En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Mogge Sköld

juli 23rd, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Nu i dessa semester tider ligger inte intervjuserien på latsidan. Denna veckans offer är Morgan ”Mogge” Sköld ännu en ”Svensson grillare” men också en som vågar experimentera och bygga egna bbq prylar.

1560409_935088093273023_2364176509512232820_n

Vem är då Morgan Sköld?

Jag heter Morgan Sköld men kallas mest för Mogge och är 47 år och är uppföd och bosatt i Stockholm, närmare bestämt i Tyresö ca 2 mil söder om Globen i hela mitt liv. Lever ihop med en underbar sambo sedan 1986 och vi har lyckats skramlat fram tre underbara barn genom åren. Är egenföretagare inom Mark o Anläggningsbranschen och kör för det mesta grävmaskin. Mina fritidsintressen är fritidsintressen där man även måste äta mat emellan åt å då självklart är det grillat som gäller. Jag håller bland annat på med sportdykning och metalldetektering både i vattnet och uppe på land, och det är när man tar en kort paus eller ett brake under dagen när man håller på som grillen kommer fram även här hehe.  Jag har även byggt en liten udda grill i form av en gammal kasserad dyk tub som följer med mig på mina dykdagar och är väldigt uppskattad bland dykpolarna 🙂

Hur uppkom ditt grillintresse?

Mitt första grillminne minns jag väl som i går när jag var ca 5-6 år och vi bodde på andra våningen i en lägenhet här i Tyresö, farsan skulle visst grilla och sa till mig att kila ut på baksidan av huset och plocka tallkottar, kom tillbaks med en halvfull plasthink och han tände på med tändvätska så det stod härliga till, det bolmade kolsvart rök minns man, men det var helt normalt sa han, ja på den tiden visste man inte bättre, vi åt men kan dessvärre inte minnas ifall det smakade bra eller dåligt, bra tror jag haha 🙂 Sen gick det en tid, kanske 10-12 år och vi hade flyttat till villa, farsan grillade på som glad amatör och nu med kol dess bättre och man stod bredvid och tittade på. Efter ytterligare 3-4 år flyttade man hemifrån till egen lägenhet med sin nuvarande sambo och vi köpte vår första grill tillsammans, en elgrill såklart 😉 Vilken värld som öppnade sig, att få laga sin egen mat och på en grill dessutom wow livet lekte verkligen.

1995 Flyttade vi ut på Tyresö Brevik, en underbar idyll som till en början mest bestod av fritidshus men nu så gott som bara permanentboenden. Vi köpte någon simpel kolgrill och körde väl någon grillning  då och då här vill jag minnas. Det var nog först när morsan kom hem hit med en weberklotis i storlek 57 i 30-års present som grillintresset tog fart lite alvarligare men absolut inga avancerade grillrätter för fem öre, mest korv, flintastek och en å annan entrecote på sin höjd. Nu två-tre år tillbaks är man som besatt av detta grilleri och sen när man hittade grillsidor på fejjan har det blivit en riktig sjuk livsstil egentligen hehe 🙂 Halva nöjet med grill å bbq är att bygga grillprylar måste jag erkänna, jag älskar att svetsa och skära i plåt, kosta vad det kostar vill för det blir sällan billigare i varken kronor eller tid när man e klar, men kul är det 🙂 Jag har bland annat byggt en UDS som jag kan, grilla, steka, woka, värma, varmröka, ugnsbaka, kallröka, koka, fritera mm mm i en och samma pjäs haha samt pizza huv, tandoori, kallröksgenerator och mycket mer 🙂 Nu håller jag även på att försöka få ordning och bygga mig en ordentlig grillhörna med bardisk och lite så, men frugan bromsar mig lite här just nu för tillfället men det löser sig nog till slut hoppas jag 🙂

13692488_1010720725709759_7663087389142790175_n

Varför tror du att det har blivit så populärt med grillning /bbq?

Det är helt klart Facebook och alla sköna grillsidor som är har lockat fram detta genom landet, grillTV-program och massa grillsnack bland arbetskamrater å vänner som sprider grillringar på vattnet skulle jag säga.

12802878_922079001240599_8793373556531612623_n

Vilket redskap skulle du inte kunna vara utan vid grillen?

Tändgaffeln, jag älskar den <3

Vad gör dig till en duktig grillare?

Nyfikenhet och inte rädd för att tabba mig eller fråga om råd, tips eller hjälp från bättre vetande, då blir det oftast ett väl ätbart resultat i slutändan

Vad lägger du helst på grillen?

Oj en periodfråga verkligen, det har blivit rätt mycket burgare och flankstekar på sistondet, picanha har jag kört ett par gånger nu också och fastnat duktigt vid, rotogrillen har fått mig att älska göra egen kebab, men om det är nått jag skulle göra som en sista måltid på grillen så är det nog en smarrig wokad sak i min fantastiska stekhäll.

1560409_935088093273023_2364176509512232820_n

Du driver ett litet mat projekt på Facebook, berätta om det.

Aha ja du menar min lilla facebooksida ”Mogges lilla Grill o Mathörna”  Jo den kom till för något år sedan då en arbetskamrat sa till mig att starta en sådan grupp efter det att han hade sett och hört mig hela tiden säga som vinjett i mina små matfilmsnuttar ja la ut på min privata fejansida typ ” nämen tjena tjena å välkomna till mogges lilla grill o mathörna” Han tyckte det  lät så kul och töntigt när jag sa så så jag drog i gång den när jag kom hem på kvällen 🙂 Jag började lägga över alla mina mat och dryckesbilder hit och bjöd in mina vänner, sidan är enkel och det ska vara enkelt att kunna vara med och hänga med i den, högt i tak under normala former men framförallt så ska det vara jäkligt avslappnat med mycket humor, och det är fantastiska inlägg och bilder som kommer upp hela tiden, allt från slott till koja 🙂

13781850_1010720795709752_6788936748774314359_n

Hur många grillar har du hemma? 

Shitt nu måste jag räkna, det måste bli 10 st …två st Weber 57:or, en UDS, en dykgrilltub, en tandoori, en rotogrill, en bärbar liten grill i attachéväska och en liten rund portabel grill i en tygpåse, samt två engångsgrillar i garaget vad jag kommer ihåg just nu i alla fall.

13690731_1010720915709740_8627250605743608872_n

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Enkelt som tusan, full glöd, vända, vända, vända, vända och det ska vara en färdigmarinerad flintastek i från butik, det e såååå gott Mmm (Y)

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Finns många fantastiska grill killar och grill tjejer man avgudar hela dagarna när man ser vad dom visar upp och åstadkommer, men har faktiskt en person som står mig lite närmare än alla andra och det är Gunnar Kihlberg alias Grillberg, för hans engagemang, kunskap och läckra bilder när det gäller grill och matlagning, fantastisk goo kille! (Y)

13716216_1007641276017704_2892871465675741521_n

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Enkelt, först kör vi i gång med en grillad fårost i min dykgrilltub som ligger i en foliebåt dressad med smarrig olivolja gula lökringar och några nypor oregano, krämigt å gott.
Sen kommer ni att få mumsa lite på mogges smarriga lammfärsspett i från min hemmagjorda tandoori med Nan bröd och goa såser
Sist avrundar vi med en läcker äppelpaj bakad i min egna pizzakettle

13692646_1010720889043076_7001899983219179102_n

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetarianskt, har du något förslag på recept?

Nix tyvärr, har inget att föreslå, här ser ni min svaghet inom BBQ:n 🙂

Vilka briketter använder du oftast?

Kör mina polska briketter ”Skogens” ifrån Kilafors, det är här grillgaffeln kommer in, tänder man med den så ryker dom inte ett smack 😉 (Y)

Vad är det konstigaste du har grillat?

Hmm kommer inte på nått speciellt konstigt förutom när man har grillat om någonting färdig grillat dagen efter för att värma upp det igen då.

13718642_1010720845709747_4447859457365032508_n

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Vill börja göra egen korv men har ännu inte kommit till skott än, hoppas man kan sätta igång med det till vintern.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig.

Skaffa en riktig allroundgrill, gärna en klotis, då kommer man långt, grilla gärna rent kött oftare utan massa marinader på, salt å peppar funkar ypperligt och långt.

13728979_1010720872376411_6504500671036040802_n

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Skulle säga en kyckling med ett tunt kryddöverdrag på då, har nog aldrig gjort någon rubbad kyckling om jag ska va ärlig 🙂

Kan du bjuda på något bra rub recept?

Har inget till just kyckling, skulle testa å köra en enkel färdig grillkrydda då, lär nog funka det med.

13770378_1010720775709754_2812483134081895855_n

Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?

Rotogrill o Picanha kanske!?

Snabbfrågor

Kol /Gasol Kol får det bli eftersom jag är uppvuxen med det hos farsan

Öl /vin ÖL blir det helt klart, Vin har jag nog aldrig druckit på minst tjugo år nu haha

Sommar /vintergrillning Åretruntgrillning för min del, JAPP så e det helt klart

Per Morberg / Andreas Mathiasson Sköna killar båda två på sina sätt, Jag tar nog Per Morberg, han ser så go ut när han slänger med håret hehe

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *