En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Johan Nilsson

december 23rd, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Det var ett tag sedan det kom ut en intervju men här kommer en rykande färsk intervju med Johan Nilsson. Jag tar ett uppehåll med intervjuerna fram till nästa år. Tack alla som läst och gillat intervjuerna, jag tar gärna emot tips på både nya personer och kanske lite nya frågor som jag kan ställa. Skicka PM på Facebook eller maila mig på jens@Svendsens.se

Jag vill önska er alla grillvänner och ni vanliga vänner en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Vem är då Johan Nilsson?

Jag heter Johan Nilsson och är 48 år, bor utanför Eskilstuna i ett litet samhälle som heter Kjula tillsammans med min underbara sambo Carina, min son Charlie och 3 bonusbarn Mikaela, Pontus och Filip, två katter och en hund.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Är väl uppväxt med kremerade fläskkotletter som min pappa körde på någon enklare kolgrill, han var ingen större stjärna på matlagning över lag ?

Sen när jag flyttade hemifrån för andra gången köpte jag en billig kolgrill som jag använde på balkongen vid några tillfällen med varierat resultat. När man senare i livet flyttade till hus blev det mer grillande på enklare kolgrillar. Några år senare investerade jag i en Weber 57 och då började intresset för BBQ i och med att man förstod att locket inte bara var ett regnskydd. Grillparken utökades senare med en WSM och då började man köra mer och mer BBQ. Insåg till slut att det fanns grillar som var än bättre för BBQ. Fastnade för Keramiska kamadogrillar som verkade enklare att hålla jämn temperatur på än WSM i plåt. Läste på väldigt noggrant vad som fanns på marknaden och dess olika egenskaper och efter ha kollat runt och klämt på olika fabrikat fastnade jag tillslut för en keramisk grill som var svart och oval (Primo XL400). En helt ny värld öppnade sig och intresset för grill och BBQ växte enormt. Min sambo Carina och jag har överlag ett genuint intresse för mat och under de senaste åren har även hon fått ett stort intresse för grill och BBQ. 2015 gick jag domarutbildning för KCBS (Världens största organisation för BBQ) hos Flaming Pig. Ett år senare gick även Carina samma domarutbildning.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Det som ligger närmast till hands är World BBQ Championship Irland oktober 2017, det var ett otroligt grillminne som jag kommer att leva länge på.

Var du och besökte FIR2016? Vad tyckte du om eventet? Kommer du att besöka FIR2017?

Jag och min sambo besökte FIR första gången 2016, ett mycket trevligt event med många likasinnade ”Grillnördar

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

År 2016 blev jag tillfrågad ifall jag ville vara med och tävla på Smoke In The North med ett lag som heter Broken Ribs BBQ och där är jag fortfarande kvar. De medlemmar som varit med i laget har varit lite olika genom åren, men på senaste tävlingen var det följande uppställning, förutom jag själv, min sambo Carina, Rojne Eriksson, Didrik Eriksson, Johan Sundkvist och Ville Nehrenheim.

Hur går det för er?

Det har gått bra för Broken Ribs BBQ genom åren.

2015 svenska och nordiska mästare i Ribs

2016 tog vi en 4:e plats i Bacon Awesomness KCBS tävlingen Smoke in the North

2017 en 2:a plats i Bog och en 4:e plats i Lax på SM

2017 en 11:e plats av 91 lag från hela världen på World BBQ Championship Irland nu i oktober. Dessutom bästa Svenska -och Nordiska lag, grymt stolt över det vi presterade där. Vi är väldigt jämna och får bra poäng, så lite mer träning och fintrimning så ska vi förhoppningsvis vara i topp sen.

Varför tror du att det är flest män som står vid grillen? Hur skall det bli mer kvinnor som tar sig ut till grillen?

Tror att det är en gammal tradition att vi män ska stå vid grillen oavsett vem som i normala fall tillagar den mesta maten hemma. Tycker mig se att trenden håller på att ändras, fler och fler kvinnor grillar mer nu och det märks även på tävlingar att de flesta tävlingslagen har kvinnliga medlemmar nu.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Jag och Carina är som sagt matintresserade över lag och vågar prova mycket nytt hela tiden både i vardagen och under tävling.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Vill prova nya saker hela tiden, en stor nyfikenhet. Ett stort tålamod och vågar göra fel ibland.

Hur ofta grillar du?

Vi grillar 2-7 dagar i veckan året om. Kanske mer under höst, vinter och vår.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Det var nog väldigt länge sedan jag använde en engångsgrill, fast världen verkar tro att det är just engångsgrillar vi svenskar grillar på enligt dokumentären Steak Revulution ?

Vad lägger du helst på grillen?

Lägger nog helst en bra köttbit på grillen, gärna en entrecote som hängmörats länge av god kvalitet.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Har ett mål med mitt tävlande, det är att bli inbjuden att deltaga på världens största och mest prestigefyllda BBQ tävling ”The Jack” Lynchburg, USA. Sen finns det en massa idéer kring att lära lokalbefolkningen kring Eskilstuna vad riktig BBQ är för något.

Hur många grillar har du hemma?

Oj, det var en svår fråga. Finns en hel del grillar av olika de slag är hemma. Men det kommer att bli fler…

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Det var nog väldigt länge sedan jag körde en Flinta hemma, kanske är dags att prova igen.

Skulle för det första köpa en Flintastek som inte är färdigmarinerad och gärna av bra kvalitet och krydda upp den med en egen rubb. Köra den indirekt, låta den vila och sist bränna på en yta på ett hett galler.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Det finns många duktiga personer inom grill och BBQ, för att nämna några som inspirerat mig genom åren så är det följande. Myron Mixon, Aron Franklin, Jonas Borssén, Diva Q, Moe Cason, Tuffy Stone med flera.

Vad tror du kommer att bli 2018 år grilltrend?

Tror att det kommer att bli mer och mer vegetariskt, grönsaker och frukt mm både som huvudråvara eller som sidorätt.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Då skulle vi börja med grillade havskräftor med vitlöks -och citronsmör och grillade ostron med lite hetta, toppade med parmesan som förrätt.

Till varmrätt blir det ett rejält köttstycke, en hängmörad Tomahawk som serveras med Hasselback potatis som körts på grillen, lite grillade grönsaker och en hemslungad bea.

Är ingen efterrättskille och vi är oftast så mätta efter förrätt och huvudrätt att vi inte orkar någon efterrätt. Men en pecannötspaj gjord på grillen är ju gott!

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Det är sällan vi gör något helvegetariskt på grillen, oftast blir det lite grillade grönsaker som sidorätt eller grillade grönsaker som man blandar ner i en sallad. Det händer att vi ibland gör vegetarisk pizza, senast gjorde vi en med tunt hyvlad jordärtskocka, kastanjechampinjon, stor kapris som toppades med västerbottenost.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Har provat mycket saker på grillen, men inget direkt konstigt. Allt som görs i ugn eller stekpanna, kan likväl tillagas på grillen.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Har gjort lite olika korvar, allt från Chorizo med jalapeno, ölsnackkorv till Prinskorv. Det fick bli en batch prinskorv till julbordet, blev väldigt goda förra gången.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Ha tålamod och våga prova att tillaga nya saker på grillen. Använd bra råvaror. Umgås med likasinnade personer som gillar att grilla och lär av varandra, finns många forum på nätet där man kan hämta inspiration.

Har du något Instagram konto o vad heter du isåfall?

Finns på Instagram under @expertjohan och BBQ laget under @broken_ribs_bbq

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En galen kyckling som rymt från grillen?

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol       Skulle säga kol och pellets

Öl/ vin             Både öl och vin, beror på vad man äter.

Sommar /vintergrillning     Grillar året runt, alla årstider har sin charm, men höst och vinter är bra årstider för kallrökning.

Per Morberg /Andreas Mathiasson            Svårt att säga, har inget emot någon av dessa personer. Men den som kan grilla bäst vore väl Andreas Mathiasson.

Weber /Landmann                Har och har haft bägge fabrikaten och skulle istället säga Primo och Traeger

Kött /Fisk       Gillar fisk, men skulle nog säga att en bra köttbit tilltalar min gom bättre.

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *