En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Maria Eugenia Quiroga

juli 9th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Lördag morgon och många av er som har semester. Sätt er till rätta med en kopp kaffe i handen och läs den senaste intervjun i intervjuserien. Denna veckan har Maria Eugenia Quiroga svarat på mina frågor.

För er som inte vet vem Maria är kommer först en liten presentation.

d74be945-a6f6-4115-9e41-8507a460b50b
Bilden är lånad av Aftonbladet.

Hej, jag heter Maria-Eugenia Quiroga de Ekman, 45 år, gift med Mikael (Ekman) 56 år med dottern Mikaela 15 år och styvdottern Matilda 23 år. Jag bor i Gribbylund, Täby och är egenföretagare inom konsultbranschen sedan 9 år.

Roligt med ytterligare en kvinna i intervjuserien, varför är det så få kvinnor som har hand om grillningen?

När jag kom till Sverige från Argentina var det självklart för mig att, precis som i Sverige, att det är mannen som grillar. Vi är några tjejer som stöttat varandra i grillningen så jag tror att det kommer.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag är ju född i Argentina där det varje söndag året om ingick grillning. Min pappa var en usel grillade, men det fanns alltid någon farbror som kunde sköta detta. Då jag kom till Sverige 2001 var det svårt att få tag på bra kött i Sverige. Det var dessutom få dagar då det gick att grilla eftersom vi aldrig grillar när det är svalare än 12-13 grader.
Jag lät min man sköta grillen vilket slutade i katastrof vid flera tillfällen varför jag insåg att det var bättre att jag skötte detta.

IMG_4150

Du har Argentinskt ursprung, vad skiljer Argentinsk grillning den svenska?

En Argentinsk grill innebär att man grillar och äter under lång tid. En vanlig Argentinsk Söndagsgrill börjar med Argentinsk korv (Chorizo) med bröd. Sedan följer, inälvor, ost, revbensspjäll på kossa samt några bitar file eller liknande. Kryddningen består av salt och till detta serveras en eller flera sallader och den Argentinska grillsåsen Chimichurri. Naan räknar med 500 gram per man och 350 gram per kvinna. Ibland grillar man även kyckling, men mer sällan gris.

Till det dricker man vatten och Argentinskt rödvin av Malbec druva.

Man grillar långsamt på låg värme och vänder bara köttet en gång.

Svensk grill är inspirerad av den Amerikanska vilket innebär mycket söta marinader och såser. Oftast serveras köttet med potatis, majskolvar och andra tillbehör varför en normal köttportion ligger så mycket lägre än i Argentina. I Sverige grillar man ofta med gas vilket aldrig förekommer i Argentina.

bild2

Vad gör dig till en duktig grillare?

Förutom att jag är uppvuxen med grillning har jag lärt mig att man skall aldrig skall ha bråttom. Jag grillar med låg temperatur och rör bara köttet när det skall vändas. Jag kan grillad alltid från bröd, frukter, olika sort kött, vegetariska rätter, ostar.

Du var med i grillmästarna 2013, hur gick det för dig i tävlingen?

Bra, tills jag träffade Melker Andersson. Han ville lansera sin nya amerikanska grillrestaurang vilket är tvärtemot den Argentinska grillkulturen så jag åkte ut tillsammans med två andra i först omgången. Jag kommer ihåg att han uppskattade att jag hade grillat med äpple träd och han  tyckte om det. Det roliga var att när kamerorna slocknat kom personalen och åt upp mitt kött.

Har du kontakt med någon i det gänget nu för tiden?

Jodå, jag har sporadisk kontakt med flera av dem och även några från senare program där jag deltagit i uttagningarna och även föreslagit bra grillare. Men mest med tjejer än killar.

Om du skulle få möjlighet att vara med i ett liknande program igen, hade du velat vara med då?

Nja, det var ju min man som anmälde mig då och just efteråt var det väl ute så kul, men så här med lite distans så var det ju superkul. Jo, när jag tänker efter vore det roligt att vara med i något liknande, även om jag normalt inte gillar för mycket uppmärksamhet.
Jag har förresten hotat att anmäla min man till Farmen om han gör något sådant igen.

IMG_4776

Vad lägger du helst på gallret?

Ett fint köttstycke typ Picana, Entrecote eller liknande, men sedan är det ju kul att testa nya saker. Jag har börjat lite med skaldjur och fisk som inte är så vanligt i Argentinas inland.

Hur många grillar har du hemma?

4st, En gas och en kolgrill från Weber som vi båda fått. En enklare klotgrill samt en Argentinsk grill som tyvärr rostat sönder. Jag har dessutom en Argentinsk grill i garaget som är för inbyggnad. Jag hoppas kunna bygga en riktig grillhörna. Jag har köpt nyligen ett kryss för att grilla i marken som har inte provat ännu i Argentina vi kallas ”Asado a la cancana”.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Jag grillar aldrig flintastek, då hellre en karré med citron, persilja, vitlök. Om jag vore tvungen så skulle jag gilla den väldigt långsam och ha en vattenflaska bredvid för att spruta på lågorna när fettet börjar brinna. Om man har en grill med fettavrinning är det inget problem. Då är det bara viktigt att ta det lugnt.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Då blir det Argentinskt. Först några Argentinska piroger när ni kommer. Sedan blir det lite Choripan (argentinsk korv med bröd) till förrätt och sedan lite Picana/Entrecote med en sallad.. Lite Pommes till barnen,

Till efterrätt lite hemgjord Flan med Dulce de leche och färska jordgubbar

Vad är det konstigaste du har grillat?

De ovanliga som jag  har grillat är Pulpo , Octopoda

IMG_4756

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Ta det lugnt. Glöden skall vara grå inte röd när man grillar. Bli inte besviken om du misslyckas första gången, fundera på vad som blev fel och försök igen. Försök har lite fantasi och kan göra olika marinad med de grönsaker och kryddor som du har hemma. Undvik saker i marinader och använd olja och färska grönsaker.  Grilla helst med briketter och grilla långsam.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Ett amerikanskt påhitt som innebär att man smetar på en kryddblandning (Dry Rubb) eller en marinad (Wet Rub) innan man grillar. I Argentina sätter vi på citron och sedan salt på kycklingen.

Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?

Alla tjatar om högrevsburgare så det blir väl det.

Vilka briketter använder du helst?

Jag använder både briketter och vanligt kol. Helst använder jag Webers briketter som har en lång brinntid

IMG_2287

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson Ja känner mycket mer Morberg kök och recept och  därför väljer jag  honom.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *