Då var det dags igen för en ny intervju och denna gången är det en kvinna.
Vem är då Maarit?
Maarit Korhonen, jag är 37 år och bor i Hallstahammar med min sambo Mathias Gustavsson och våra två döttrar, en hund och en nymfkakadua.
Hur uppkom ditt grillintresse?
Jag har en sambo som är besatt av grillning och har utvecklat ett intresse i ”smyg”.
Vilket är ditt bästa grillminne?
När jag skulle grilla högrevsburgare åt min äldsta dotters vänner och lyckades få alla att äta lök. Då har man lyckats!
Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?
Jag hoppas på fler tävlingar och att lära mig mer. Och en utmaning är att få grillmat att se snyggt ut på tallriken.
Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?
Jag har nyss fått äran att vara med i Queens of BBQ, ett lag som bara består av duktiga kvinnor som har ett gemensamt intresse för grillning. Laget består av Bea Hultfeldt, Mikaela Lidbeck, Paula Dahlberg och Evelinn Eilars.
Hur går det för er?
Det går bra för oss, vi kvalade från en tävling i Bromma till GrillSM i Göteborg och blev silvermedaljörer i kategorin Vegetarisk. Och för att vara ett relativt nytt hopsatt lag så är jag mer än nöjd.
Hur hittar du inspiration till det du grillar?
Jag letar efter inspiration på sociala medier och testar.
Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?
Ja, jag var med 2016 och året före det. Men var bara en besökare. Ett helt fantastiskt evenemang! I år kommer jag att stå och grilla med mina lagkamrater i Queens of BBQ.
Vad gör dig till en duktig grillare?
Jag vet när det går käpp rätt åt …. och gör det bättre nästa gång J
Hur ofta grillar du?
När jag får chansen att grilla ensam, dvs när sambon inte är hemma. Han hinner alltid fram till grillen före mig.
Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
Ja, Denniskorv 🙂
Vad lägger du helst på grillen?
Svår fråga, de flesta skulle nog svara kött, fisk eller fågel men oavsett huvudrätt, så älskar jag majskolvar och grillade tomater.
Hur många grillar har du hemma?
2 Primo
Hur lycka man med flintastek på grillen?
Man får se till att plocka av den på rätt temperatur. Då kan man inte misslyckas.
Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?
Kvinnorna har nog tidigare varit osäkra på hur man tänder upp grillen och just att det kanske har varit en tradition att det är manligt med eld, kol och aska. Men tiderna ändras och det gäller för kvinnorna att ta sig ur sin comfortzone. Tiden finns, det tar minst lika mycket tid vid spisen, det enda som är skillnad är att man kan få extra frisk luft J
Hur skall ni kvinnor blir fler vid grillarna?
Jag tror att man i ett förhållande ofta kan ha ett gemensamt intresse för matlagning. Så varför inte laga maten tillsammans på grillen? Barnen tycker också att det är roligt att få vara med.
Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Jag måste nog svara Martin Söderström som startat FIR, där alla likasinnade kan träffas och bara ha kul tillsammans.
Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?
Jag har faktiskt ingen aning.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Förrätt: Endiveblad med mangosalsa gjord av grillade grönsaker.
Huvudrätt: Rökt Lax med citron och lakritssås och jordärtskockor.
Efterrätt: Grillad och glazad äpple med smulpajskross och vaniljsås.
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Jag måste erkänna att jag inte känner mig helt hemma med vegetarisk matlagning, men ett recept som jag har testat är potatispizza. En helt vanlig pizzadeg, strö ost på botten och på med skivade potatisar som penslas med olja som man har blandat med goda örter efter egen smak, salta. På med pizzan på en pizzasten i grillen och kör tills den är klar. Supergott!
Vad är det konstigaste du har grillat?
Har inte vågat grilla något konstigt ännu, är rätt kräsen själv.
Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Spännande! Jag har aldrig testat att göra egen korv men har smakat och WOW vilken skillnad på korv. Jag skulle vilja lära mig.
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Jag törs inte påstå själv att jag är duktig men mina råd är att lära sig av misstag, reflektera över vad som gick fel och gör annorlunda nästa gång. Samma råd angående smak och teknik. Leta på sociala medier och våga fråga, alla är nybörjare i början.
Vad är en ”rubbad kyckling”?
Hahaha! Knäpp fågel med torr krydda?
Nu till snabb frågorna:
Kol /gasol
Öl/ vin
Sommar /vintergrillning
Per Morberg /Andreas Mathiasson
Weber /Landmann
Kött /Fisk
Leave a Reply