Denna veckan har Magnus Bodin svettats med att få svara på mina frågor.
Vem är då Magnus Bodin?
Jag heter Magnus Bodin 47 år från Göteborg men sedan 1998 boendes i Kungsbacka med min fru Lotta. Fyra barn 26, 24, 22 och 13 år de tre äldsta har flyttat hemifrån. Ett barnbarn på 2,5 år en katt och vår hund Milton, han är duktig eftersökshund som gärna är med på jakt. Jag är i grund och botten utbildat fotograf jobbade med min far i 14 år, ville prova något nytt och jobbade som försäljingechef i 16 år på div. säljbolag. 2010 sadlade jag om igen och är idag verksamhetschef på Livsanda Care AB, ett privat vårdföretag som bedriver personligassistans.
Grill, jakt och politik är det som upptar all min fritid.
Jag har startat Magnus BBQ med en del eventgrillning, Västkust BBQ en samling människor som älskar BBQ och allt som har med ämnet att göra och så är jag fritidspolitiker i Kungsbacka Kommun
Hur uppkom ditt grillintresse?
Mat intresset kom i tidig ålder, ville en gång i tiden bli kock. Har en pappa som var väldigt duktig mat fotograf, när jag i ung ålder började jobba med honom och sedan utbilda mig i yrket så blev mat och vin min specialitet. När jag sedan köpte hus kom grill intresset krypande med i betydligt mindre skala än idag. I takt med alla grill program så har även mitt grillande tilltagit, minns ett amerikanskt grillprogram för många år sedan ”License to Grill” tror det var 2004, då väcktes mitt intresse på allvar.
Vad gör dig till en duktig grillare?
Oj, vad gör någon till duktig grillare….
Jag tror att det är för att jag vågar prova mig fram och vågar att misslyckas, vågar testa nytt och nya smaker och att jag hela tiden har kul när jag grillar.
Vad lägger du helst på grillen?
Jag är ju barnsligt förtjust i Picanha och Flapmeat annars är det vanligt hemma hos mig med större köttstycken som skall ligga på läng. Är stor fan av Low & Slow.
Hur många grillar har du hemma?
Tre grillar, en smoker, och en muurikka står just nu på altanen.
Det är en stor altan och det finns plats för fler……….
Hur lycka man med flintastek på grillen?
Flintastek, säljs det fortfarande? Okej, är den färdig marinerad skulle jag nog skölja av den och sedan använda någon god rub, det är nog enda sättet att lyckas med en flinta
Du är en av medlemmarna i Västkust BBQ, vilka är de andra medlemmarna?
Förutom jag själv så är det Pontus Reinoldsson, Mattias Ehn, Jonas och Cecilia Börtner
Hur kom ni på idén att skapa ett bbq-lag? När startade ni?
Det var för att Pontus ”tjatade” på mig inför FIR 2015 men jag hade inte riktigt tid då med när han fortsatt sitt ”tjöt” även efter FIR så började vi tillsammans smida lite planer. Jag kände Mattias som också är duktig vid grillen och Pontus hade träffat Börtner´s på FIR. Så därför ser gruppen ut som den gör idag. Så nu i september är vi med på FIR 2016.
Hur går det för er i tävlingarna?
Nja, tävlar gör vi inte, i alla fall inte ännu. Med det är en hos mig kittlande tanke. Har ju varit på både VM och SM och tittat och det är klart att man en dag vill vara med
För alla som inte vet hur en bbq-tävling går till, kan du förklara?
Senast nu på SM var det 6 olika rätter som skulle tillagas under två dagar och bedömas av en jury.
Tävlar ju som sagt inte själv ännu
Vad skall man tänka på när man skall starta ett lag?
För mig var det viktigt att det är duktiga grillare (som brinner för det) som är prestigelösa inför uppgiften om vem som gör vad samtidigt som de naturligtvis måste ha en åsikt och våga driva igenom sin idé. Våga testa nytt och nya smaker är också viktig samt att man lyckas och misslyckas som ett lag. Ingen kan vara bra på allt men tillsammans är vi väldigt bra.
Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Jag har nog ingen idol men det finns en hel del riktig bra grillers där ute ingen nämnd ingen glömd. Jag blir inspirerad av så många olika grillers och alla delar med glädje med sig av tips och idéer.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Då skulle jag med glädje bjuda på:
Tigerräkor och pilgrimsmusslor grillade ihop med vitlök, schalottenlök och chili detta skall ha legat och dragit sig en stund i vitvin
Picanha med potatisrosor och grillad spetskål med skirat smör och habanero salt
Jag är ju ingen efterrätts älskare direkt men en rökt brie eller min frus vaniljparfait med färska julgubbar skulle jag nog kunna bjuda på.
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetarianskt, har du något förslag på recept?
Vegetariskt?
Vegetarian is an old indian word for bad hunter
Vilka briketter använder du oftast?
Lite olika, finns många bra märken nu för tiden. Men ofta bli det Webers nya briketter eller Backyard Hero Brix Briquettes riktigt bra värme i de sistnämnda.
Vad är det konstigaste du har grillat?
Hmmm, klurig fråga.
Jag tror ju på att allt kan och skall grillas och då finns det inget som är konstigt.
Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Hehe, jo jag har testat en gång. Det var nu i vintras ihop med mitt jaktlag, det var ingen vacker syn det inte. Receptet kommer jag inte ihåg och just det skall nog inte användas igen………
En vacker dag skall jag ge mig på att prova det igen.
Den sidan vill jag gärna bli inbjuden till! (Nu är du stolt medlem i den gruppen).
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Våga testa!! Grilla mycket och ofta så lär man sig.
Det finns några bra FB sidor där många av oss gärna delar med oss av tips och idéer.
Ställ frågor och du får svar, gäller på de flesta sidor
Sedan har jag ju mina sidor, magnusbbq.se och den finns även på FB så även västkustbbq
Vad är en ”rubbad kyckling”?
Korkad kyckling, nej skämt och sido en rubbad kyckling kan vara oerhört gott om den görs på rätt sätt
Hur lyckas man med ”Dennis korvar” på grillen?
Kan man lyckas med det?
Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?
Tror att fisk och skaldjur samt olika typer av grönsaker kommer att bli vanligare på grillarna runt om i landet i sommar.
Nu till snabb frågorna:
Kol /gasol Beror på tid, vardagar kanske mer gasol medans kol på helgerna då jag har tid att stå länge vid grillen
Öl/ vin Öl till grillningen, vin till maten
Sommar /vintergrillning Båda har sin tjusning men få saker slå vintergrillning
Per Morberg /Andreas Mathiasson Gillar Per men Andreas alla dagar i veckan
Leave a Reply