En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Johan Nicklasson

oktober 7th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Dags igen för ännu en grillpersonlighet att medverka i min intervjuserie.

Johan Nicklasson är den som grillats med mina frågor denna veckan, vem är då Johan?

Namn: Johan Nicklasson

Ålder: 37

Civilstånd: Singel. Inga barn.

Bor i Kalmar kommun, 3,5 mil utanför Kalmar i ett samhälle som heter Påryd.

Jobbar som butikspersonal på Djurkompaniet i Kalmar.

Har tidigare jobbat som svetsare och inom träindustri.

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

 Intresse förutom grill/bbq är ”vanlig matlagning”. Framför allt husmanskost. Är även mycket intresserad av motorsport. Rally och motocross är jag ganska involverad i. Fick även äran att resa runt en del i Europa som mekaniker i ett Prostockteam i dragracing-EM (2001-2007)

Även djur är ju ett stort intresse, så klart. Hade en Rottweilerhane, som tyvärr bara blev 8,5 år. Akvarium har jag haft ett gäng. Nu har jag ”bara” en katt. Norsk skog katt. 

Hur uppkom ditt grillintresse?

 Grillat har jag gjort i många år. Men mitt intresse för Low & slow, bbq började väl egentligen med att jag byggde en rejäl varmrök, strax efter jag köpte mitt hus 2003. Var väl mest bara ren varmrökning först. Sen hittade jag facebookgrupper mer inriktade på bbq, som väckte mitt intresse för det.

Poängterar att jag inte är nåt proffs alls. Bara en glad amatör. Men jag gillar att experimentera. Nån gång ibland lyckas jag riktigt bra.

 Vilket är ditt bästa grillminne?

Det får nog bli en nyårsafton för kanske 3-4 år sen. Grillade renfilé, reversed sear, som serverades med bla hällstekt rösti, frästa kantareller och en reduktion av Amaronevin med blåbär och lingon. med Västerbottensostflarn till. Var säkert fler grejer. Kommer i alla fall ihåg att det var svinkallt och att jag blev ”blästrad” av snö/hagel under tiden jag grillade. Men gott blev det.

 Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Framtidsplaner inom grill & bbq vet jag inte i dagsläget. Blir anlitad till olika evenemang i bland, och tycker det är grymt roligt. Men mitt fasta jobb som även innefattar helgjobb måste ju såklart gå före.

Är du med i något BBQ lag?

Tiden räcker inte till dessvärre.

 Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Inspiration hämtar jag ofta av vanlig, hederlig husmanskost, som man kan göra en extra ”twist” av med hjälp av rök och grill.

 Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

Nej. Jag var inte med på fir 2017. Kom inte loss från jobbet.

 Vad gör dig till en duktig grillare?

 Vet inte om jag är så duktig? Som sagt, glad amatör ?

Men jag försöker hitta bra råvaror. Gillar utmaningar. Tycker det är roligt att försöka få bra resultat med udda/sämre styckdetaljer. Alla kan ju lyckas med en filé. Framför allt! Låt grillningen ta tid. Stressa fram bra grillat är aldrig en bra idé.

 Hur ofta grillar du?

 Grillar just nu ganska lite. 2-3 ggr i veckan.

 Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Oja! Denniskorv på engångsgrill kan vara helt outstanding när hungerdöden närmar sig. Särskilt om man legat och grävt under en Jeep nerkörd i ett ”dynghål” i timmar.

Men jag har även lyckats få till enstaka helt ok Caj´p-marinerad karrékotlett också i ungefär samma situation.

Vad lägger du helst på grillen?

 Lägger helst en fet entrecote eller njurtapp på grillen.

Hur många grillar har du hemma?

 Jag har i dagsläget 3 Weber. 2st 57:or och 1 Smokey Joe. Sen har jag en grill från Roths rostfria grillar (Som är kungen i grillparken)

 Hur lycka man med flintastek på grillen?

Flintan är klurig! Bra rubb. Svinhett på grillen 5-7min per sida. Sen vila i slaktarpapper 5 min. Skär upp i 5mm strimlor. På med ett kryddsmör (tex vitlök/persilja) Wrappa med papper igen och låt vila 10 min till.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Förlegat tänk helt enkelt! Har alltid varit så. Skittråkig!. Vi ser ju massor av duktiga kvinnor kliva fram nu och visar vad skåpet ska stå! Det välkomnar jag, samtidigt som jag förundras, och förfäras över att det inte har skett tidigare!

Vilken är din stora idol inom grill /bbq? 

Idol har jag väl ingen speciell. Däremot flera inspiratörer. BBQ pit boys, Jonas Cramby.

Sen har jag vänner som Mathias ”Guzen” Gustavsson Christian Nordahl, Anders Lejonbjörn och självklart Sveriges kung av kryddor och rubs, Michael ”Zigge” Sigurdsson. Bara för att nämna några. Så klart Mr FIR Martin Söderström!

Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

Dålig koll faktiskt. -17 är ju snart till enda. Men hoppas att fler grillade fisk. Det är ju så gott! Är tyvärr själv dålig på det. Bättring 2018 ?

 Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Rotfrukter gillar jag att grilla. Recept har jag inget. Men kokta rödbetor, palsternacka, kålrot, med finhackad rödlök och pressad vitlök. Salt och peppar. 2 msk äkta smör. I foliepaket.

 Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Till dig och din familj hade jag grillat min ”Paradrätt” Reversed renfile med rödvinssås med lingon och blåbär. Se ovan ?

Löjromstoast som förrätt, och en grillad kladdkaka till efterrätt.

Vad är det konstigaste du har grillat?

 Det får nog bli när jag provade grilla brax. Oväntat gott faktiskt.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

 Gör alltid egna isterband till jul. Torkar hälften och röker resten. Japp, det finns recept.  Annan korv, med lyckat recept har jag inget att presentera tyvärr. Men provat har jag 😉

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Stirra er inte blinda på svindyra keramiska grillar, etc till en början. Köp en schysst klotgrill, för att se om det är nåt för er att fortsätta med. Tillåt dig att misslyckas utan att bli ”nerslagen” Jag har experimenterat i många år. Men jag är fortfarande verkligen inget proffs. Finns ingen som blir fullärd. Alla har olika förutsättningar. Jag har inte själv möjlighet att köpa värsta sortens utrustning. Jag får jobba med det plånboken tillåter, och göra det bästa av det.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Det finns massor av olika kryddblandningar att använda.

För egen del föredrar jag att lägga hel kyckling i saltlag (brine) 1 dygn innan grillning. Efter saltlag. Låt kycklingen droppa av. Ta valda favoritkryddor och massera in i kycklingens skin (rubba) Gör med fördel även ett kryddsmör och peta in under skinnet på kycklingen.

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

Grillade rotfrukter med bra fetaost smulad över.

 Nu snabb frågor:

Kol/Gasol

 Öl/Vin

 Sommar/vintergrillning: ???????? Grillar året runt ju ?

 Per Morberg /Andreas Mathiasson Såklart Andreas.

 Landmann/ Weber

 Kött /Fisk 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *