En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Johan ”Boltis” Broström

augusti 26th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Ny glödande intervju med Johan ”Boltis” Broström finner ni här.

Vem är då Johan?

Namnet är Johan Broström, 35 år gammal och bor på en ort som heter Hjärnarp utanför Ängelholm. Familj med fru Emma och barnen Leo (9år) och My (6år) som är mina viktigaste grillkritiker. Här får man en direkt feedback på om det man gjort var bra. Jag driver företaget Bolitsbbq som bland annat erbjuder handgjorda läderförkläden både för privatpersoner och företag. Vi är lite nischade på att kunna erbjuda skräddarsydda förkläden där man kan bränna in egen text eller logotyp. Även ficka och övrig utformning går ofta att få till enligt önskemål.

Utöver detta har jag ett heltidsjobb där jag sedan många år säljer park och trädgårdsmaskiner på Maskingruppen i Ängelholm. Grill och maskiner, kan det bli bättre. 

Jag är numera  ny skribent / inspiratör på bbqlovers.se men jag har även en liten sida som heter www.boltis.se där en del av mina bilder och försök till recept kommer ut. 

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

 Sport, sport och åter sport. Trots att jag inte själv är särskilt aktiv så ligger både fotboll och hockey mig varmt om hjärtat. Livet leker nu när Premier League precis drar igång och SHL är runt hörnet. Kanon med en match igång på tv:n i uterummet när man står vid grillen. Det är livskvalitet.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Egentligen I samband med att vi köpte vårt hus för tio år sedan. Det hör ju ihop med grill och hus. Vi har visserligen alltid haft grill i hushållet, även på tiden man bodde hos föräldrarna, men det var väl först då man själv köpte hus som man verkligen intresserade sig för grill och matlagning generellt. 

Vilket är ditt bästa grillminne?

Oj! Många. =) Men jag skulle vilja nämna två stycken. Det första är en grillning som jag inte själv gjorde. Det var när jag upptäckte helgrillad gris på ”riktigt”. Det börjar bli många år sedan och jag hade ätit helgrillad gris några gånger innan denna kväll, men aldrig riktigt gillat det. Det var liksom bara köttstycken uppkastade på en plåt, mycket för mig konstiga grejor och så vidare. Men så en dag för ca 15 år sedan. Tillställning på lokala idrottsklubben. Helgrillad gris. Jag var ju inte särskilt exalterad över detta. Men dra på trissor! En ny värld öppnade sig. Den röksmaken, saftigheten. Fint och prydligt upplagt i fat, grymma tillbehör. Ja ni förstår. Så som bbq fungerar för de flesta idag. Jag åt så att jag höll på att kasta upp allt igen. 

Mitt andra bästa grillminne är faktiskt i modern tid. Bara för några månader sedan. Två veckor innan midsommar. Jag står vid en fantastiskt fin utegrill vid ett hyrt hus i Kroatien. Precis kommit fram efter att ha sträckkört 192mil från Hjärnarp till Pula. Grillen precis igång. Solen värmer och jag fick tio minuter för mig själv i lugn och ro. Bara jag och en nytänd grill. Det är livskvalitet.   

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

 Mina planer för framtiden är enkla. Att utvecklas! Sen vart det slutar får vi se! 

Är du med i något BBQ lag?

 Nej, det är jag inte. Jag har fått lite lösa förfrågningar men det har inte passat antingen i tid eller avstånd till övriga medlemmar. Men det är ju absolut en sådan sak som hade varit kul att testa på.

Framförallt inför SM senast fick jag lite förfrågningar då några lag saknade medlemmar men tyvärr passade det inte då. 

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Enkelt! Bland mina vänner på sociala medier. Det slår mig ganska ofta hur många sjukt duktiga grillare vi har i detta landet. Eller så är det bara jag som de senare åren upptäckt det.

Jag sitter inte direkt och plöjer böcker eller googlar recept utan freestylar rätt friskt. Recept är jag överlag rätt så dålig på då jag mest testar mig fram. Jag låter smaklökarna avgöra oftast och inte ett matskedsmått. 

Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?

 Nej! Tyvärr inte. Men i år, då missar jag det inte!

Vad gör dig till en duktig grillare?

 Hur duktig man är ligger i betraktarens ögon och jag ser mig själv som en entusiastisk nybörjare fortfarande. Det som jag tror bidrar till att resultatet till slut brukar bli bra är att jag är ganska lugn av mig. Och är inte rädd för att experimentera. Jag är nog ganska duktig på att planera dessutom och lämnar sällan något åt slumpen. Jag har en liten plan på ett slutresultat inför varje måltid jag gör. Sen att det kanske inte alltid blir så är en annan sak. Jag gör sällan eller aldrig en rätt på samma vis även fast basen är den samma. 

Hur ofta grillar du?

 Jag grillar året runt. I snitt kanske 2-4ggr per vecka. Jag älskar grillat men uppskattar även rätter från spis och ugn. 

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

 Absolut. Hot n fast funkar ju om man bara har lite tålamod. Men har har ett par picnicgrillar som jag hellre tar med mig. Både med kol och gasol.

Vad lägger du helst på grillen?

 En favorit är entrecote. En köttbit som jag sällan tillagade tidigare är idag en favorit. Helst helgrillad och rubbad med vitlök och färska örter. Eller hamburgare! Jag älskar hamburgare!!!

Hur många grillar har du hemma?

 Totalt 5 st i varierande storlek. Weber Performer 57:a med gasoltändning är kärnan. Uppgraderad bland annat med helt gjutjärnsgallet. Har en Weber Smokey Mountain 47:a, Weber Go anywhere kol och en gasol. Och några andra grillar nu när jag tänker efter. Nya kärleken kommer förhoppningsvis nästa vecka. Har beställt en Kamado Big Joe 2017 som förhoppningsvis ska ge mig mycket glädje framöver

Hur lycka man med flintastek på grillen?

 Denna utskällda köttbit. Varför förstår jag inte riktigt. Har inte själv tillagat den de senaste tio åren eller så men ett antal av mina vänner har gjort det med sjukt bra resultat. Här precis som vanligt är råvaran viktig. Köp kvalitet och inte något färdigmarinerat, vacuumförpackat. Hade jag fått tag på en fin, fet flinta tror jag att jag kört den ”reverse sear” Ligga och gotta sig till rätt temp, plocka av och sedan bränna på. Eller jäkligt hot n fast. Det får nästan köttbiten i sig avgöra.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

 Oj! Vilken fråga! Jag tror för det första inte att det beror på tidsbrist eller så. intresse kan vara en del men jag tror samtidigt att det börjar jämna ut sig lite. Herre jösses vilka dukiga tjejer vi har idag som grillar. Det är ju bara till att scrolla igenom flödena på facebook och instagram för att konstatera att damerna tar för sig mer och mer. Jag skulle nästan sticka ut näsan och säga att en del av damerna slår de etablerade herrar på fingrarna.   

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

 Oj. Jag har väl egentligen ingen stor idol så. Många inspiratörer dock. Jag skulle kunna rabbla upp egentligen alla jag följer på instagram till exempel som har med grill att göra. Jag följer dom som inspirerar mig eller ger något tillbaka. 

Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

 Den stora grilltrenden blir nog generellt att låta grilllningen ta tid. Ett tråkigt svar kanske men det känns som att folk många gånger väljer att tillaga köttet i bit istället för i skivor till exempel.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Oj. Det blir sällan trerätters. Det brukar bli en schysst huvudrätt med någon form av efterrätt. Typ 3 timmar senare när huvudrätten lagt sig lite. Jag är väl dessutom ingen efterrättsmänniska själv. Fråga min fru. Jag beställer hellre en förrätt till efterrätt. Inte ovanligt att jag beställer en toast skagen istället för chokladkaka.=)

Men vi leker med tanken då att vi sätter ihop en trerätters.

Förrätt: Grillade minipizzor med lite lufttorkad skinka och ruccola

Huvudrätt: Helgrillad entrecote med en potatisgratäng fylld med blåmögelost och cheddar. En hemmaslagen bearnaisesås, kryddsmör och lite grönt.

Efterrätt:

Skulle jag bjuda på något så gillar jag faktiskt grillad banan. I folie. Med lite god choklad, sirap och hackade nötter. Det kan jag tänka mig. Gärna med lite fin vanlijglass till.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

 Vegetariskt var det ja. Där kom den frågan. Min livsinställning är att all vegetarisk mat blir lite bättre med en bit kött till. MEN, jag skulle vilja bli duktigare på det. Frukt och grönt i alla dess former så grillar jag mer än gärna men vill gärna ha något till. En grillad portabello fylld med färskost, cheddarost och lite örter är ju gott.

Vad är det konstigaste du har grillat?

 Oj. Tror väl inte att jag grillat något direkt konstigt. Jag har däremot inställningen att allt går att grilla så något konstigt blir det säkert. 

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

 Jag har gjort egen korv vid ett par tillfällen. Är grymt gott! En av de senaste jag gjorde innehöll egenmald färs med högrev, fläskkarré och bacon,Vitlök, finhackad gul lök, chiliflarn, körvel, tomatflarn, cayennepeppar och nitritsalt. Riktigt goda!

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

 Prova dig fram. Var inte rädd för att misslyckas och skulle du misslyckas prova igen. Allt man gör blir inte bra!

Vad är en ”rubbad kyckling”?

 Är den i livet fortfarande skulle jag gissa att den har någon form av sjukdom, är den reda för grillen så är där ett härligt lager med krydda som täcker hela skinnsidan. Jag brukar komplettera rubben med ett kryddsmör som trycks in under skinnet. Blir fint! När det kommer till att rubba kyckling brukar jag föredra en rubb med lite grövre struktur

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

 Trevligt sällskap och ett riktigt bra kryddsmör!

 Nu till snabb frågorna:

 Kol /gasol  Dom har fördelar båda två, men föredrar helt klart kol.

Öl/ vin 

Sommar /vintergrillning 

Per Morberg /Andreas Mathiasson

 Weber /Landmann

 Kött /Fisk

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *