En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Mattias Grimulf Drufek

november 11th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Här kommer en ny intervju och denna veckans huvudperson är Mattias Grimulf Druvek, vem är då Mattias?

44 år bor i Öxabäck Västra Götaland med sambo på en liten gård vi köpte för ett år sen.

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

Historisk reenacment (vikingatid) fiske, jakt och självförsörjning. Än så länge har vi skaffat grisar (korsning Mangalitsa/Linderödssvin), Ölandsgäss, Göingegetter samt en liten fock New Hampshirehöns. till sommaren blir det förhoppningsvis gutefår och/eller highland cattle.

Hur uppkom ditt grillintresse?

På en fest för ca 6 år sen serverades det en fantastisk skinkstek med knaprig svål grillad indirekt på en weber klotgrill. Då bestämde jag att jag bara måste lära mig BBQ! Matintresse hade jag haft sen länge innan det, med detta var en helt ny värld.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Första gången jag tog bort vattenpannan i wsm:en å använde den till ”indirekt direktgrillning”. Mer likt ursprunglig BBQ och en helt fantastisk metod till främst kyckling. Det vidareutvecklade jag sedan genom att sätta rotisserie på wsm, fortfarande utan vattenpanna, har grillat allt från kyckling till kalkon å lammstek på det viset. Oslagbart!

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Tja… Det finns alltid nya metoder att utforska, Nu ser jag mest framemot att grilla egenuppfödd gris, med ved från egen skog, vi ska slakta i slutet på denna månad : )framför allt lära mig att behärska vedgrillning till fullo och då främst långgrillningar över öppen eld.
 
Är du med i något BBQ lag?

Nej inte med i något lag

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Främst på nätet och då mycket i detta eminenta forum!
 
Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?
Tyvärr har FIR alltid krockat med olika vikingamarknader eller saker på gården. Verkar vara ett fantastiskt event och någon gång kommer vi dit med vikingatält å grillar på gammalt vis.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Nyfikenhet och tålamod. Alltid öppen för nya metoder och råvaror. Lyssna på andra å testa deras metoder men tro inte att det är den enda sanningen, oavsett vem som sagt vad, utan prova dig fram till den metod som passar just dig bäst. Trivs du med sättet å grilla blir slutresultatet bättre.

Hur ofta grillar du?

Tyvärr inte så ofta sen gårdsköpet, ca 1 gång i veckan. Innan det 5-6 ggr i veckan i 5-6 års tid.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Jag trodde det. Men sen man lärt sig grilla ordentligt har jag insett att jag aldrig lyckats…

Vad lägger du helst på grillen?

Fläskkött och olika slags kål.

Hur många grillar har du hemma?

Tre klotgrillar och två bulletsmokers,
 
Hur lyckas man med flintastek på grillen?
hahaha! Ja du, har aldrig testat att grilla en sån sen jag snöade in på grill och BBQ på riktigt. Men någon dag så…
 
Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?
Handlar nog mycket om att killar vill vara i rampljuset utan att behöva jobba så mycket för det. Lätt att få beröm för en grillad köttbit utan att egentligen anstränga sig så mycket. Men utan goa tillbehör kan ju det grillade köttet änna kvitta. Så mer ”verka utan att synas” bör killar tänka på och släpp fram tjejerna!
 
Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Steve Rachlein och Adam Perry Lang
 
Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?
Back to basic med vedgrillning tror jag kommer stort.
 
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?
Grillad gravlax. Revben low and slow med grillad spetskå och baked beans, kycklingvingar grillade över direktvärme i wsm slutligen grillad frukt med chokladkaka bakad på grillen. Kycklingvingar grillade över direktvärme i wsm skulle jag också servera.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Inga egentliga recept. Men jag förespråkar alla slags kål. Grilla den länge så den blir ordentligt mjuk å pensla med ett gott kryddsmör under grillningen.
 
Vad är det konstigaste du har grillat?
Konstigt och konstigt… Men baconlindade marulkskinder är något alla bör testa!
 
Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Vi har gjort en hel del korv själva. Godaste är kärestans Ungerskinspirerade korv men det receptet är hemligt 😉 kolla in Bratwurst på salsus.se annars. Alltid god och det finns många andra goda recept där,
 
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Testa allt och grilla så ofta du någonsin kan! Analysera vad som blev bra och även det som inte blev bra. Ändra aldrig mer än en faktor i taget (rub, bränsle, temp etc)
 
Vad är en ”rubbad kyckling”?
…?
 
Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?
Grimulf_bbq
 
Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?
Baked beans som samlat upp köttsafter under tillagning av tex revben eller pulled pork är svårslaget,
 
Nu till snabb frågorna:
 
Kol /gasol
 
Öl/ vin Både och så klart.
 
Sommar /vintergrillning Grilla hela året.
 
Per Morberg /Andreas Mathiasson
 
Weber /Landmann
 
Kött /Fisk Helst fisk men blir mest kött…
Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *