En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Lagritos grundaren, Staffan Lager

april 23rd, 2016 | Posted by Jens Svendsen in Okategoriserade

En del av er kanske känner, äntligen lördag! Som de senaste lördagarna så bjuds det på intervju i BBQ klass även denna veckan. Denna gången är det Lagritos grundaren Staffan Lager som svarat på mina frågor. För er som inte testat Lagritos såser mm, så rekommenderar jag er att testa dem. Ni kommer inte att bli besvikna.

För er som inte vet vem Staffan är kommer här en lite snabb presentation.

Bor i Karlskrona, Blekinge. 43 år, sambo och två småpågar.

grillaren

Hur uppkom ditt mat intresse?

Uppväxt i ett hem med mycket mat, ofta internationell. Min pappa reste mycket under 70-talet genom Alfa-Laval där han jobbade så det blev mycket torkade spigg från Japan, smuggeloxfilé från Uruguay och annat skumt. Han var också urhipster på den tiden, inkl skägg, tex gjorde han allt på julbordet och då menar jag ALLT. Kokt öronmanet har han bjussat på någon gång också. Min mamma sponsrade i sin tur med massor av kokböcker och köksmaskiner. Sen har jag varit arbetslös vinkonstnär i början på århundradet vilket inte var så fett men ledde till mycket träning i köket då restaurangbesök inte var att tänka på. Det gjordes rökta, lufttorkade och kokta korvar, coppa (i en gammal strumpa) och massor med framför allt asiatisk mat.

Du säger att du har en diagnos som heter SåsADHD. Berätta om detta:

Haha, ja… Jag har svårt att låta bli att visa och dela med mig av något jag provat fram som jag tycker är gott, roligt och trevligt. Det har gjort att det numera är ca tjugo produkter under Lagrito’s flagg. Vilket är alldeles för mycket för en liten enmansfirma…

DSC_0567_web
Så här såg burkarna med såserna ut 2008.

Du driver ett företag som heter Lagrito’s, berätta om detta, när startade du företaget, vad har du gör planer för framtiden med ditt företag?

Vet inte riktigt när idén grodde men mina många vistelser i Mexico har gjort mig beroende av chilins effekt. Jag var där första gången i mitten på 90-talet och vet att jag någon gång fram tills jag på skoj tog fram och skapade den första Satan i gatan prototypen runt 2005, saknat en het och god sås i matbutiken. Sen lekte jag vidare och tog fram ytterligare några produkter hemma i köket, sålde lite till några butiker och på nätet. Gick sådär. Sen fick jag för mig att jag skulle flytta till Colombia och gjorde det för att ganska snart komma hem igen. Livskris, uttråkad och boendes på min segelbåt vände jag tanken gällande Lagrito’s. Köra eller icke köra? Jag körde som tur var. Detta är tre år sedan ganska exakt. Planer? Fortsätta göra goda, trygga, rena och händelserika produkter som är ännu bättre för planeten och människan.

Varför heter företaget Lagrito’s?

Vid ett besök på en restaurang i Colombia var det min tur att beställa var på kyparn hövligt tilltalade mig -Y gordito? Detta är spanska och betyder typ -Och lilltjockisen? Vad vill lilltjockisen beställa idag då?
Jag blev helt förälskad i namnet Gordito och tänkte, det ska mitt varumärke heta! Dessvärre var det fler som tyckte det var roligt så det var ju redan upptaget. Det fick bli en mischmasch av mitt efternamn Lager och gordito helt enkelt – Lagrito’s.

mormor_marta

Du kom nyligen 3:a i en mat tävling (Matverk – Gastronomiska Samtal) med dina inlagda gurkor som heter Mormor Märtas finfina smågurkor. Hur är det att få bli uppmärksammad på det sättet?

När ca tio av landets främsta kockar ger Mormor Märtas finfina smågurkor ett så bra betyg, då firar jag. För mig betyder det lycka och framtidstro.

Hur kommer du på alla dina olika sorters såser, senap?
Testar idéer, misslyckas och tar det med mig. Testar igen.

Många av dina såser är starka och en del väldigt starka. Är du stort fan av stark mat och varför isåfall?

Alla gillar vi olika. Jag med. Ibland vill jag ha lite starkt, ibland mer starkt och ibland vill jag ha en riktig käftsmäll. Hettan är ingen smak. Hetta är hetta. Hetta är en upplevelse vilken är beroendeframkallande. En upplevelse vilken tillsammans med smaken kan pigga upp många anrättningar vilka annars hade varit lite platta… Chilin levererar också ett enormt spann av unika och fantastiska smaker beroende på om den är färsk, torkad, rökt, fermenterad, inlagd, etc.

12922199_10153345270590672_1795749724_o
Foto: Rickard Cullefors 2016

Vilken av alla dina produkter är du mest nöjd med?
Det är mina barn.

Vad har det stora grillintresset betytt för ditt företag?

Grill-, hamburger- och tex-mex 2.0 trenden är nog avgörande för Lagrito’s existens. När jag lajjade runt och sålde lite sås 2009 såg Sverige helt annorlunda ut mot nu. Det var seg respons. -Det är för starkt, sa dem. Det är möjligt att jag själv var lite famlande liksom många andra men idag ser världen annorlunda ut och intresset för mat och tillagning av mat är idag en explosion. Vi är alla med på detta och det är det som är så koolt. Det är en stor synk. En gigantisk gemensam matmarsch/vandring. Min undran är, vad äter vi 2030? Hur grillar vi tex… Vilken sås, eller vad har vi till det som grillas… Lagrito’s har det iallafall… 🙂

Är du en kille som gillar att grilla?
Eld är skönt. Dock händer det alldeles för sällan…

Vad lägger du helst på gallret?
Kycklingvingar

Om du skulle göra en tre rätters middag till mig och min familj (behöver inte vara grillat) vad skulle du gjort då?
Något ni blir lyckliga av. Något riktigt smarrigt.

Nu till lite snabb frågor:

Kol /gasol
Öl/ vin
Sommar /vintergrillning

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *