En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Johan Kullberg

september 17th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då var det dags för en ny intervju i succéserien där jag intervjuar grill /bbq kändisar.

Denna veckan har turen kommit till den sköna Johan Kullberg, vem är då Johan?

14192532_10154550285346383_1738525658471206008_n

Hej, det är jag som är Johan Kullberg och  jag är 34 år och är hemmahörande Gråbo, en liten ”ort” i Lerum strax utanför Göteborg. Jag har en ganska skön familj, en sambo som inte gillar mat som är grillad och framförallt inte BBQ mat. Jag har tre barn, Bianca 6 år, Stella 4 år och Noah 2 år. Bianca är den enda i familjen förutom mig som gillar grillat, Stella äter inte kött och Noah äter inget som smakar något. Optimalt för en nörd som mig.

Du var med i FIR 2016 (Fästning i Rök) vad tycker du om detta evenemanget? Vad kan man göra bättre?

I årets upplaga av FIR så var jag med och grillade istället för som året innan stod som utställare. FIR har vuxit sig väldigt kraftigt om vi jämför årets upplaga med förra årets upplaga. Det var lite som att jämföra Gråbo med Hong Kong, ett stort muller av människor som gick i formationer och käkade gött och fotograferade. Arrangemanget var väl upplagt. Det kan slipas på det men det är inget jag i dagsläget skulle kunna säga att det skulle kunna göras bättre förutom små detaljer typ större kylförvaring och tre kloner av Martin Söderström som hade behövts. I det stora hela, hur häftigt är det inte att få spendera en natt inne på en fästning som är äldre än hela Nordamerikanska civilisationen och där sitta med mitt team, två gubbar som jag känt knappt ett år, dricka två öl och prata om olika träslag som gör olika saker med köttet, rökringar och hur gött det är med vissa typer av kött. Jag älskar det!

14365346_10154584718461383_1137420377_n

Är du med i något BBQ team, vad innebär det att vara med i ett sådant lag? Hur tränar ni mm? Hur har det gått för ert lag i de tävlingar som ni ställt upp i?

När det kommer till mitt team så är det Pirates BBQ Team och det är jag och tre gubbar till. Det startades av kapten Joakim Odehed från Uddevalla då han byggt ett slagskepp på 1,4 ton grill. Vi ställde upp i SM 2016 och det gick väl sådär, läs dåligt. Tyvärr så var inte SM en riktig tävling, den är under all kritik och jag tror att hade man lämnat in en kyckling från ICA hade man kommit först. Det var viktigare med att få snygga grillränder än en fantastiskt vällagad och välsmakande rätt som var proffsigt serverad. Det var lite vilda västern på SM med regler som bröts av allt och alla ansåg jag men då vet vi vart ribban ligger. Vi satsar på att vara med nästa år eventuellt men då vet vi också vad som gäller. De riktiga tävlingarna i år har varit KCBS tävlingarna. Först Smoke in the North in the North. Där träffade jag till att börja med en hel skopa med fantastiska människor. Jag hade en målsättning med den tävlingen: Snälla låt oss inte komma sist. Övriga laget kläckte att de här borde vi ha goda chanser att komma på bra placering. Jag vågade inte ens drömma om att komma på en hög placering. Målet var att inte komma sist. Vi kom näst sist. Så jag var nöjd, även om lite besviken.

Nästa tävling var veckan efter i Oslo, jag rannsakade mig själv och informerade övriga laget att jag tänkte göra en helomvändning. Jag har ansvarsområdet Brisket, så jag körde ”min grej” som jag experimenterade fram under veckan. Målet i Oslo satte jag över förra målet. Vi ska bli utropade som top 10 på någon gren och jag vill slå Thomas Frölish i någon gren, inte för att jag vill verka dum på något sätt, men han är den enda jag känner och har träffat personligen innan som faktiskt har otroligt många titlar. Att slå en Grand Champ på någon gren skulle stärka mitt ego. Vid prisutdelningen i Oslo så börjar dem med kyckling, inget där, sedan ribs, ingen placering där. Pork: Här hör jag Pirates BBQ Team ropas ut från scenen och där är vi bland top tio och det kändes så jävla skönt, gåshud. Det är något man inte kan förstå före man upplever det. Sista grenen, Brisket, som kom näst sist i Oslo i grenarna och gjorde att vi fick skitplacering i Göteborg. Plats 10, plats 9, plats 8, Pirates BBQ Team – ja det var en fjäder i hatten. Jag tänkte lite ”Håll käften alla ni som gnällt om att grillarna jag importerar från Kina är skräp och skit kol” lite för mig själv. När vi tittade sedan så slog jag flertalet ganska stora och välrenommerade namn med min brisket och då kände jag att det var så otroligt skön känsla.

14371911_10154585797911383_1356705374_n

Nu återupptar vi planerandet och fortsätter träning. När vi tränar så träffas vi, vi blandar fram kryddor som vi gillar och kommer överens om, sedan så tränar vi var och en på sitt håll. Sedan träffas vi och testkör. Det är ganska soft att vara med i ett lag för att då läcker inte hemligheterna ut och man kan fortfarande prata om dem. Man har öron som är nördar som man kan ringa och prata med om grill. Mina vanliga polare, de gillar käket men de förstår inte vad jag snackar om när jag vill få fram mer styrka som ska smyga fram efter ett par sekunder i en glaze för ett gäng ribs. Så laget fungerar som ett bra bollplank där vi hela tiden försöker köra över varandra och övertyga varandra om att det just Jag gillar är bäst. Sedan vika sig för att det är 3 mot 1 och tre är emot grillkrydda och jag ÄLSKAR grillkrydda.

Hur ser kommande tävlingar ut för ert lag?

 När det gäller kommande tävlingar så kommer vi ställa upp i tävlingar i Sverige Norge Danmark nästa år, är det någon i Finland så kanske vi drar dit. Men jag själv vill satsa på två tre stycken i Europa, Tony Stone är givet känns det som, ska bara få med övriga laget på detta.

14341894_10154585797411383_1418184886_n

Varför tror du grillning/bbq har ökat så mycket i Sverige?

Jag vet inte faktiskt, jag tror att de är så att alla män är pyromaner och gillar att elda, sen så är det så otroligt mycket mat på tv, bortsett från grillmästarna har du alla mästerkocksprogram, hela Sverige bakar, desertmästarna, detta i en kombination till att folk kollar på youtube och BBQ pitboys satte igång sin kanal så har det blivit lite av en återkommande trend. Trender kommer och trender går, men just grillning har ju utvecklats i den nya svängen. Det är fortfarande old school bbq på vissa men det är mycket nytt och krytt som pelletsgrillar, finurliga hjälpmedel och samtidigt så har medvetenheten i råvaror och tänket kring renhet av kött som inte är fullt med antibiotika mm. gjort att vi kanske går tillbaka till rötterna, alla förutom min älskade syster som fortfarande kokar kött, sedan marinerar och sedan rubbar och sen grillar. Grym på matlagning och grill, även om hon fuskar med kokning. Summan av kardemumman: De e gött med grillat…

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag har varit ute en hel del, jag har varit inhyrd griller för olika bolag, jag har kört bröllop, företagsfester, middagsbjudningar hemma hos folk men jag har också gjort en hel del i egen regi. Ett par företagskunder som vi lagar mat hos på events, det har varit två bröllop i egen regi och jag har ett bolag vid sidan om där jag bygger upp konceptet El Jefe, Chefen / Bossen på spanska. Jag vill i framtiden driva en restaurang, just nu är det mer en ambulerande verksamhet som rullar omkring från plats till plats, men ja, vi får väl se. Det är många faktorer. Det är allt från familj och barnen till bolaget jag driver som är min huvudsakliga sysselsättning. Jag vill hitta en kombination av dessa två, men hur vet jag inte ännu.

14375201_10154585766261383_17242456_o

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag gillar eld, jag gillar att laga mat. När vi flyttade till radhus fick jag en tunna från ÖoB man grillar korv på, det var svårt att få till allt så jag köpte mig en weber, billigaste jag kunde hitta. Där började jag experimentera och detta var drygt 5-6 år sedan. Jag har alltid varit duktig på matlagning och intresserad av kreationer inom mat, så det går ju lite hand i hand. Jag kände att BBQ var mer intressant än att stå och grilla grönsaker och oxfilé och jag gilla att utmana mig själv, så jag grillar ofta de billigaste jag kan få tag på, det kan vara grytbitar eller udda detaljer som är billiga, bara för att det är roligt att göra något grymt gött av grytbitar på grillen.

Vad gör dig till en duktig grillade?

Det är som jag skrev ovanför. Det som gör mig till en duktig kock framför grillen är att det spelar ingen roll vad du ger mig, varesig jag vet vilken detalj det är, från vilket djur det kommer, det kan vara en fryst köttbit i en påse som är svart och du frågar mig: kan du laga något magiskt av det här så är alltid svaret ja. Bara jag får tiden på mig. Dvs om det är fryst. Men det finns alltid något som är gott och jag får ofta associationer på vad jag vill göra. Det kan vara allt från att koka och grilla rödbetor  och göra röda zebrapotatisar till att alltid och då menar jag alltid få till rätt temperatur och rätt balans på smakerna, oavsett om det bara är citron och salt eller om det är 40 andra kryddor. Det kan åta som att jag spolat bort min ödmjukhet, men tvärt om. Jag är både ödmjuk och lyhörd, samtidigt som jag är självsäkrare än många. Hur många kan stå upp och säga att de grillade lammbog på FIR och använde grillkrydda för att krydda och folk kom tillbaka 2-3 gånger och tog mer för det var, jag citerar ”Det godaste de hade ätit på hela dagen”

14365310_10154584718521383_1955130421_n

Hur ofta grillar du?

Det beror lite på. Att tända grillen efter man har stått med Drevhage och CO och grillat ett par hundra burgare är inte så lockande. Men nu, när jag inte har några uppdrag så grillar jag nog 2-4 gånger i veckan. Det nya samarbetet med Skogens och Grillkol.se gör också att jag måste grilla, testa nytt, för det ska skrivas ett recept och göras en blogg i veckan nästan. Så det känns bra.

14315621_10154585766336383_396612036_o

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Klart jag har. Det ä rom jag säger, man får anpassa sig efter de medel man har och det som gör en bra grillare är att vara uppfinningsrik och tänka till Jag menar, man kör inte hel kyckling på en sån utan man kör lite goda korvar, lite karré och sånt som går rätt fort. Jag har en gång kört en entrecote på 4 cm på en engångsgrill, fast då hade jag två stycken, en blev lock, innehållet flyttade jag över till den andra. Det funkade, det blev bra, jag körde indirekt reverse sear och det var helt okej, lite äcklig bismak av tändvätskan som inte hann brinna bort. Dock håller jag tändvätska högt, jag tänder ganska ofta alla mina plåtgrillar med tändvätska. Inte mina keramiska dock.  Mer tändvätska åt folket.

Vad lägger du helst på grillen?

Det är svårt, det beror på vilken dag det är och vilket humör jag är på, men om jag ska välja en sak som jag lägger på så är det flap meat, som jag grillar till stekgraden rare, lägger i en bunke, låter blodet rinna väck, snabbt på grillen igen när blodet är väck för att värma på, ner i bunken, på med en röra jag gör på persilja, salt, vitlök, smör, olja, chili, rödlök och äppelcidervinäger, viftar runt, äter med händerna, ur bunken, låter ingen annan smaka.

14365265_10154585800851383_147986295_n

Hur många grillar har du hemma?

Jag har, ett rökskåp jag köpte i Kina för 14 dollar som gör jobbet, rostigt och jävligt men det funkar. Jag har en weber 96″, två landman tunnor, en grill för att grilla grillspett endast och en Landmann gasolgrill som står uppackad i garaget. Sen har jag en stor Kamado, Big Fat Jerry, den vi tävlar med samt som jag importerar själv. Jag har en mindre kamado 22″ som heter Big black Berry som jag också importerat själv och sist men inte minst så har jag min och min dotters lilla mini 12″ kamado som vi har med oss när vi åker iväg. Det är det jag har hemma. På jobbet har jag ställt en grill också för att det inte ska gnällas hemma. Nu har jag beställt en Pellets Grill som vi ska börja sälja också, Sealock LazyBoy 1.0 kallar jag den.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Det är lätt. Oavsett om du köper den från en saluhall eller från Ica färdigmarinerad så gör du den indirekt tills den är 89 grader. Injicera den med äppeljuice innan och låt den ligga i en halv centimeter juice hela tiden. När den är där, grilla på så den får yta. De e bra gött.

14359814_10154585755861383_236855899_o

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Idol, det är enkelt, jag har två, en person jag följer och imponeras av som jag tar till mig från är Francis Mallman, han ligger väl bakom många av mina tankar om tid, kött, kärlek. Han är helt fantastisk den mannen. En annan väldigt stor inspiratör är min vän Johnnie Lippens. Det finns många duktiga människor där ute, men den här mannen han kan man rådfråga när det gäller allt. Han har alltid tid och tar sig alltid tid och förklarar, berättar och hjälper till.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Förutsatt att ungarna har tänder och gillar allt så hade jag nog börjat med en förrätt på rökta musslor och grillad pilgrimsmussla. Till varmrätt hade jag nog kört kullbergs svar på Surf & Turf. Små spett med marulk, lax och havskatt på som rökts och placeras på serveringsfat varannat med flap meat med min dressing på. Till detta krossad potatis, kokt potatis som jag pressar med handen så den blir platt, grillar den hårt så den får yta och blir stel, sedan på med en klick av röran som jag gör på parmesan, smör, vitlök och chili. Mäkta gött ihop med en vispad creme fraiche som jag vispar med sockerdricka 1 dl sockerdricka på 3 dl creme fraiche, lite salt för avsmakning. Passar både kött och fisk och är väldigt gott. Dessert, äppelpaj rökt med äpple – klassisk dessert på grillen.

14371947_10154585801681383_1817332878_n

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Jag körde en månad vegetarian. Felet folk gör är att de sätter upp händerna och säger nej nej, de går inte.

Jag säger bara OUMPH! och sen är det slutdiskuterat. Det ersätter kött fantastiskt bra. När de gälle grönt på grillen så kör jag mycket grönsaker. En favorit är portabello, enkelt men ack så gott.

Vegetarian eller vegan taco Recept

Santa maria Tortillia – vegan

Salsa – vegan

Rök och grilla paprika, tomat, rödlök. Hacka till små fina bitar. Ta ej bort tomatkärnor.

Pressad vitlök, lite spansk peppar efter smak och olivolja och salt, blanda, klart. vegan

Oumph – Vegan eller portabello som grillats med smör i – vegetarian.

Marinerade gurkstavar, 0,5 cm stora, full längd typ 4 cm, lägg i soya och dra några stänk tabasco.

Låt ligga 20 minuter, häll av, lägg på tacon.

Toppa med guaccamole, – vegan.

Bästa grillat man kan bjuda på när det kommer vegetarianer och veganer. För oss som äter kött,

byt ut till kött bara. eller så kör veg ni andra också för det är rikligt gott.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Grytbitar måste vara konstigaste, de blev bra, men bortsett från de, inget är konstigt att grilla. Folk tycker det är konstigt när ja grillar äppelpaj. Men de e ju gött.

14349181_10154585801286383_457328629_n

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag har gjort korv en gång, de blev väldigt gott, vildsvins salsicha. receptet minns jag inte, jag googlade faktiskt salsicha och sedan ökade jag med allt som jag gillade, malde ihop kryddor och färs och hade en herrans massa rödvin i, var riktigt gött.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig

Kan inte ge något annat råd än att våga testa saker, chansa, var inte rädd för att behöva kasta kött bara för att du vill testa något. Det finns ingen grillade som är sämre än mig, vi är alla jämlika. Det handlar bara om att våga.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En galen fegis rent spontant. Men i grillsammanhang tänker jag att du vill att jag säger en kyckling som man kryddat genom att gnida in den i krydda. I mitt fall alltid grillkrydda.

14329304_10154585766221383_31823703_o

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol – helst kol, de beror dock på vad man ska grilla.

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning – sommar är ju skönast men vintern har något magiskt över sig, så vi säger sommar

Per Morberg /Andreas Mathiasson – Jag vill gå utanför boxen och saga Edward Bloom, för han är så äckligt bra. Men måste jag svara så tar jag Per Morberg för han är så äckligt äcklig och rå.

Weber /Landmann – Den som betalar mest, men rent krass, hellre Landmann. Grillen gör inte maten, det är so matt jämföra visp I plast eller stål, båda gör jobbet, det är Jag som skapar maten.

Kött / Fisk – Kött, eller fisk, eller Surf  & Turf får det  bli på den frågan. 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *