En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Jonas Andersson

juli 2nd, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Efter en veckas uppehåll i intervjuserien är det dags igen för en ny intervju, denna gången är det Jonas Andersson som fått äran att svara på mina frågor.

Vem är då Jonas?

jonas

Mitt namn är Jonas Andersson är 41 år och bor i ett hus i Onsala. Jag är född i en liten ort som heter Färjestaden som ligger på Öland, och flyttade till Kalmar vid 18 års ålder. Bor sedan 9år tillbaka med min sambo Malin och vår älskade Rottweiler tik Zera.
Började mitt arbetsliv på McDonalds, och blev kvar där i 14-15 år då jag även drev det i 10 år. Efter Mcd så köpte jag en krog och drev den i nästan 3 år innan jag sålde den. Har sedan 7 år tillbaka jobbat med Telekom och hemelektronik, där jag har ansvarat för att genomföra förändrings processer och bygga upp stora organisationer för dessa företag. Har även jobbat med att köpa och sälja aktier en del. Börjar ett nytt jobb den 1/8 som Channel Sales Manager på F-secure. Sen så startar jag även ett nytt bolag denna veckan, då jag och Malin ska öppna en restaurang med Mexicans inspirerat tema på Frölunda Torg. Restaurangen skall heta Zocalo som jag öppnar under slutat av september eller början av oktober, i Frölunda Torg. En dröm vi tillsammans har haft under en längre tid, som nu äntligen blir till verklighet.  Startade 2015 BBQ-Kungen tillsammans med en vän, sen så är jag med i BBQ laget Team FIR’E och äger sidan Love BBQ på FB.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag har sedan 4-5 års ålder varit nyfiken och inspirerad av just mat, var alltid med min Mamma och kollade, och sedan försökte jag laga själv. Sen så har det bara vuxit fram, mer och mer med just kunskap av råvaror, olika smaker osv.. Har även alltid gillat Eld och rök, det är något speciellt med det ju. Mitt grillintresse började för ca 10 år sedan, då jag köpte min första gasol grill. Gick sedan över till kol grill för ca 8 år sedan, och kommer nog alltid bara grilla med kol/briketter eller ved framledes.

 

grill

Vad gör dig till en duktig grillare?

Om jag är en duktig grillers får nog andra svara på.. Men jag försöker alltid göra mitt bästa vid grillarna. Jag har kunskapen av råvaror, hitta smaker, temperaturer osv. Det är viktigt med att ha bra kol, bra råvaror att jobba med, rätt RUB till just den råvaran, låt råvarorna ta sin TID på grillen, har koll på temperaturer, sen låt enkelheten träda fram i rätterna. Blanda inte mer än 3-5 olika smaker på samma tallrik, utan låt råvarorna smaka just den råvaran. Jag är en BBQ kille, och älskar Low and Slow, då myser jag som bäst..

Vad lägger du helst på grillen?

Brisket, bog, Flap, Entrecote, sidfläsk, Shortribs, kamben, skaldjur av olika slag. Jag älskar grillar just gris kött.

Hur många grillar har du hemma?

Jag har 3st keramik grillar av märket Primo XL 400, 1st weber 57:a, 1st PanGourmet, Sen så får vi inte glömma bort min älskade Ofyr..

seabream

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Knåda in en god RUB (tex: kummin, paprikapulver, timjan, salvia, svartpeppar, salt, vitlökspulver) skåra fettkappan så den inte kupar sig vid grillningen sen. Vacca in den och låt den ligga i kylen i 48/h. Ta fram den och låt ligga i minst 1/h. Grilla flintan på hög värme samt direkt grillning. 2-3 min sen vänd på köttet och gör om detta 2ggr. Sen låt den ligga på indirekt värme tills en innetemp på 69-70 grader. Låt den vila I 12-15 min och sen tranchera upp den i tunna skivor. Vid servering strö på lite extra salt och grillad citron saft.

Du brukar hjälpa till Johan Drevhage o Andreas Mathiasson, hur uppkom ert samarbete?

Ja det stämmer. Det började väl nog med att jag hjälpte till en gång på deras lunch som dom har på bunkern i Mölnlycke varje tisdag. Det klickade till mellan oss, och så har det bara rullat på! Vi gillar helt enkelt varandra och har ett stort förtroende mellan oss!

grill2

Hur är det att jobba med dem? Berätta något roligt som hänt.

Det är helt fantastiskt kul, både Andreas & Johan är bara helt underbara Goa killar, det händer saker hela tiden med högt tempo vilket jag gillar. För några helger sedan var vi på grillmässan i Kungsträdgården, vi riggade upp på en jätte yta och vi var 10st i Teamet. Det går inte att beskriva i text vilket härligt Team vi är, vi hjälper varandra, har jävligt kul och alla är så mysiga och fulla med kärlek och värme. Helt enkelt bara helt underbart!
Och som jag skrev ovan så händer det alltid något kul och utmanande. Kan berätta en händelser som hände för några veckor sedan, och Johan Drevhage denna får du fan bjuda på….

Vi hade som vanligt kört tisdags lunchen i bunkern, och jag håller på att rigga ner. Klockan är nu 14.45 och då ser jag Johan komma springande med bar överkropp och byxorna halv nerdragna och han bara skakar i hela sin kropp så jag trodde att han skulle få hjärtinfarkt. Och sen skriker Johan till mig… JONAS, JAG HAR GLÖMT ETT GIGG JOBB….. Det tog några sekunder innan jag hajade till och skrek tillbaka, Va Fan Menar Du??? Johan säger: Jonas jag dör nu, jag har fan glömt bort ett burgare gigg som vi ska ha… Ska serveras för 60 personer kl: 16.00… och då är det dryga 3 mil dit ska ni vet… Så vi springer in med det sista som står kvar efter lunchen, och springer in och börja lassa ett nytt släp med allt vi ska ha med oss. En tjej, fick åka snabbt som tusan och handla lite råvaror eftersom lunchen var grymt bra. In med allt och blåsa på med Modeskeppet och ett släp. Vi kom fram till kunden kl:15.45 och riggar upp allt fort som tusan,   Tända upp Rancharna och bara börja grilla. Kl:16.08 så hade vi 8st burgare klara och kunde börja leverera till kunden. Allt gick så grymt bra och vi löste situationen galant. Då känner man Stolthet och visar i handling vilket Team vi är tillsammans..

ribs

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Ett trist men ärligt svar, jag har faktiskt ingen idol, utan för mig handlar grillning/BBQ om passion, gemenskap, kärlek, få energi.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Som förrätt: Grillad hummer i ett gött örtsmör med en örtcreme till.
Varmrätt: Brisket med grillad Polenta, och grillade körsbärstomater rullande med bacon med smak av cayennepeppar med en ljummen sallad till.
Dessert: Hel Grillad ananas som är körd på rotisseri med honung, chili, salt och en hemma gjord Cocos glass.

Ostron

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetarianskt, har du något förslag på recept?

Det lägger jag inte tid av mitt liv på:) skulle vara isåfall en god korv av massa olika svampar och lök..

Vilka briketter använder du oftast?

Inget alls, använder bara kol eller ved.. Om jag använder briketter så blir det Cocos briketterna för dom är bäst.

lax

Vad är det konstigaste du har grillat?

Kohuvud, var ingen höjdare eller framgång kan jag meddela.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Har testat massa olika, men är inte så imponerad av min insats eller resultat än, så jag får återkomma med receptet när jag känner mig stolt..!!

kött2

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Bra Förberedelser, använd bra råvaror, ha all utrustning, rätta kryddorna, hitta rätt balans mellan sötma, styrka, sälta och salta mer än vad du tror och man måste ha TÅLAMOD med TIDEN.. Det går inte att fuska här…

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Du knådar in massa goa torkade kryddor

Hur lyckas man med ”Dennis korvar” på grillen?

Inget jag grillar….

kött

Går det att grilla på en engångsgrill?

Engångsgrill…. det bort inte få säljas för tusan, vilket skräp

Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?

Helt klart Ofyr

kyckling

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Helt klart kol 

Öl/ vin Båda

Sommar /vintergrillning

Johan Drevhage /Andreas Mathiasson Kan inte välja, jag älskar dom båda

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *