En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med lökblommornas drottning

februari 12th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Det har mest varit manliga intervjuoffer men denna gången har vi en kvinna som skall grillas. Det är nämligen dags för Mia Wallin att svara på en del frågor. För er som inte vet vem Mia är kommer först en lite presentation.

Mamma Mia är mitt smeknamn – jag är 51 år gammal, bor i Finspång, nära Norrköping för er som inte vet var det är på kartan annars. Sommartid vistas jag mkt i min stuga utanför Pålsboda. Lever själv med mina barn (Son nu 16 o dotter nu 18). I mina ungdomsår, jobbade jag på Konditori där jag lärde mig många kallskänkstrix, jag är en jävel på att göra smörgåstårtor!

smörgåstårta

Efter skilsmässan 2001 tog jag givetvis över allt grill/BBQande. Intresset för detta har bara växt under åren. Jag har en egen sida som heter Mamma Mias Mat o Grillerier på fb. Jag är även admin i ett forum enbart för kvinnor – BBQ-tjejer vid grillen. Jag har deltagit i uttagningen /semifinaler till Grillmästarna de senaste tre åren men inte gått vidare. Jag deltog i Grill-SM (Lag Mama Mia and the Briquettes) år 2014 tillsammans med två goda vänner, Paula Dahlberg och Anders Sundgren. Vi kom INTE sist!

bild2

Bild från senaste semin till Grillmästarna i TV4 – Christian Hellberg smakar mitt vildsvin med tillbehör…

Du har en förkärlek till bacon har vi som är medlemmar i BBQ Lovers forumet på Facebook sett. Vad är det som gör bacon så spännande? Bacon är liksom limmet – det är kärleken som för allting samman. <3
Vad som helst blir bara bättre med bacon. Jag äter gärna vegetariskt, så länge bacon är accepterat som grönsak. 🙂
Ha alltid bacon hemma – är min paroll, mitt motto.
I värsta fall kan man grilla enbart bacon. Men jag känner mig ibland som en figur ur en film – kaminmannen eller vad det var – som desperat vill hålla brasan igång o liksom eldar upp allt i huset – sån är jag lite med bacon – alltså jag letar frenetiskt efter saker att linda in i bacon – ost, grönsaker, svamp, inlagda pfefferonis är det senaste o var kalasgott! Bacon kan också skydda din fina magra lilla köttbit, det håller ihop en annars oformlig skapelse – eller smaksätter en trist champinjon. Bacon har många kvalitéer och funktioner! Bacon är varje grillares KinderEgg.

tomatbacon baconmatta

Du är en av admin i ovanstående forum, vad är det som driver dig att hjälpa till där?

Jag träffade Björn Johansson första året det var uttagning till Grillmästarna i TV4, en glad, trevlig o mkt generös kille som jag hade stort nöje av den dagen. Jag slet med min lånade RUSTAgrill men blev räddad och fick låna en riktig av snälle Glenn Jansson. Den dagen var värsta utmaningen – det regnade på tvären o var +2 grader. Nåja Björn o jag klickade väl o höll kontakten så jag har vart med sedan födslovåndorna för gruppen och är en hängiven följare även av Chiliklubben. Jag älskar vårt forum BBQLovers.se för det är en skön blandning av amatörer/nybörjare som TÖRS ställa frågor o som oftast får svar, samt riktigt skillade grillers med medaljer på bröstet. Roligt har vi också, utan att det sker på bekostnad av ngn, om man nu inte själv vill bjuda på sina fails…
Seriöst, som kvinna i admingruppen vill jag gärna bidra till att stämningen inte blir alltför grabbig vilket tyvärr händer lätt. Det är också en anledning till att jag var med o startade bbq-tjejer…

Det är inte så många kvinnor som håller på med grillning /bbq, varför tror du att det är så?

De flesta är nog rätt glada att slippa snubben i köket samt veta var han håller sig några timmar, haha, nej vars. Tyvärr är det väl så att vissa mönster är svåra att bryta – helt enkelt. Men vi kvinns släpper kanske inte alltid in männen i köket heller – vi får nog jobba över könsgränserna åt båda hållen tror jag. En sista sak är väl också detta med att grillning har blivit lite av en materialsport. Det tror jag avskräcker en del tjejer. Men med en vanlig klotgrill kommer man väldigt långt! Och som sagt, se svaret i förra frågan, det blir lätt väldigt grabbigt och HÖHÖ när man diskuterar grillat. Detta finner man i många grill/bbqgrupper på nätet.
För att hjälpa kvinnliga grillers på väg så startade vi BBQ-tjejer vid grillen, Bea, Petra o jag.

baconfläta 2

Baconfläta kring en fläskdetalj.

Du gillar att experimentera med ditt grillande, vad är det konstigaste du grillat?

Kanelbullar på Kanelbullens dag – blev ingen hit, för hög undervärme. Kan inte tänka på så mkt KONSTIGT direkt, men många fails blir det ju under vägen.. Sen har jag futilt försökt att RÖKA ägg! Hela, råa med skalet på. Inte lyckats riktigt än men jag jobbar på det!Du borde ha en fråga: vad skulle du ALDRIG grilla— Ngt jag ALDRIG skulle grilla (tror jag) är Surströmming, varför förgylla liljan – liksom?

bild2

Vad lägger du helst på gallret?

Allt med bacon såklart, men annars – VILT!
Har turen att ibland få tag på vildsvin och rådjur, och hjort. Helst hela bakdelsbitar – men färsen är gudomligt god o går att variera så mkt. Och… allt med bacon såklart.

Om du skulle bjuda mig och min familj på en tre rätters middag från grillen, vad skulle du göra då? 

Kanske först lite quesadillas till fördrinken

Rökta räkor och musslor med rökt aioli o rostat bröd som förrätt.

Helgrillad hjortsadel, kantarellsås, potatisrosor, sparris med bacon, spenatfyllda tomathalvor toppade med Västerbottensost (keep it simple!).

Helrökt Brie med honung och nötter kanske, jag är dålig på desserter men ost gillar jag -annars en snurrad ananas med kokos på o dulce de leche till + glass

grillar

Hur många grillar har du?

Oh nu ska vi se, Weber 37, 47, 57 x3, plus en fulgrill 57 i stugan, en WSM 47, en gasol 57 o en kol 57 av danskt märke som jag fick att vara testpilot på, har ännu inte fått igång gasolaren! Ja jag skäms. Räknar till nio totalt då. Men jag tror inte på att den som har flest grillar när hon dör vinner…

Vad tror du kommer att bli näste trend efter Pulled pork på grillen?

Pulled pork fastnade jag aldrig för, svårt att sia men tror på mer helgrillade/rökta grejer med BEN i (eller hoppas kanske) – eller helt enkelt mera Vegetariskt på grillen! Det vi ser redan nu annars är ju ”äldre” slaktdetaljer som fallit i glömska – luffarstekar, flank, flap, U name it. Meatfree betyder inte BBQ-free. Grillen har varit ngt för carnivorer – men hej vegetarians, come join!

Hoppas också att detta att använda grillen till ALLT blir en trend! Alltså grillen är mer än en stekplatta! Det är en ugn, en ångkokare, en stekhäll, en grill… Så mycket mer!

Nu till snabb frågor:

Kol /Gasol KOL (briketter!)

Öl /Vin   VIN

Sommar /vintergrillning Båda men mer sport på vintern

Kött /Fisk KÖTT

Per Morberg / Andreas Mathiasson saknar alternativet Björn Johansson här 🙂

muurika
Gillar att använda min stekhäll också. En Muurikka typ som jag helt enkelt lägger på min 57:a o sen känner jag mig som Per Morberg.

vemvetmestMia
När jag inte grillar så gillar jag frågesport.

Lökblommor lökblommor2
En del kallar mig också lökblommornas drottning.
lökringsvampbacon
Som sagt bacon gör allt godare. Här kombinerar vi lökring, svamp, ost och BACON.

avokadobacon

Tja varför inte en avokado fylld med ost inlindad i…..wait for it! BACON!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *