En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Jonas Svanberg

februari 4th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju | Okategoriserade

Nästa person ut i intervjuserien är en ”Svensson grillare” och denna vecka är det Jonas Svanberg som grillats med mina frågor.

Vem är då Jonas?

Jag heter Jonas Svanberg 35 år, bor i Gislaved i typ radhus med Fru och två barn. Uppväxt i Norrahammar utanför Jkpg och familjen flyttade ner till Mammas familjehem -94 till Karaby. Arbetar till vardags som Alltiallo/Truckförare medans frun är nyutbildad sjuksköterska.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Det växte fram, mor och far har en stuga som vi alltid åkte till på somrarna. Fadern grillade mycket Flintastek med pommes och hemgjord vitlökssås. Familjen har väl alltid gillat att laga mat från grunden ändå. Efter jag flyttade hemifrån och träffade min blivande fru. så skaffade vi gasolgrill (Landmann) de byttes lite då och då men det var vardagsgrillande. Mer seriöst blev det för 5-6år sen i samband med husköp. Köpte först en lite dyrare ”rusta” grill och sen en Weber 57. Då började intresset bli starkare.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Det måste vara i mor och fars stuga. Grill. kompisar och gott att dricka.

Är du med i något BBQ lag?

Nope

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Började med Weberklubben, det var en kille som heter Björn Johansson som sedermera startade BBQLovers. Sen har FB och Instagram gjort att man hittat nya inspirationskällor.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Läser en del om det är nya detaljer, så kapar man de värsta misstagen som de andra gjort. Sen tålamod och viljan att göra bra mat. Dock är devisen att ibland blir det bra och ibland dåligt.

Hur ofta grillar du?

Försöker få till 1-2ggr i veckan, somrarna blir det lite mer naturligtvis.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Vem har inte bränt Dennisdog på en engångs? Testat Karré kotletter någon gång på en balkong, blev sådär….

Varför tror du att det är flest män som står vid grillen? Hur skall det bli mer kvinnor som tar sig ut till grillen?

Många män gillar att bränna saker. =)  Damerna måste våga testa. Starta grillen och lägga på något. Har de en vettig man så köper de en grill till henne också! Men berätta för männen att de vill grilla med.

Vad lägger du helst på grillen?

Entrecote och ryggbiff

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Fortsätta testa. Skapa mer ”Baselines” så man är helt säker på att denna tempen och tiden funkar till detta köttet/detaljen. Man slutar aldrig att utvecklas om man fortsätter att testa.

Hur många grillar har du hemma?

Håll i dig nu….. 1st Weber 57, 1st 99kr (30-40cm) biltema till barnen för att grilla korv på.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Köp inte färdigrubbad!!!!!!  Köp en okryddat. krydda med det du vill ha på, skär i svålen så att den inte curlar sig. Bränn på för yta och låt den gå indirekt. Pensla med lite grillolja med.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Steven Raichlen och Mathias Gustavsson

Nu när de flesta har plockat in sina grillar för säsongen, vad tycker du om att grilla på hösten/ vintern? Kan du försöka att övertyga någon som endast grillar på sommarhalvåret? Varför skall man grilla på vintern?

Jag kör nästan samma som på sommaren. Dock kanske lite mer Low & Slow på vintern.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Kräftstjärtssoppa till förrät, Grillad Ryggbiff med rostad potatis och hemgjord vitlökssås. Glasstårta som efterrätt (Kall Cheesecake)

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Nope, men tar gärna emot Tips.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Har inget exotiskt…Går det inte grilla allt?

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Har väl hjälp till lite hemma när mor och far gjorde korv, men aldrig själv. Dock har jag och en kompis anmält oss till korvskola så det kanske blir mer framåt sommaren. Sen har jag naturligtvis gått med i ovannämda grupp.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Oj. läs på lite om det du vill grilla. undviker många misstag då. Lär dig grunderna, direkt/indirekt, när skall man ha lock etc basmetoderna.  Skaffa en vettig grill antingen Gasol eller Kol. Termometer, en bra Grilltång samt, grillspade så kommer man väldigt långt. Tillbehör kan man skaffa efterhand man bemästrar grillandet.

Vad tror du blir 2017:s grill trend?

Mer folk kommer att grilla. Handgjorda rubs, såser. färdigmarinerat minskar. bättre kött. större intresse för vad det är för styckningsdetalj och vart det kommer ifrån.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Kyckling med en massa goa kryddor på, grillas helst low &slow

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin: Båda

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson : Nu känner jag inte dem personligen, men Andreas är lite kaxigare

Weber /Landmann: av de två Weber, men det finns fler alternativ på marknaden.

Kött /Fisk

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *