En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Joakim Odehed

juli 8th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Dags igen för en intervju, veckans huvudperson är Joakim Odehed.

Vem är då Joakim?

Jocke heter jag (det var bara när jag var liten och hade hittat på hyss som min mamma som sa JOAKIM), är 44 år men ser ut som 17. Bor i ett hus strax utanför Uddevalla med min sambo Ulrica och tösen Linnea.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Det startade för ungefär för 7-8 år sedan då jag hade köpte mig en ny lite större gasolgrill. Helt plötsligt fanns ju möjligheterna och ytan att grilla indirekt och med röklådor mm. Sedan har det växt och utvecklats och är nu lite mer åt det amerikanska hållet med mer bbq än grill.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Det är många underbara minnen grillandet har gett, både gemenskapen och den härliga stämningen mellan alla grillers på grilltävlingar och FIR mm, samt egentiden jag får vid smokern under ett 12-14 timmars kör, eller längst ut på kustbandet en kväll med grillen i båten.

Så jag kan inte sätta fingret på det bästa, alla grillstunder har sitt.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag har börjat med att köra lite catering, det är väl något som jag ska utveckla lite till. Även om jag vill hålla det på en hobbynivå.

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Ja, jag är lagkapten i Svenska BBQlandslaget

Där även ett gäng härliga Johannar är med

Johan Kullberg

Johan Johansson

Johan Kentemo

Hur går det för er?

Det går ganska bra, vi fick en Bronsplacering på lax i SM nu senast bla, och ska åka till VM i Irland nu i höst. Tyvärr så har vi inte haft tid att vara med på så många fler tävlingar i år.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Framförallt är ju alla grill och bbq-grupper i Facebook fantastiska inspirationskällor.

Jag tror att om man har ett intresse för någonting så hittar du inspiration överallt där andra inte kanske ser detta. Det kan vara på en restaurang du ser någon detalj i en rätt som du känner det där vill jag prova och utveckla till min stil.

Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?

Ja det var jag, helt underbart evenemang. Martin Söderström mfl gör ett fantastiskt jobb. Förra året fick serverat ca 1300 smakportioner under dagen. Det är något som hade varit lite roligt att slå, så i år ska vi öka på staben (och ljudet) lite till! ?

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag är ganska smaksäker, detta har bla gjort att jag har tagit fram egna rubbar som har fungerat bra på tävlingar mm. Samt att jag är fantastiskt envis. Sitter inte något så fortsätter jag testa och köra tills jag är nöjd.

Hur ofta grillar du?

Allt ifrån ett par gånger om dagen, till att det går 1 vecka i mellan.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Absolut!

Kan inte minnas när just nu, det var ju ett tag sedan.

Har man varit ute en hel dag så smakar ett par nygrillade korv med bröd helt underbart (även om det är från en engångsgrill).

Vad lägger du helst på grillen?

Just nu är min hängmörade entrecote absoluta favoriten.

Hur många grillar har du hemma?

11st

Allt ifrån en liten lila Landmann klotgrill, till grillvagnen på drygt 1500kg

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Flintasteken har aldrig varit min favoritdetalj (speciellt inte den färdigmarinerade), men jag skulle tro att chansen ökar med att lyckas om du hittar en bra råvara.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Det kan tyvärr vara så att det lever kvar med att mannen grillar och kvinnan gör allt annat runtomkring.

Kvinnorna får väl sluta med att springa runt omkring och ordna allt

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Johannarna i vårat lag så klart

Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

Förra året trodde jag på att vegetariskt skulle bli den stora trenden, men det annonseras ganska hårt med det i år igen ?. Så jag tror (och hoppas) på att råvaran kommer att lyftas fram mer och bli en ny trend. Folk köper mer närproducerat och med bättre kvalitet vilket är jätteroligt.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Som förrätt hade jag rökt en liten lax och skaldjurstallrik med en spenataioli

Till varmrätten skulle jag nog servera en mixed grill där givetvis min entrecote hade ingått

Och som efterrätt hade jag serverat en plockbricka med lite rådjur, älghjärta och hjort ifrån röken

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Nej, jag har tyvärr inget revolutionerande recept att dela med mig på det området, just vegitariskt är något jag kan bli bättre på.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Älghjärta och krokodil, kanske inte konstigaste men lite ovanligt.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag har provat lite grann, men jag har inte hittat rätt ingredienser för att kunna dela med mig till ett recept

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Prova nya recept! Ofta när man inte känner sig säker på någonting så kör man safe, och då blir det den vanliga glazen och den där rubben/kryddan som man vet familjen gillar. Läs på forum och på nätet och prova sig fram. Som tur är, är det ju en fantastiskt trivsam träningsform att grilla.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Skällsord för en blond kortväxt höna?

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Kol/Gasol/Ved, alla har sina fördelar

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson Per&Ante får jag nog sätta där, då båda har gjort mycket för att lyfta fram grill/matlagning 

Weber /Landmann

Kött /Fisk

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *