En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Mikaela Lidbeck

januari 21st, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Äntligen lördag igen och då vankas det en ny intervju. Denna veckan är det en kvinna som svarat på frågorna och det är alltid lite extra roligt tycker jag. Mikaela Lidbeck är det som är huvudpersonen.

Vem är då Mikaela?

35 år, bor i Romelanda strax utanför Kungälv med Sambo, två döttrar på 4 & 8 år samt hund, en Amstaff hane på snart 7 år.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Mat har alltid varit ett stort intresse, gick hotell & restaurang på gymnasiet och har alltid tyckt mycket om att experimentera i köket och bjuda på god mat, men det är tack vare min sambo som jag blev nyfiken på grillen och när han tog sitt grillintresse till en annan nivå och började tävla med laget Broken Ribs så tändes det en glöd för grillning även hos mig, med andra ord är jag ganska ny i grillvärlden fast grillintresset har funnits längre.

Vad roligt med en kvinna i intervjuserien, varför är det så få kvinnor som grillar?

Det är inte få kvinnor som grillar!, för det första vet du väl att bakom varje grillkarl står en ännu bättre grillqvinna!)  problemet som jag ser det är att man som kvinna kanske inte riktigt vågar ta plats och ta för sig, grill är väl lite ”skitigt”,grabbigt och mansdominerade. I många grillforum på nätet är det mest karlar som hörs mycket (fast det är goa gubbar allihopa!) och man som tjej kanske inte vågar synas och lägga upp bilder etc. Jag kan rekommendera en toppen grupp på facebook, ”BBQ Tjejjer vid grillen” för de som har intresse och vill lära sig mer utan att karlar lägger sig i 😉

Hur skall ni kvinnor ta större plats och få grilla mer?

Vi stöttar varandra och lyfter varandra, BBQkarlarna är gentlemän och ger oss damer större plats såklart! Vi grillar redan mycket så behovet att grilla mer har vi nog inte? Men visst kan vi få synas mera..

Vilket är ditt bästa grillminne?

Det är nog efter mitt första FIR 2015 när Martin Söderström korkar upp champagnen!, stått och grillat cevapcici och annat i nonstop från morgon till sen eftermiddag, så himla trött men glad och sotig, min jacka stinker verkligen av underbar grill & röklukt och jag har träffat nya likasinnade vänner från norr till söder! Härlig känsla och gott minne från ett härligt event!

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Japp det är jag! Faktum är att vi startade i höstas efter ett initiativ av Bea Hultfeldt i gruppen BBQ tjejjer vid grillen, som då undrade om det fanns några som var intresserade av att vara med i ett lag med enbart tjejer! Vi heter Queens of BBQ och vi är vad vi vet det första officiella BBQ-teamet i Sverige med enbart kvinnliga medlemmar, vi består av mig, Lotta Werner, Paula Dahlberg och Bea Hultfeldt som lagledare.

Hur går det för er?

Då vi är relativt nystartade så har vi inte hunnit med några tävlingar ännu, men vi har träffats och grillat en del tillsammans, vi är fyra härliga tjejer med olika bakgrund och kunskaper, som sprudlar av ideér och härlig energi! Just nu har vi siktet inställt på SM som vår första tävling och ser fram emot ett härligt grillår 2017 tillsammans!

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Mycket genom bilder och diskussioner av andra grillare på sociala medier, Hos mina lagkamrater i Queens of BBQ men min främsta inspirationskälla är min andra hälft som trots allt är en slags konkurrent, är en jätteduktig grillare med ”sinne för grill”, vi grillar mycket tillsammans och utbyter mycket idéer.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Att jag inte är rädd att göra fel, vågar prova nytt och tänka ”outside the box” och insuper kunskaper och erfarenheter från duktiga grillare både från Sverige och övriga Världen. Har ett gott stöd från min sambo som står bakom mig, som får mig att våga och testa och ger mig självförtroende.

Hur ofta grillar du?

Här hemma grillar vi året runt, är väl inte jättesugen att grilla i piskande regn och rått och kallt väder men om vädret tillåter så blir det ett par gånger i veckan.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Självklart! Men kan ärligt talat inte komma ihåg sist jag använde en.

Vad lägger du helst på grillen?

Gärna gott fint kött från närproducerande gårdar av svenska djur som fått beta/böka fritt samt grönsaker av alla dess slag.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Att börja tävla i BBQ tillsammans med mitt lag Queens of BBQ, träffa vänner, lära känna nya vänner och vara med på olika grillevents, att få lära mig massor och utvecklas samt prova olika tekniker och idéer vid grillen.

 Hur många grillar har du hemma?

5 st, (som jag delar med min sambo)

Hur lyckas man med flintastek på grillen?

Vart du köper köttet ifrån kan vara mer än halva grejjen, jag hade köpt en fin Flintastek från t.ex Lammet och bonden, Låt alltid köttet vara rumstempererat när du börjar med det,torka av det.
Skär några snitt i fettkanterna runt om så att kanten inte ”krymper ihop” runt om köttet och blir ful sedan när den grillas. Rubba med en god rubb, låt dra ett tag, lägg på grillen och kör indirekt till 65-67 grader,ta av och låt vila i 10-15 min, kör den sedan på hot´n´fast för att få snygg yta. Funkar inte det så köp en färdigmarinerad och en engångsgrill haha!

 Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Nusr-Et ! helskön kille!  HAHA! skämt åsido. Har nog ingen stor idol direkt, men däremot personer jag ser upp till!, många är otroligt duktiga men en mycket god vän som är otroligt duktig och som samtidigt är väldigt ödmjuk är Guzen, Mattias Gustavsson som har lärt mig massor, sedan tycker jag att Mia Wallin är en riktig inspirationskälla samt att Jessica Ortman (Grillmästare 2016) verkar vara en helmysig och skicklig BBQ tjejj!

Nu när de flesta har plockat in sina grillar för säsongen, vad tycker du om att grilla på hösten/ vintern? Kan du försöka att övertyga någon som endast grillar på sommarhalvåret? Varför skall man grilla på vintern?

Jag älskar tjusningen med att grilla på vintern lika mycket som en fin sommarkväll, det enda som håller mig borta är spöregn och rusk!

Att grilla på vintern måste upplevas för att kunna övertygas.

Något jag kan tipsa om är att grilla till julbordet, röka egen julskinka med olika smak och griljering, kanelfläsk och ribs.

Annars tycker jag att det passar att grilla mycket low and slow på vintern, t ex pulled pork eller brisket, så slipper man stå vid grillen hela tiden om man har ont av kyla och lite snö

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Först hade jag kört på några halloumi breezers ( 1 stav halloumi ost+ 1 stav vattenmelon med en baconskiva runt) att knapra på medans medans ni väntar.

Till förrätt lite rökta räkor och vitlök, ört & koriandersmörs gratinerade kräfthalvor.

Varmrätt hade blivit en riktigt god, stor, saftig bra grillad T-Bone, serverad med grillade färskpotatisspett och Bobbans magiskt goda grönpepparsås samt en fräsch sallad.

Till efterrätt hade jag bjudit på grillad frukt efter säsong, toppad med lite riven vit choklad och en klick vaniljkesella, enkelt men gudomligt gott!

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Vegetarisk grillat är en helt ny värld för mig som jag precis har börjat att utforska, men marinerad portabellosvamp är en favorit såhär långt.

Släng ihop en marinad med 1 dl olivolja, 1/2 dl balsamvinäger, 1 hackad vitlöksklyfta, färska örter och en skvätt soja, vakum marinera i nån timme och grilla sedan några minuter på varje sida. Lägg sedan svampen i ett brioche hamburgerbröd med lite krämig vitlöksaioli och picklad rödlök så har du en schysst svampburgare.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Grodlår

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jodå, jag har allt gjort egen korv, min sambos släkt (framför allt svärmor)har lärt mig att stoppa både julkorv (fläskkorv) och chorizo & kreolsk korv, faktum är att vi fick en köttfärskvarn med korvstoppare i julklapp så snart ska vi göra goda korvar!

 

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Att bli lika ”duktiga” som mig är inga som helst problem, anser mig inte vara något proffs på något sätt utan bara en glad amatör med ett brinnande intresse,lite större än vanliga trädgårdsgrillers som är på gång att lära mig massor och utvecklas inom BBQ. Men mitt råd är att ha jäkligt sköjj och våga prova grilla allt och inte vara rädd för ”konstiga” kombinationer, ”Think outside the box” och våga fråga!

Vad tror du blir 2017:s grill trend?

Vegetariskt är ju på frammarsch, men jag tror efterfrågan på andra styckdetaljer kommer fortsätta öka markant, såsom flank, flap, pichanha. Men vem vet, kanske portabelloburgaren bli årets trend haha!

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En knäpp fegis eller en jäkligt god kryddad Mowitz haha!

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol –Kol såklart!

Öl/ vin –vin, men helst champagne!

Sommar /vintergrillning –både och

Per Morberg /Andreas Mathiasson –Är lite rädd för Per Morberg så självklart Andreas Mathiasson, han e ju gullig!

Weber /Landmann -Weber

Kött /Fisk –Kött

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *