En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Mattias Jakobsson

juli 1st, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Efter uppehåll på några veckor är jag tillbaka igen med mina intervjuer. Här är en rykande het intervju med Mattias Jakobsson.

Vem är då Mattias?

En glad 35-åring boendes i Romelanda strax utanför grillmeckat Kungälv. Bor med min 8-åriga dotter varannan vecka och två katter varje vecka.

Född i Kungälv, uppväxt här i Romelanda, ett stenkast därifrån jag bor nu. Bodde i Kungälv och Göteborg ett antal år men villalivet lockade och barn börjades fundera på, min farfar hade lägligt nog en gammal sommarstuga här som var mer eller mindre fallfärdig. Så det blev tillbaks till rötterna 🙂

Jobbar på Volvo IT till vardags, min enda ”professionella” erfarenhet av livsmedel är ett antal år på Göteborgs Kex.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Älskade alltid grillat under uppväxten, när jag flyttade hemifrån hade jag ingen balkong men en liten grill inköptes snabbt som fick bo i bagaget på min bil ihop med kol och tändvätska. En sån där härlig utan lock där man kan flytta gallret i tre steg. Dränkte den givetvis i tändvätska och färgen brann upp vid första användningen.

Den hängde med ett hyffsat tag ändå innan jag köpte en sån man kan vika ihop till en liten väska och senare en liten klotgrill i stil med smokey joe.

Många utflykter med dessa blev det, mycket tändvätska och i regel för bränt eller halvrått. När jag flyttade tillbaka till Kungälv fanns det balkong och senare uteplats, då införskaffades en större klotgrill från ICA, om jag minns rätt kan den nog varit som en weber 47’a. Och en eltändare.

Började bli mer lagom tillagad mat och eftersom det var hemma blev det roligare tillbehör än färdig potatissallad som oftast fick duga tidigare.

När villan sen blev klar och grillen var mer rost än något annat köpte jag en weber performer. Och upptäckte att det finns något som heter indirekt grillning!

Efter att jag halkade in i Weber-Grillklubben i slutet av 2013 eskalerade det fort.

Prylnörd som man är har det införskaffats en hygglig mängd tillbehör och de måste ju användas.

 Vilket är ditt bästa grillminne?

 Svårt att inte säga FIR2016, även om när jag eldade på (upp) min första egna grill har sin charm med 🙂

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Bli bättre på att grilla/laga tillbehör och sämre på att köpa massa tillbehör.

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Jag och min kompis Jimmy Kaldemark (som är inflyttad utböling i Romelanda) var och besökte grill-VM på heden 2015, resan till Göteborg är ju lång och mödosam så vi var törstiga när vi anlände. Baren blev första anhallt. Medans vi släckte törsten började vi prata med ett par som visade sig bo i Kungälv och Petra Gustavsson som var grillern av dem är också från Romelanda. Vi höll kontakten och började skämta om Romelanda BBQ, och så blev det på FIR 2016.

Hur går det för er?

Ingen av oss har tävlingsambitioner nu (men vem vet i framtiden), vi siktar på att ha ett årsmöte (dvs grilla och dricka öl) och kanske en återkomst på FIR 2018.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

 Facebook mestadels, men nu har jag köpt ett gäng grillböcker som ska studeras med.


Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?

Jag tänkte varit med redan på första FIR, 2014 men kom hem från tjänsteresa i USA samma dag. Grämer mig fortfarande över att jag tyckte att jag var för trött för att gå dit.

2015 var jag där som besökare och 2016 grillade jag med Romelanda BBQ.

Underbart evenemang, underbart folk, underbar Martin. 2017 kommer vi inte grilla, men med på ett eller annat sätt.

 

Vad gör dig till en duktig grillare?


Jag hade knappt lagat mat när jag flyttade hemifrån, men insåg snabbt att det är bara att prova kasta ihop saker som låter gott.

Sällan det inte blir ätbart. Recept kan man ha som inspiration, men följer dem sällan helt.

Och ger inte upp om det blir dåligt. Ribs har gått åt en del innan jag började få dem dugliga.

Hur ofta grillar du?

Tyvärr sällan mer än 1-2 gånger i veckan, blir i regel rätt mycket mat över så får äta rester i några dagar sen.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?


Lyckas är relativt, men halvt rå / halvt bränd korv smakar fint ute i naturen 🙂


Vad lägger du helst på grillen?

En fin entrecote eller ryggbiff.

Hur många grillar har du hemma?


Fyra. En weber performer, en vanlig 57’a, en Genesis E-330 och senaste tillskottet, en Rösle F50 smoker.


Hur lycka man med flintastek på grillen?

Jag brukar läsa de här intervjuerna och på grund av den här frågan har jag blivit nyfiken så jag gick och köpte en okryddad flinta för ett tag sen. Osäker på om jag nånsin kört en flinta innan. Rubbade den och körde den indirekt till lite över 60 grader, vila och sen brände på yta.

Helt godkänt, men blir det fler gånger kommer jag göra en marinad.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Tradition kanske? Tycker det ser ut att vara förbättring på gång i alla fall även om det är långt kvar.

Jag har börjat så smått att sätta dottern vid grillen så jag gör vad jag kan 🙂

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Martin Söderström

Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

 Fortsatt mer grönsaker och mer närodlat.


Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Jag är inte så mycket för trerätters, jag skulle göra en mixed grill med lite olika korvar, kycklingvingar, flankstek, helgrillad karré, baconlindad sparris, halloumi, spetskål, klyftpotatis, kall salsa och creamed corn. Chimichurri och ett par andra såser.

Förhoppningsvis är det ingen som orkar efterätt sen.

 Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

 

Nej, jag är dålig på det. Spetskål med smör och olja är fint. Och allt blir bättre när man virar in det i bacon.

Vad är det konstigaste du har grillat?


Har inte grillat något konstigt vad jag kan minnas, men frågade efter en god fisk att grilla en gång i tiden hos lokala fiskbilen.

Smörfisk rekommenderades. Gick hem och tillagade den indirekt som jag brukade köra lax.

Efterverkningarna var minst sagt konstiga och rekommenderas inte att testa även om det var så jag lärde mig att man ska ta reda på lämplig innertemperatur och tillagningsmetod på det man grillar.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag har inte testat, jag rotade fram mina föräldrars gamla köksmaskin med kvarn och korvtillsats, men än så länge har det bara blivit hamburgare.

Får ta en titt på den där gruppen.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Jag är tämligen amatör jämfört med många i de här grupperna, men det viktiga är att vilja lära sig, våga testa, våga fråga, våga göra fel och försök igen.

 

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling som sniffat pulver?


Nu till snabb frågorna:

 

Kol /gasol Kol är roligare, gasol är smidigare.

 

Öl/ vin

 

Sommar /vintergrillning

 

Per Morberg /Andreas Mathiasson Andreas och jag gick i första klass ihop, sen lämnade han Romelanda. Det verkar ha gått bra ändå.

 

Weber /Landmann Fast köper jag någon mer plåtgrill blir det nog en Rösle.

 

Kött /Fisk Måste börja testa andra fiskar än lax.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *