Här kommer en ny intervju med Johan Pettersson, har ni förslag på personer som skulle vara intressanta att få läsa om, maila mig. jens@Svendsens.se
Vem är då Johan?
En glad och galen prick på 40 år som bor med sin underbara fru Sara och fyra barn (Filippa 17,Moa 16,Wilgot 10,Charlie 7) i ett hus på landet utanför Köping.
Hur uppkom ditt grillintresse?
Det var i våras när jag fick kontakt med Johnnie Lippens angående rökspån. Visste inte att man hade det på grillen innan.
Vilket är ditt bästa grillminne?
Som barn när jag fiskade små abborrar med min far och grillade dom direkt över öppen eld.
Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?
Försöka bli betydligt bättre än jag är idag den glada amatör jag är och försöka ta fram det ultimata röktillbehöret.
Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?
Är med i Team FIR-E
Bobby Boban Winther (lagkapten)
Ami Winther
Peter Mårtensson
Camilla Karlsson
Johnnie Lippens
Hur går det för er?
Teamet vann kyckling kategorin och blev femma totalt på SM. Och i oktober åker vi till Irland på VM.
Hur hittar du inspiration till det du grillar?
Tittar på bilder från Teamet och andra och försöker få till det, och ibland lyckas jag faktiskt!
Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?
Nej, har aldrig varit där men det verkar riktigt intressant. I år finns det nog inte tid men ska försöka nästa år.
Vad gör dig till en duktig grillare?
Kan inte säga att jag är duktig men man ska inte vara rädd för att prova. Någon gång så lyckas man ju.
Hur ofta grillar du?
Har aldrig grillat så mycket som jag gör nu, det blir ca 3-4 gånger i veckan.
Du har kommit på den geniala idén att smaksätta chunks, hur uppkom ide´n?
Blev trött på allt tjat om whisky tunnor och tjurskallig som man är tyckte jag att det där kan jag göra bättre. Jag gillar utmaningar och är lite för envis för mitt eget bästa. Ibland får man en idé som man bara måste testa oavsett tid på dygnet.
Vilka smaker har du tagit fram?
Har provat flertalet med olika resultat men mycket prover återstår.
Vilken är den populäraste smaken?
Som sagt mycket prover återstår så framtiden får utvisa det.
Hur ser framtiden ut för ditt projekt?
Det är en hobby att bygga maskiner och hugga fram rökspån och jag vill nog försöka hålla det så, har avböjt vissa företag då det blir för industriellt. Chunksen har jag nyss börjat med så jag håller på att skissa på en maskin till dessa. Har även provat att pressa egna puckar till Bradleyn jag har, röker framför allt räkor och ost.
Alla maskiner jag har, flistugg, trummsikt, transportband, har jag byggt från grunden.
Sedan gäller det att hålla kvaliteten på spånet dvs använda endast rent kärnvirke och att trädet inte har sugit i sig något konstigt, ett äpple träd jag högg luktade illa, det låg en återvinning inte långt ifrån trädet och det måste ha gått en vattenåder i närheten så det blev kasserat.
Hur kan man köpa dessa?
Chunksen är idag exklusivt för Team FIR-E.
Efter VM i oktober så får vi se om de kommer ut på marknaden. (men de blir inte billiga)
Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
Grilla korv och hamburgare ute i pulka backen med familjen är ju helt underbart.
Vad lägger du helst på grillen?
Kött och helst fläsk är jag svag för.
Hur många grillar har du hemma?
Haha 2st faktiskt, båda från ÖB. ?
Hur lycka man med flintastek på grillen?
Har fått tips om att inte grilla så hårt som man alltid har gjort, lägre temp och längre tid så blir våra bättre tycker jag.
Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?
Har inte en aning, här hemma är det oftast frugan som grillar, men jag försöker mer och mer.
Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Oj? Måste nog säga Team FIR-E då det är dom som fått mig att testa det mesta jag gjort.
Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?
Är sån nybörjare på grillen så jag har inte en susning.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Där hade jag varit tvungen att ta en livlina och låta min fru ta den ordern.
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Har provat att grilla kålhuvud som man skär i ett rutmönster och lägger i smör och de kryddor man tycker om och lindar in det i folie, sen på grillen, men har lärt mig att inte snåla med kryddorna.
Vad är det konstigaste du har grillat?
Måste vara bröd pinnar in lindade i chili bacon, grymt tilltugg.
Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Har aldrig testat själv men har ätit hemmagjord chili, bacon, ost korv som var riktigt god.
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Inte så svårt i och för sig men kör på, lär av misstagen (det omöjliga tar bara lite längre tid!!!)
Vad är en ”rubbad kyckling”?
Hade du frågat mig det för ett år sedan så hade jag inte kunnat svara, en kyckling man gnidigt in kryddor i. Hoppas jag hade rätt nu.
Nu till snabb frågorna:
Kol /gasol.
Öl/ vin. Dricker tyvärr inget av det, får lägga till Coca-Cola
Sommar /vintergrillning. Både och.
Per Morberg /Andreas Mathiasson Måste säga Per då jag inte känner till den andra. (sorry)
Weber /Landman. Ingen tyvärr, bygger hellre själv.
Kött /Fisk.
Den 6 juli 2017 11:12 skrev ”Svendsen, Jens” <jens.svendsen@ltblekinge.se>:
Leave a Reply