mamma Scans köttbullar, varför är min fråga?

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Har inga egna recept men har varit på en korvstoppningskurs på Taylor & Jones som var mycket givande. Har själv gjort Texas links vid något tillfälle med mycket gott resultat. Det finns ju så många goda korvar att prova på.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Lär dig att hantera olika grillmetoder och ha alltid en sval sida i grillen så att du kan flytta undan det du grillar vid behov.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling som kommit ur spår? Kanske behöver lite psykologhjälp bara så ordnar det sig.

Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?

Ni hittar mig under grillfen. Håller även på och gör en del videos på youtube också under namnet Grillfen. På www.grillfen.se så har jag samlat mina favoritrecept. Startade sidan mest för att folk ofta frågade efter recept och det är så enkelt att hänvisa till hemsidan.

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

En god hemmagjord potatissallad på sommaren är ju inte fel.

 Nu till snabbfrågorna:

Kol /gasol Kol. Jag har faktiskt aldrig startat en gasolgrill själv.

Öl/vin Öl dricker man när man grillar. Vinet tar man sedan till maten.

Sommar/vintergrillning Jag grillar året om men ska inte sticka under stolen med att jag helt klart föredrar sommargrillningen.

Per Morberg/Andreas Mathiasson Per Morberg har ju i sitt program en hel del kul husmansrecept som är värda att prova.

Weber/Landmann Weber har helt enkelt betydligt bättre kvalitet på sina saker. Dock köper jag inget mycket från dem nu för tiden.

Kött/Fisk Jag försöker variera mig i mitt grillande men de i min omgivning säger att jag äter mycket kött så det får bli det då.

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *