En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Mattias Kareld

april 7th, 2018 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Nu kan lördagen börja, in och läs den nya intervjun med Mattias Kareld innan ni drar tänder grillarna i det utlovade vår vädret.

Missa inte Mattias tips på BBQ spotifylista längst ner i intervjun.

Vem är Mattias?


Jag är 44 år och bor i Ryd i Tingsryds kommun (Go TAIF!). Jag är gift och har två barn och jobbar med kompetensutvecklingsfrågor på IKEA of Sweden i Älmhult.

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?
Mina största intressen är utan tvekan musik (metal och punk) och hockey. Utöver det finns det inte så mycket tid för något annat än att skjutsa barn hit och dit för diverse aktiviteter.

Hur uppkom ditt grillintresse?
Jag köpte min första Weber 57a för sisådär 6 år sen och tipsades då av min gode vän Fredrik om ett par grillgrupper på Facebook, bland annat
bbqlovers.se och weber-grillklubben. När man såg allt man kunde göra med en 57a så blev jag helt såld och på den vägen är det.

Vilket är ditt bästa grillminne?
Oj vad svårt. Det som poppar upp först är en nyårsafton då jag grillade hel entrecote som blev helt fantastisk. När gästerna som själva driver restaurang kommenterade att det var det bästa kött de ätit då växte man några decimeter.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?
Jag har varit inne i en liten grillsvacka nu, så min framtidsplan är att ta mig ur den och börja grilla betydligt mer än jag gjort de senaste månaderna. Jag kommer inom kort byta ut min 57a då den har sett sina bästa dagar mot någon annan grill (exakt vad det blir vet jag inte men det lutar åt en Rösle den här gången).

Är du med i något BBQ lag?


Nej det är jag inte. Jag är en nöjd och glad hobbygrillare. Eller för att parafrasera Groucho Marx – Jag vill inte vara med i ett BBQ-lag som kan tänka sig att ha en sån som mig som medlem 🙂

Hur hittar du inspiration till det du grillar?
Mycket inspiration kommer från Facebook och BBQLovers grillforum. Jag försöker också leka mig fram och testa vad som funkar och inte funkar.

Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?
 Nej tyvärr. Jag har velat åka dit många gånger men det lyckas aldrig. Det är alltid något annat som kommer i vägen. Jag har själv gått i tankar om att anordna något liknande i min del av Sverige (dock betydligt mindre ambitiöst) därför hade jag gärna åkt dit för lite inspiration. Förhoppningsvis blir det ett besök i år.

Vad gör dig till en duktig grillare?
Oj. Det skulle ju egentligen någon som brukar äta min mat svara på. Men jag tror att det framförallt handlar om att jag tycker det är jäkligt kul att grilla och att jag är nyfiken av mig och gärna testar nya saker. Dessutom tycker jag det är viktigt att fokusera på vad mina gäster tycker om (stekgrad på kött, vegetariskt/veganskt) för att få en lyckad måltid. Jag grillar alltid främst för de som ska äta maten, mina egna preferenser kommer i andra hand.

Hur ofta grillar du?
Som sagt har det varit lite dåligt med den saken den senaste tiden. Men normalt sett 3-5 ggr i veckan.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
Korv har man väl lyckats med någon gång på en engångsgrill.

Vad lägger du helst på grillen?
Skulle egentligen vilja säga locket, då det var när jag insåg vilken funktion locket faktiskt har som grillvärlden öppnade sig för mig. Jag tror det vanligaste felet ovana grillare gör är att inte använda locket annat än till regnskydd.
Men när det gäller mat så säger jag hamburgare, ribs och sparris.

Hur många grillar har du hemma?


3 för närvarande. En 57a, en gasolare och en bullet smoker.

Hur lycka man med flintastek på grillen?
Ingen aning… Har inte ätit flintastek sen 90-talet. Men skulle jag ge mig på det så skulle jag nog köra den med en god rub (aldrig färdigmarinerad) och sen reverse sear. Dvs först indirekt, låta den vila och sen bränna på den för yta.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?
Ingen aning. Hemma hos oss är det helt klart jag som grillar mest, helt enkelt för att jag tycker det är roligast.
Tror inte det handlar om tidsbrist då det ju inte tar mycket mer tid i anspråk att grilla än att laga mat på spisen. Man kan ju faktiskt göra annat under de 15 timmar det tar att göra en Pulled pork :-). Vill kvinnorna grilla så är det väl bara att säga till karlsloken som ockuperat grillen att flytta på sig och bevisa att man gör det precis lika bra (eller bättre) själv 🙂

vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Den enda idol jag har är Ace Frehley (gitarrist i Kiss), men jag tror inte han är så bra på att grilla. Däremot finns det många som jag inspireras av. Framförallt Björn Johansson, Christian Nordahl, Mia Wallin och Anders Lejonbjörn, både för att de är riktigt duktiga på grillandet men också för att det är trevliga människor som alltid ställer upp med tips och råd när man gått vilse i grilldjungeln.

Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?
Grönt på grillen. Med all diskussion som är kring klimat, djuruppfödning med mera så tror jag på ett uppsving för mer grönsaker på grillen.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?


Till förrätt blir det rökta räkor med lime- och chiliaioli.

Till varmrätt hade jag nog gjort samma som jag gjorde till min bror och hans familj i helgen. Brisket med bbq-beans, coleslaw, picklad rödlök och potatisgratäng.

Efterrätt är inte alls min grej, så här hade ni fått grilla er egen efterrätt över öppen brasa. Klassiska grillade marshmallows med chokladsås och Mariekex. Tror det hade blivit ett bra avslut på middagen med lite brashäng tillsammans där alla gör sin egen efterrätt.

 Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Jag grillar ofta sparris som de är bara (eller lindade i bacon, men då blir det ju inte så vegetariskt). Sen brukar jag göra en varm tomatsallad på grillen. Då kör jag coctailtomater, rödlök i ganska stora bitar och sparris som jag delat i typ tre bitar. Det lägger jag i en skål och häller över lite balsamico och olivolja samt färsk eller torkad oregano. Sen blandar jag runt och häller det i en sån där grillpanna med små hål i och kör det direkt tills allt mjuknat och fått lite yta. Supergott och superenkelt tillbehör.

Vad är det konstigaste du har grillat?
Måste nog erkänna att jag inte grillat särskilt mycket konstigt. Men första gången jag grillade oumph (ett veganskt alternativ) såg jag det som något mycket märkligt. Det blev dock oväntat gott och uppskattat så det blir det alldeles säkert fler gånger.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Jag har gjort egen korv en gång och resultatet blev väl så där. Jag gick efter ett Ernst-recept. Smaken var helt ok men konsistensen fick jag inte till alls tyvärr. Men jag hade definitivt blivit medlem i den gruppen för korv är en favorit och jag hade gärna lärt mig att göra egen korv.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Först och främst att använda locket och att våga köra hela köttstycken indirekt, och läsa på om hur grillen faktiskt fungerar. Sen är det bara att testa, testa och testa. Ibland misslyckas man fatalt och då får man försöka analysera vad som gick fel och testa igen. Det kan kännas som en katastrof när det går fel, men när det gått en tid blir det oftast en rolig historia att berätta. Dessutom bör man gå med i de grillgrupper som jag nämnt tidigare för där får man garanterat svar på alla frågor och som nybörjare behöver man inte skämmas för att ställa de mest basala frågorna. Det finns alltid trevligt folk som hjälper till och svarar.

Vad är en ”rubbad kyckling”?
En uppstoppad kyckling som någon råkat stöta till.

Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?
Det har jag, men använder inte det till så mycket matbilder, det blir mest bilder från diverse konserter jag är på. Doomdancer heter jag på Instagram om nån nu är intresserad

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?
Potatisgratäng är aldrig fel.

 Nu till snabb frågorna:

 Kol /gasol
Öl/ vin  Öl (IPA)

Sommar /vintergrillning Båda har sin charm, men jag grillar hellre iklädd shorts än täckbrallor om man säger så.

Per Morberg /Andreas Mathiasson Andreas utan tvekan. Han är ju en av de som ser till så att jag och grabben är mätta och belåtna på Sweden Rock. Vad har Per någonsin gjort för mig?

weber /Landmann

Kött /Fisk Fisk tror jag faktiskt. Visst gillar jag kött, men fisk blir det mer sällan och därför ser jag det som mer festligt.

Till sist, Hade gärna velat tipsa om BBQLovers Spotify-lista som jag startade för ett par år sen, där alla medlemmar är välkomna att både lyssna och lägga till sina egna favoriter, men jag hittade ingenstans att få in det 🙂

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *