En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Mikael Dorfman

mars 11th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Äntligen lördag igen och ny intervju, denna gången med Mikael Dorfman.

Vem är då Mikael, ålder, bostadsort, familj.

48, Los Angeles, singel, kock

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag var cirka 6 eller 7 år mamma va också kock och ja tyckte mycket om matlagning.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Farsan kommer ifrån Kalifornia och tyckte om att laga mat utomhus och när vi va hemma hos honom så va det mest grillat eller BBQ.  När jag var typ 8 eller 9 så byggde vi var egen BBQ, tog ett par veckor och den va inte direkt fin på något sätt kan jag lätt saga fast den funkade. Jag älskade att laga mat tillsammans med farsan och vi lagade allt man kunde tänka sig, inte bara nötkött eller gris utan massor av olika fisk, skaldjur och udda saker dessutom. Ut över det så va det mycket Latinsk och Karibisk mat så klart men inte nog med det vi tyckte båda mycket om asiatisk mat så blev rätt mycket koreansk, japansk och indiskt på menyn…

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Nej fy fan, har jobbat med mat nu i över 25 år, sista jag vill göra när jag är ledig är att stå i köket eller bakom grillen/BBQ, låt någon annan göra detta så kan jag bara ta ett glas vin eller en pilsner och njuta av livet.

Du är en av några? Som driver Widowmakers Brand, vad tillverkar ni?

Joda, mest kryddblandningar av olika slag, har precis släppt ut ett par nya varianter av våra mest populära som ”Zombie Bacon” och ”Sweet Carolina” och har ett par till som jag vill fokusera mig på när jag har lite mer tid på mig ”Bubba’s Hillbilly Butt Rub”, ”Swamp Dust” och ”Canned Heat” den sista kan jag erkänna att jag lagt i dom hetaste chilipeppar som går att käka utan att man dö av det. Med det så har jag ett par ideer bara som jag just nu lekar med en som är lite mer at den asiatisk hållet som jag har tänkt mig skulle passa bra till typ pork belly eller bacon som jag vill kalla ”Buddha’s Belly Rub” och en till som heter ”the Day After” it’s full of regret…

När ni skapar era rubs, vad hämtar ni er inspiration ifrån?

Som ni kan lätt förstår vill jag inte prata for någon annan och vill prata bara for mig själv. Det som inspirera mig mest, eller de som jag tänker mest på när de gäller nya produkter är de att man ska inte se alla förväntningar som begränsningar utan bara som an ’jumping off point’, man kan säga så har va ”Widowmakers is all about spice rubs with no boundaries”.

Vad har ni för mål med ert företag?

Att skapa vår egen niche där vi kan göra vad som heslt utan att bry sig om the status quo…

Var kan man köpa era rubs?

Pa g av att vi gillar alla våra försäljare och vill inte glömma bort någon så tycker jag att de är nästan smartast att bara gå till hemsiddan http://www.widowmakers.se/

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

När det gäller cateringen, som ni kan om ni nu har lust och tid ta ett titt pa har http://foodperfected.com/ , så är det mest de som mina kunder vill ha och vad dom har råd med som gäller, som proffs tycker jag iallafall att de har mer att göra med dom en vad det har med mig att göra, det spel ingen roll för mig liksom jag lagar vad som helst i princip och med catering är det basta att man inte lagar  samma sak varje dag vilket gör att man inte är helt utbränd …

Vad gör dig till en duktig grillare?

Vet inte om det här är det du är ut efter men jag tycker att det är bara någonting som ligger i oss alla, ingen konstigheter här inte, och det har det gjort sen vi först började laga mat dessutom…

Hur ofta grillar du?

5-6 dagar i vecken typ

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Nej men jag har rökt fisk och sånt där med dom flera gånger…

Varför tror du att det är flest män som står vid grillen? Hur skall det bli mer kvinnor som tar sig ut till grillen?

Pa g av att kvinnor har annat för sig, viktiga saker du vet, det är klart att dom har inte tid att leka pit master hela jäkla dagen. Men det betyder inte att dom inte kan eller vill utan bara att de har annat för sig, fast jag kan också säga att jag känner ett par tjejer här i stan alla tre är rätt kända dessutom och är inte bara bra på laga mat dom kan grilla bättre än dom flesta killar jag känner!

Vad lägger du helst på grillen?

Beror mest på vem jag lagar mat till…

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Lite blandat, och söndag brunch på ett par ställen som vi köra typ ett par gånger i månaden…

Hur många grillar har du hemma?

Typ 11 stycken; 2 smokers, 2 pit barrel cookers, har faktiskt 1 Weber, 1 gas grill, 1 propane grill, 2 primo’s (fast en av dom har har gått sönder), 1 Santa Maria och 1 offset reverse flow smoker.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Har ingen direkt så där, men det finns många som ar duktiga så klart. Kom ihåg att vi pratar nu om BBQ liksom inte medicin eller utforskning av rymden, menar bara att man måste ha lite perspektiv…

Nu när de flesta har plockat in sina grillar för säsongen, vad tycker du om att grilla på hösten/ vintern? Kan du försöka att övertyga någon som endast grillar på sommarhalvåret? Varför skall man grilla på vintern?

Det är just därför jag bor har borta… Fast om jag hade bott kvar i Sverige kan jag tänka mig att jag skulle grilla när som helst och inte bry mig så mycket, fast jag vill inte prata för andra och förstår desutom att folk har annat för sig.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Vad tycker ni om?

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Vart ska man börja? Vi lagar hur mycket vegetarisk som helst. En sak som är rätt enkelt är att prova röka tofu, det viktigaste är det att man har ’extra firm’ med tanke på det så kan jag rekommendera kinesiska inte japanska när de galler själva tofu (bean curd alltså)

Vad är det konstigaste du har grillat?

Vet inte riktigt men för cirka 10 år sedan körde vi ett bröllop där dom ville ha grillade skorpioner och skallerorm, till slut blev vi tvungna att beställa djupfrysta på spätt ifrån El Paso…

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Ja det har jag, men som grund tycker jag dom klassiska är bäst att lära sig först och sen skapa eget efteråt, engligt mig…

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Kör på bara, lyssna noga, lär dig och testa dig fram, samtidigt när folk frågar mig hur ska dom laga den har fina fisken eller den dar sega kött biten säger jag alltid samma sak, slösa inte dina pengar. Börja med något lätt som inte kostar  korv t.ex. när du känner dig trygg med det testa burgare om det går bra ta fram den en fin köttbit, släng den galleret och kör hårt!

Vad tror du blir 2017:s grill trend?

Bryr mig inte speciellt mycket…

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling som man har lagt på någon BBQ krydd blandningen på…

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Okej!

Öl/ vin Ja tack!

Sommar /vintergrillning Varför inte?

Per Morberg /Andreas Mathiasson vet inte, dom verkar trevliga

Weber /Landmann varför inte…

Kött /Fisk Gärna!

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *