En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Jimmy Stening

mars 4th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in Okategoriserade

Lördagar innebär en massa rutiner, lördagsgodis skall inhandlas, ring så spelar vi på radion och grillen skall tändas. Men först innan ni gör det sista läs veckans intervju, denna veckan är det Jimmy Stening som grillats med mina frågor.

Vem är då Jimmy?


Foto: Staffan Johansson

Alla goda ting är tre, Bonde, Entreprenör sist men inte minst Grillentusiast på 46år som bor och driver Kumla Gård utanför Strängnäs tillsammans med frun Ylva och döttrarna Julia (22) Emma (18).

Du var med i FIR 2016 (Fästning i Rök) vad tycker du om detta evenemanget? Vad kan man göra bättre?

Ja jag fick äran att vara med på denna fantastiska tillställning med JD Grill & Event…. det är svårt att förbättra ett redan vinnande koncept…. ringa man önska något så är det nog att det gick att töja på murarna så alla som vill komma får plats!


Foto: okänd

Röker musslor på FIR med egen odlat ekologiskt Hö från vår gård, blev mycket uppskattat.

Du var med i förra årets grillmästarna, hur gick det för dig?

Jag var med i Grillmästarna 2016 och fick glädjen att träffa 8st fantastiska grillentusiaster och alla runt produktionen och utanför… jag tog mig till mitten…och det har öppnat otroliga dörrar och samarbeten med många tunga världsledande leverantörer….

Vad gjorde att du valde att anmäla dig till tävlingen?

Det var mina döttrar, pappa du säger till oss att om ni tror starkt på något och går inför det och visar genuinitet för det ni gör så kan ni gå hur långt som helst, du vill ju grilla så vi har anmält dig……

Vilket var det svåraste momentet /tävlingen tycker du?

Det svåraste momentet var nog att få till brässen när vi hade MR Dyvik som gäst domare.

Om det är någon som läser detta och funderar på att söka till tävlingen, vad skall man träna på och hur skall man förbereda sig?

Först….fundera inte, det gjorde jag i 3år… sök bara…ett av det roligaste bag gjort….fundera inte så mycket utan grilla på bredd, testa allt tänkbart på grillen…. (nästan) inget är rätt eller fel.

Vad har ditt deltagande i tävlingen betytt för dig?

Mitt deltagande i Grillmästarna har betytt mycket, har blivit kontaktad av många leverantörer som vill sammarbeta och ha mig som ambassadör för deras produkter…här måste man verkligen tänka till och gallra…så man bygger ett starkt varumärke med det man står för….


Foto: Jan B-Dawg Dahlqvist

Ha du kontakt med någon /några från grillmästarna eller från tidigare program?


Foto: TV4

Ja har kontakt med de flesta till och från, jag och Jenny arrangerade Grillmästar Reunion 2016, en 48h grillning hemma på gården och bjöd in samtliga tidigare deltagare 2013-2016 i Grillmästarna, fick en bra uppslutning i dagarna tre med grillning, uppträdanden av liveband, lerduveskytte, ölprovning på Mälardalens Brewing Company mm.

Du är med och hjälper JD grillevent, ni verkar vara ett riktigt skönt gäng. Finns det något roligt minne som du kan berätta om?

Ja, blir inringd av JD Grill & Event när de ska ha något Ultra Premium Event i närheten… Ja de är riktigt skönt gäng…. skulle kunna berätta mycket….men det är som mina kundevent…det som händer på festen stannar på festen….. men efter festen så kan det ju hända att man hamnar med ett eller två flaskor skumpa i en bubbelpool till tidiga morgontimmar…….


Foto: Jan B-Dawg Dahlqvist

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Oj…..mycket…..håller i skrivande stund på att sätta 2017 med mina samarbetspartner…..mässor…exklusiva event….produktserier….magasin….broschyrer….bok….matredaktör i Magsain Vildmarken…..matskribent……tv…..reklamfilm…..grillkurser hemma på gården i 1600-tals miljö…


Foto: Magasin Vildmarken.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Det uppkom nog när jag som 4-5år alltid var ute med når båt i skärgården, så fort vi förtöjt båten så gick jag och pappa på en övandring och utforskade ön med varsina fiskespön. Detta resulterade att vi alltid kom tillbaka till båten med någon fisk, gädda, abborre, flundra mfl. Dessa grillade vi och tittade ut över den fantastiska skärgården…jag fick vara grillvakt och vända på folieknytena…detta har etsat sig fast på mina hornhinnor……

Vad gör dig till en duktig grillare?

Kunskapen till råvaran, jag är ju jägare, styckare så koll på det som läggs på grillen har jag ju….svår att stressa upp….

Hur ofta grillar du?

Ca 4-5dagar i veckan året om….

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Det ska väll vara när man haft annat för sig efter att man tänt på engångsgrillen och kommit tillbaka och den nästan brunnit ut….. då kan man ju grilla något nätt på den….

Vad lägger du helst på grillen?

Får jag välja då blir det nog något från havet i första hand….i andra hand så blir det nog något vilt jag fällt själv…. på ofyren får det nog bli Pilgrimsmusslor och wagyu från iWagyu

Hur många grillar har du hemma?

I dagsläget så har jag 23st

3 vedeldade , 12 kol, 9 gasol och 1 elgrill.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Man köpen en färdig marinerad flintastek i affären, åker hem till någon kompis tänder gasolgrillen lägger på flintasteken, tar ett gäng öl och kommer sedan på att, fan flintasteken…. då är den som bäst?

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Har ingen direkt idol men många förebilder inom gastronomin…. Traktören KC Wallberg, Anders Levén, Jonas Cramby, Frederik Zäll, Jens Linder mfl….

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Hmmm…. till förrätt så skulle det bli halstrade pilgrimsmusslor och tigerräkor från ofyren i ett chilismör….. till varmrätt skulle det nog bli en ryggbiff på Dovhjort med råstekta primörer med en gräddig kantarellsås….och som Grand finale en äppelkaka från grillen med karamelliserade äpplen som är flamberade med kanelbulle och grädde….


Foto: Magasin Vildmarken


Foto: Jimmy Stening


Foto: Staffan Johansson


Foto: Staffan Johansson


Foto: Staffan Johansson


Foto: Staffan Johansson

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Ja vegetariskt är i ropet nu…. det är mycket som är outforskat på den sidan och jag tycker att det är bara att gå loss och freebasea….

Vad är det konstigaste du har grillat?

Häst testiklar….. helt ok faktist… bör provas?

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Ja, jag har gjort mycket korv, främst på vilt, älg, vildsvin, hjort, rådjur men även på Wagyu kör från iWagyu… att göra egen korv är en stark trend just nu så det finna många intresserade här ute….


Foto: Magasin Vildmarken

Varför tror du att det är flest män som grillar, hur skall kvinnorna ta en större plats där?

Tror man får gå tillbaka till stenåldern, då var det männen som jagade och kvinnorna var kvar i grottorna och höll brasan igång samt grillade…. vi är nog påväg mot ett med jämställt samhälle, titta bara på Grillmästarna på TV4, många kvinnor representerade och 2016 vann Jessica och det tror jag kommer att förändra synen på grillade…och att fler tjejer/kvinnor får en förebild i Jessicas grillutövande…. det är på gång…..


Foto: Jimmy Stening

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig

Ett: ha framförhållning…..

Två: låt det få ta tid…stressa inte….

Tre: var inte rädd för att prova nya egna varianter/recept…

Fyra: var dig själv, men var lyhörd….

Det är nyckeln till framgång…

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Behöver inte vara komplicerad, börja med att smör in kycklingen med rapsolja och ta en färdig tubb från ex ziggesbbq alt gör en egen, tex  enkel bas med salt, socker, råsocker,nymalen svartpeppar, spiskummin, cayenne, chilipulver, vitlökspulver, senapspulver, kaffe… Blanda ingredienserna och gnid in kycklingen, kör den indirekt ca 140g ca 1,5 -2h tills du når en inner temp på 70grader. Vill man så varför inte göra en Beercan Chicken med en favorit öl när du ändå rubbat den…..


Foto: Jimmy Stening

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Kol/ved

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning vinter så mysigt med snön

Per Morberg /Andreas Mathiasson svårt val har grillat åt båda, jag tar Andreas….. Jävla Goo kille

Kött /Fisk Fisk, kör kött så mycket ändå…


Nedan: Mixplate med röding, kyckling, entrecote, råstektpotatis, majs, spetskål, salladslök, rödlök och en färskostcreme…

Foto: Jimmy Stening

För mer info av vad jag gör, kika på instagram jimmystening

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *